Ny järnväg Borås-Göteborg vore bra

Att bygga en ny snabbjärnväg mellan Göteborg och Borås vore nog inte bara bra utan en nödvändighet. Det system med hur många bussar som helst som används i dag (då nuvarande järnväg är för ålderdomlig och långsam) är varken ekonomiskt eller miljövänligt. Den skulle dessutom kunna användas för att öka kapaciteten på västra stambanan (vilket ju behövs) genom att man fortsätter till Herrljunga från Borås. Så småningom kan man fortsätta bygget av Götalandsbanan vidare till Jönköping och Nässjö. Det finns dock ingen anledning att riva den gamla järnvägen mellan Göteborg och Borås eller mellan Borås och Herrljunga. Den gamla järnvägen kan fortfarande användas för lokaltåg (inklusive pendeltåg).

Några nya jobb tvivlar jag dock på att en järnväg ger. Jag kan liksom inte se anledningen till det. Mer än under byggtiden då. Men en rejäl satsning på järnvägar i främst storstadsområdena i Sverige kan förstås innebära en hel del nya jobb också på lite längre sikt. För att tillverka järnvägsmaterial, vagnar och för underhåll.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Grillo

  Varför inga nya jobb? Nu när det blir allt dyrare med lastbilstransporter är jag helt säker på att godstågbranschen (precis som den för passagerare redan till viss del fått) kommer att få ett rejält uppsving inom några år. Då kommer det att vara lukrativt att ligga i de järnvägsnära industriområdena igen, och man kommer om 20 år undra varför man byggde så många och stora industriområden långt ifrån järnvägarna.

  Det dummaste beslutet i svensk modern logistikhistoria var alla järnvägsnerläggningar på 60- och 70-talen.

 • Blir en intressant valfråga i Borås. Från början var alla partier överens, men nu verkar centerpartiet vackla pga av order ovanifrån. Vi från miljöpartiet står i alla fall på oss i frågan tillsammans med starkt stöd från S + V men även starkt stöd från Fp¬¥s kommunalråd…(dock inte fp¬¥s valarbetare…) Det kommer bli intressant fråga i valet…

  Tom Andersson (mp)
  http://gront-boras-2010.blogspot.com/

 • Pingback: Det behövs en ny järnväg mellan Göteborg och Stockholm | Svensson()