Nedskärningar gällande arbetarskyddet en delorsak?

Två arbetare har dött i en hissolycka i en svensk gruva. Det är en mycket ovanlig händelse. Man frågar sig om det på något sätt är bristande tillsyn på grund av besparingar inom arbetarskyddet som kan var en delförklaring till det hela. Man kan också misstänka att systemet med rader av underleverantörer i olika led inom byggbranschen har ett finger med i spelet. Den typen av organisering av arbetsplatser och byggen tenderar till att dölja vem som har ansvaret för olika saker. Konsekvensen är ofta att ingen egentligen tar ansvar för någonting. Underhållet av utrustning blir då ofta lidande. Risken för olyckor ökar förstås med sådana arbetsförhållanden och -villkor.

Ansvariga från olika håll vill inte uttala sig om någon orsak och hänvisar till den kommande utredningen. Men en skribent som jag kan mycket väl hänge mig åt lite funderingar och spekulationer på det sätt som jag nu gjort.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Andreas Bergström

    Det var en olycka helt enkelt, saker kan alltid gå fel.