Några kända politiska skandaler i Sverige

Gunnar Wall har skrivit en bok om politiska skandaler. Både utländska och svenska sådana. Några kända svenska politiska skandaler är Geijeraffären (eller bordellhärvan), muthärvan som just nu rullas upp i Göteborg, Ebbe Carlsson-affären, sjukhusspionen, IB-affären, den totalat överdimensionerade Toblerone-affären, Sven Otto Littorin och hans falska meritförteckning, handelsminister Borelius och hennes ekonomiska fiffel, kulturminister Stegö-Chilo och hennes obetalda TV-licens, handelsminister Björling med flera. En del av dessa har fått konsekvenser, andra inte.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
 • Ola Fredriksson

  Är väl inte helt omöjligt att den nu pågående utredningen och häktningen av polischefen Göran Lindberg kan visa sig vara till delar en politisk skandal?

 • Vissa skulle också kalla den sittande regeringen för en politisk skandal.

 • Pragmatikern

  Nu är det väl ändå så att det finns ”myror och elefanter” och allt som nämns här tycker jag inte platsar som ”elefanter”.

  Till det som inte hör till ”elefanterna” hör definitivt Toblerone, TV-licenser och möjligen också vidlyftiga meritförteckningar. Detta är mer personliga tillkortakommanden som man visst kan ha synpunkter på men som på inget sätt är avgörande. Alla är vi människor och som människor gör vi fel ibland.

  ”Elefanter”, värda namnet, är däremot den nu aktuella muthärvan i Göteborg som, om man tolkar alla pressuppgifter rätt, är tecken på ett korrupt beteende som pågått mycket mycket länge. Här är det inte frågan om smärre mänskliga tillkortakommanden utan något som ligger i ”kulturen”. Det är denna typ av ”elefanter” som uppmärksamheten måste fokuseras mot. För mycket fokus på ”myrorna” blir lite tramsigt samtidigt som det tar fokus från de ”stora elefanterna” som skapar bestående skada när de trampar fram.

  • Anders_S

   Pragmatikern: Om skandalerna och dess storlek har du förstås rätt. Tv-licenser, mertitförteckningar och ”Toblerone” är ganska små saker i jämförelse med de andra sakerna jag nämner.