Oljekrisen förtigs

Boknytt
Olja
Gunnar Lindstedt
Bokförlaget DN

Oljekrisen förtigs

Veckans affärer-reportern Gunnar Lindstedt är ibland väl vardagsprivat om sig själv och oljegurun Colin Campbell i sin väckarklocka ”Olja – Jakten på det svarta guldet när världens oljekällor sinar”. Och ja, det har ropats vargen kommer förr utan att påstådda katastrofer har inträffat.

Men ”Olja” är skrämmande övertygande i sin tes att oljan redan om några år kan börja svikta i sin roll som den västerländska civilisationens och den globala marknadsekonomins materiella förutsättning. Nyfattigdom och resurskrig väntar – USAs ockupation av Irak är bara början av huggsexan. Varför tiger politikerna?

Intressant?

I media: AB1, 2, Transport, Efteroljan, EX, MV, NM, SR, GP, Dagen, Yelah, VA1, 2, Just läst, MJV, Effekt, RT,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Oljekrisen förtigs”

 1. Det brukar sägas att ny olja kommer att komma fram när efterfrågan och därmed priset stiger ‚Äì så att dyrare teknik kan användas. Då blir det lönsamt att ta fram till exempel olja ur skifferberg i Kanada.

  Men detta är fruktansvärt dyrt och miljöförstörande. Än mer farligt blir det när issmältningen i det miljökänsliga Arktis tillåter olje-prospektering av ryssar, kanadensare, grönländare, norrmän och jänkare.

  De senare har länge kastat lystna blickar på norra Alaska och havet utanför ‚Äì särskilt de konservativa republikanerna allierade med näringslivet och den folkliga isolationistiska dumpatriotismen I USA.

  Oljekatastrofen i Mexikanska golfen är ännu ett exempel på hur farlig en allt mer desperat, dyr och miljöfarlig oljejakt är. Och profithungriga BP verkar inte riktigt ha förstått allvaret i vad de åstadkommit. Dess svenske styrelseledamot Svanberg (?) slog ifrån sig en del av kritiken.

  Han försökte så att säga gjuta olja på vågorna…(hahaha).

 2. Åtminstone räknar Pentagon med oljekrönet – se http://www.fas.org/man/eprint/joe2010.pdf.

  Ett problem med att utvinna mer svåråtkomliga fyndigheter är att man till slut når en punkt då det inte längre lönar sig, räknat i kWh. Om det kostar 1 kWh att få fram 1 kWh är det lika bra att låta bli.

Kommentarer inaktiverade.