Beatrice Ask vill skydda fifflarna

Beatrice Ask vill driva igenom en ny kreditupplysningslag. En lag som innebär att granskande journalister inte längre så lätt kan få ut handlingar som de behöver för att kunna granska företagares och politikers redovisade inkomster, lån och skulder. Eventuellt skulle ett sådant avslöjande som det kring Stefan Allbäck och tjänstemän i Göteborgs kommun inte ha varit möjligt om den nya lagen redan varit gällande. Offentlighetsprincipen blir helt enkelt lidande med den nya lagen och det blir svårare att komma åt fifflare och skojare som Castro Khatib, Adam Backström, KG Jansson och Håkan Hanell, spekulanter som Thulin osv

JK och en del andra remissinstanser menar dessutom att den nya lagen innebär att regeringen bryter mot grundlagen (det är ju inte första gången i så fall). Beatrice Ask menar dock att det inte bryter mot grundlagen och tänker genomföra den nya kreditupplysningslagen oavsett vad JK säger. Det är svårt att tolka detta på annat sätt än att hon faktiskt vill skydda fifflare bland politiker och företagare. För uppenbart är att den nya lagen kommer att innebär att granskning blir svårare, om än inte omöjlig. Thomas Matsson i Expressen överdriver alltså lagens konsekvenser som jag ser det. Den är inte på långt när lika llvarlig som FRA-lagen och liknande övervakningslagar. Men den är ändå ett tecken på hur regeringen vill skydda folk inom samhällets övre skikt från närgången granskning.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements