Överanvändning av värktabletter ger värk

Det menar en doktorand vid Göteborgs Universitet som har gjort en undersökning kring detta. Nu känns inte detta som en riktig nyhet. Jag tycker mig ha hört samma sak under mängder av år och har också agerat därefter. Jag är storkonsument av värktabletter och för att försöka undvika kronisk huvudvärk så varierar jag typen av tabletter jag tar.

I undersökningen slås det också fast att den vanligaste värkmedicinen, tabletter med paracetamol i (Alvedon, Panodil, Reliv etc) är de värktabletter som överanvänds oftast. Vilket ju inte är speciellt konstigt egentligen. Men de som snabbast skapar problem med kronisk huvudvärk är så kallade triptaner. Vilket är läkemedel mot migrän. Att paracetamoltabletter överanvänds är jag dock inte ett dugg  förvånad över. Min erfarenhet är att dessa tabeltter inte fungerar alls. Dvs ger ingen som helst smärtlindring och då kanske man ökar på användandet i hopp om bättre effekt. Nu vet jag iofs också att effekten är individuell och kanske funkar tabletterna bättre för andra människor än för mig.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Inte är det lätt att ha kronisk smärta i kroppen och mötas av såna här brasklappar som denna.
  Visst vore det bra om forskarna istället ägnade sig åt att ta fram tabletter om INTE ger kronisk huvudvärk.
  Vad gäller paracethamol-preparat har jag samma erfarenhet som du.
  Ha det gott och var rädd om dig!

 • Alexander

  Människor som lider av kronisk smärta bör istället för att ta värktabletter söka orsakerna till att deras smärta uppstår.

  T ex om man är kraftigt överviktig och har problem med verk i leder och rygg så bör man motionera och äta mer sunt för att gå ner i vikt.

  • Anders_S

   Alexander: I mit fall vet jag nycket väl vad som ä orskerna. Del slider jag av migrän vilket ger huvudvärk nång ågng per månad (ofta utlöst av stress), jag har en liten skolios i ryggen som gör att jag ibland får värk i ryggen och jag har utlsiten handled och armbåger i höger arm på grund av mångårigt industriarbete. Mot migärnen kan jag inte äta förebyggande (en sort (imigran o likn) gör mig för trött, moderna mediciner som betablockerare tar livet av mig (min vilopuls är 35) och mot stress hjälper bara att ta det lugnare, vilket inte alltid fungerar. Alltså återstår värktabletter där acetylsalicylsyra (Treo, Magnecy, Albyl, Bamyl, Aspirin osv) är det överlägset bästa.

   Jag tror att de flesta som har smärtproblem i likhet med mig mycket väl vet varför man har ont och gör det man kan göra åt problemet.

 • Alexander

  Alla mediciner ger biverkningar och jag tror inte det är en hållbar lösning på sikt att jämt ta värktabletter.

  Överkonsumtion av värktabletter är för övrigt en vanlig orsak(kanske den vanligaste) till akut leversvikt. Din lever mår inte bra av att hela tiden få ta värktabletter.

  • Anders_S

   Alexander. De värktabletter som är kända för att ge problem med levern är paracetamol-tabletter. Och bara om man tar för mycket på en gång. Acetylsalicylsyra (fast å andra sidan är ju dessa bra för hjärtat) och ibuprofen ger problem med magen. Vad naproxen och diklofenak ger för problem vet jag inte så här på direkten.

 • martin

  Jag är rädd om min lever så nån jävla paracetamol passerar inte mina läppar. I valet mellan huvudvärk och äta levergift väljer jag det förra.

  Som läkemedelskemist så håller jag mig till acetylsalicylsyra och koffeinkombinationer. Säkert och väl beprövat, plus man blir hemskt pigg av det.

  De modernare ibuprofen och voltaren har jag hört en del bra saker om, men de tar jag bara när nöden inte har någon lag. Voltaren tycker jag lindrar migränhuvudvärk en smula faktiskt.

  Tramadol ser jag som en skänk från ovan. En värktablett nära opiater i styrka, fast med närmast ingen missbrukspotential. Dock är det samma här, problemet med symptombehandling.

  Jag är tämligen säker på att all symptombehandling har denna bieffekt. Nässpray har det, huvudvärkstabletter, antidepressiva, ångestdämpande, tabletter mot krampanfall alla har de samma bieffekt.

  Man skall fan inte kalla det missbruk. Har man ont så får man värktabletter, slutar man och får ont så tar man värktablett. Det är inte missbruk, det är sånt som alltid kommer ske vid symptombehandling.

  Tror ingen på den vetenskapliga sidan av branschen är det minsta förvånade över resultatet. Det är ganska självklart när man vet hur det funkar på molekylär nivå.