Rösta radikalt i valet i höst

Tyvärr är det omöjligt att i det svenska riksdagsvalet att rösta för ett verkligt alternativ till nyliberal privatiseringspolitik (Rättvisepartiet Socialisterna ställer visserligen upp, men de är som jag ser det inget vettigt alternativ) . I den borgerliga regeringsalliansen är alla partier fö en nyliberal nedskärnings- och privatiseeringspolitik. I den socialdemokratiskt ledda oppositionen är två av tre partier anhängare av nyliberal nedskärnings- och privatiseringspolitik. Vänsterpartiet är det inte, men i praktiken kommer man ändå att ge stöd till ett bevarande av status quo eller av ytterligare nedskärningar och privatiseringar.

Valet mellan alliansen och oppositionen är ett vala mellan det onda och det mindre onda. I det valet väljer man förstås det minst dåliga. Men det handlar i praktiken bara om ytliga och grunda skillnader mellan de två regeringsalternativen.

När vi till hösten får en ny regering kommer det inte att innebär några väsentliga skillnader, utan det mesta kommer att fortgå på samma sätt som under borgarregeringen. De små förbättringar som det ändå blir för de fattigaste i samhället är ändå det som gör att man måste rösta på alternativet med socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet i bristen på ett verkligt radikalt alternativ. Då ska man självklart också rösta på vänsterpartiet för att stärka deras position i den nya regeringen. Men man ska inte lura sig själv och tro att det faktiskt kommer att bli en annan politik på något avgörande sätt.

I en rad av kommunalval finns det dock radikala alternativ att rösta på. Självklart ska ni om ni bor i Göteborg, Eskilstuna, Lidköping, Köping, Umeå och Hässleholm rösta på Socialistiska Partiet (SP). I fem av kommunerna har SP egna listor, men i Umeå så får man rösta på SP genom att kryssa för Jan-Olov Carlsson (plats 6) på vänsterpartiets lista.

I en del andra kommuner ställer andra radikala alternativ upp som man kan rösta på. Dessa alternativ är Socialisterna som ställer upp i Kinda, Västervik och Linköping, Rättvisepartiet Socialisterna i kommunvalen (där de är ett okej alternativ) i Haninge, Uddevalla, Sundsvall och Luleå, Kommunistiska Partiet (ett parti med många osmakliga preferenser och referenser, men i kommunpolitik ofta helt okej) i en lång rad kommuner i södra och västra Sverige. I övrigt är det väl främst vänsterpartiet man bör rösta på även i kommunval.

Intressant?
I media: ETC, SVD1, 2, 3, AB1, 2, DN1, 2, 3, Laakso, Högberg, GP, Moberg, Annarkia,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

19 svar på “Rösta radikalt i valet i höst”

  1. ”Då ska man självklart också rösta på vänsterpartiet för att stärka deras position i den nya regeringen. Men man ska inte lura sig själv och tro att det faktiskt kommer att bli en annan politik på något avgörande sätt.”

    Det vet i fan hur jag kommer att göra. Alternativet är att skita i att rösta alls. Jag har alltid röstat på vänstern (sedan valet 1976) men nu är det inte självklart. Visst kan man kanske tycka att man ska välja det minst jävliga alternativet MEN då stödjer jag ju samtidigt en regering som:
    … inte kommer att göra ett piss åt de grundläggande ekonomiska maktförhållandena i samhället
    … inte kommer att lämna EU
    … inte kommer att förbjuda friskolor
    … inte kommer att dra tillbaka soldater från Afghanistan
    … o.s.v. o.s.v.

    Sossejävlarna har sedan dom blev ett parti att räkna med systematiskt passiviserat arbetarklassen. Sverige är minst lika kapitalistiskt nu som det var när sossarna kom till makten på 30-talet (…visst har trygghetssystem införts men maktförhållandena skiljer inte ett piss). Det är ju ingen jävla skillnad så varför ska jag då rösta på vänstern som genom att ingå i sossarnas och grönmupparnas regering bara blir en gisslan så att sossejävlarna kan fortsätta som dom alltid gjort?.

    Det hade varit jävligt mycket bättre om vänstern stått utanför och istället varit ett ”pain-in-the-ass” för sossarnas och grönmupparnas regering. Då hade vänstern kunna ställa radikala krav på ett helt annat sätt. Nu är risken är att det blir en jävla massa kompromissande för att hålla ihop regeringen och kom då ihåg att grönmupparna är ett rent jävla borgarparti så det kommer alltid att bli komprimisser till höger.

    …det vet i fan om jag ställer upp på detta.

    1. Kenta: Ja, det är för jävligt. Det som vi måste fixa är ett vänsteralternativ som faktiskt står fritt och är mot kapitalismen. Men idag finns inget sånt.

  2. Det finns ju en rad andra partier på vänsterkanten också, som SAFE i Nässjö, Socialradikala demokraterna i Ljusdal,Trosa radikaler osv. Dessa kommunala partier kan ibland vara ett gott alternativ.

  3. Anders_S: Visst jag kanske veknar och ändå går och röstar (för borgarjävlar vill jag inte ha…) men just nu känns det ändå jävligt surt att göra det.

    En gammal släkting och fackföreningskämpe brukade säga att ”man kan inte vinna striden om man inte tar den”. Kanske är det så att vi ska ta striden nu och visa vänsterpartiet att ”nån jävla ordning får det va” och att man inte kan lägga sig hur helvetes platt som helst bara för att få några säkert rätt betydelselösa ministerposter.

    Vi bygger inget vänsteralternativ genom att hoppa i säng med två jävla borgarpartier. Sossarna känns som dom står längre till höger än vad folkpartiet gjorde på 70-talet och grönmupparna får jag ingen koll på alls men dom har varit med om att bekämpa arbetsrätten och dom snackar om entreprenörskap som dom värsta riskkapitalister.

    Har vi något att förlora på att röstskolka eller att kanske rösta på Rättvisepartiet Socialisterna som du skriver om? Kolla faktiskt lite på RS hemsida och där står en del som inte är så svårt att ställa upp på…

    1. Kenta: Jag anser att vi har lite att förlora på att behålla en borgerlig regering. De som lever påd et vi förut kallade förtdspension, sjukkassa och akassa förlora på dem misstänker jag. Det är problemet. Annars är jag benägen att hålla med dig.

  4. Jodu Anders, du skriver klokt. Men rösta på KP… det gör jag aldrig. Inte i kommunalval eller nån annan stans. Nån måtta på taktikröstandet får det vara. Homofoba sekteristiska diktaturkramare som har Stalins terrorregim som ideal. Nädu,,,den gubben går inte ! Hellre sofflocket.

    1. Torberg: Nej, jag kan personligen inte heller tänka mig att rösta på KP. Så är det.

  5. Folk pratar taktikröstning. Jag ser med egna ögon folk som håller på att krossas under pyramiden, som sparkas ut ur FK genom bedrägeri. Man skall välja mellan någon som kan lätta bördan lite nu på en gång eller att någon som kanske i framtiden kastar av bördan helt. Det är valet mellan den benhårda dogmatikern inom mig och min empati för de som jag ser i min vardag. Jag röstar längre vänsterut när V o S har perioder då de regerat och svikit arbetarna, mitt försök till dressyr.

  6. Tja.. det finns ju ett piratparti med ifall man vill proteströsta.
    De tycker inte så mycket, men det är lätt att hålla med om deras frågor iaf.

  7. Håller med Anders. Det handlar inte om pest eller kolera. Man bör rösta rödgrönt (v) för de är något bättre. De marscherar högerut långsammare. I brist på ett verkligt brett, folkligt, radikalt, nytänkande, arbetarklassförankrat, tolerant, demokratiskt, stort vänsteralternativ är en inbromsad högervridning allt vi kan åstadkomma idag.

  8. Vänsterpartiet tja, något mer patetiskt än denna ryggradslöshet som man visat för att till varje pris få vara med hos de rödgröna nyliberalerna får man leta efter. Att S och Mp inte ville ha med V var ganska klart när man härd de uttalanden man gjorde om V. sen när vänsterfalangen hos S protesterade visslade matte och V satte av i galopp viftande på svansen och tungan hängande en halvmeter utan för munnen. Sen fick man göra offentlig avbön på en lång rad kärnfrågor. Som det ser ut är det bara fråga om eftergifter för V för att få vara med. Man frågar sig i vilka frågor S och Mp gjort eftergifter för att tillmötesgå V.

    Om man vill leda X från A till B måste man börja med att bege sig till A där X är.

    Varför är de på vänstersidan som är motståndare till rådande ordning så dåliga på att organisera sig? Hur många procent kan man få ihop i ett riksdagsval? 1/2, 1/3, 1/4 av vad SD brukar kunna få ihop?

    På många håll runt om i Europa vinner partier av SD:s typ framgångar hos de som drabbas av den nyliberal politiken, att det är just den nyliberala ekonomiska politiken kanske de inte alla gånger förstår men de förstår att rådande ordning är fel.

    Här skall nu hela länder och regioner i Europa släckas ner och försänkas för många år framåt i arbetslöshet som är av depressionsnivåer, detta för att man inbillar sig att detta skall rädda den artificiella fiktionen Euron. Denna fiktiva skapelse är viktigare än människorna som bor i Europa. Att man med stort arbetslöshet/underutnyttjande av de resurser som står tillbuds skulle skapa en bättre framtid för Europa faller på sin egen orimlighet. Men det är faktiskt så de resonerar. Sahlin sa nyligen att hon tror på Euron men att det nog inte var läge just nu att försöka lura in svensken i euron. För Mp är det väl bara en tidsfråga innan de blir ”seriösa” och ”ansvarsfulla” om euron som de blivit med EU medlemskapet.

    Arbetslösheten hos de unga som är den enda källan till framtida pensionärers reala välfärd är nu skyhög och med åtstramningsrecepten kommer den att bli ännu högre. Framtida pensionärer kan inte äta pengar, hur ”sunda” de än må vara, de kan endast få sina behov tillgodosedda av produktion som de då aktiva generationerna skapar.

    Man kan förstås se logiken i att rösta på det som man upplever som det minst onda, men det har pågått sen åtminstone 1985. Om man nu vill vända utvecklingen till något annat när blir det då dags att gå emot de verkliga hindren för att stoppa den utveckling som pågår? Borgarna deklarerar i stort sett utan några större dimridåer vad de står för och när de får makten gör de bara sitt jobb och levererar utan prut till de sina, tänk den som hade ett sådant parti att rösta på, man blir nästan svartsjuk på de borgerliga kärnväljarna.

  9. Felet måste vara vårt i vänstern, som inte kan sluta med vår idiotiska splittring och formera ett brett alternativ, och som måste ha något grundläggande fel i våra program eftersom de inte lockar vanligt folk.

    Så länge vänstern inte skärper sig lär vi få fortsätta att välja mellan, inte pest eller kolera, utan mellan pest original och pest light.

  10. Ett nytt vänsterparti skulle inte slå igenom oavsett om man enade alla vänster om V.
    Med tanke på hur vissa av de småpartierna på vänsterkanten framställer sig själva så är det ett sundhetstecken att så få röstar på dem.
    V är inte bar,men de är bättre än KP,SKP och RS.
    Det som kunde ha funkat var att alla vänster om V hade gått med i Kirunapartiet 1994.

  11. FriM: Jag är också skeptisk till att den enande rörelsen kommer komma från Sverige.

  12. Anders_S: ”Jag anser att vi har lite att förlora på att behålla en borgerlig regering. De som lever påd et vi förut kallade förtdspension, sjukkassa och akassa förlora på dem misstänker jag. Det är problemet.”

    Visst, det är det som är problemet, jag vet, och det är därför hela den här frågan är så jävla jobbig. Fast om vi bara tänker på det kortsiktiga kommer vi aldrig ur det här helvetes ekorrhjulet som inte leder nån jävla stans.

    Socialism handlar inte om nivåer i trygghetssystem utom om grundläggande ekonomiska maktförhållanden. Ska vänstern hoppa i säng med sossar och grönmuppar leder det till att man vrids åt höger genom alla förbannade kompromisser som man kommer att tvingas gå med på. Det som händer är bara att nödvändiga förändringar av hela samhället bara blir ännu mer avlägsna.

    Nä, jag är fan inte övertygad om att det är rätt att rösta på vänstern och jag gissar att det först blir på valdagen som det ger sig hur jag gör…

    1. Kenta: Jag är inte heller helt övertygad. Men kommer att göra det. Rösta och ganska säkert rösta på Vänsterpartiet. Under tiden bygger jag sociala rörelser och deltar i byggandet av ett gemsnamt väntseralternativ på Euopanivå. Nån gång ska väl det senare fungera okcås på svensk nivå. Så det ska jag också ägna tid åt.

  13. Att vara pragmatisk och kunna kompromissa är naturligtvis ett måste i all samverkan mellan människor om något ska kunna åstadkommas. Men det är långt ifrån samma sak som att vara servil, undfallande och inte ha ryggrad att stå för det man tror på.

    Så som V i sitt förhållande till den rödgröna alliansen har agerat i en rad saker som man trott varit viktiga kärnfrågor för dem ger anledning till oro. Jag har svårt att tänka mig företrädare för det här landet som jag inte kan lita på att de har ryggrad nog att stå för sin sak, inte minst i förhållande till andra länder och det oavsett om de står för det jag tycker är det rätta.

Kommentarer är stängda.