Oljechock & depression

Boknytt
Jeremy Leggett
Till sista droppen
Ordfront

Oljechock & depression

Författaren är tidigare expert inom oljeindustrin, så han vet vad han pratar om i ”Till sista droppen – Den kommande oljekrisen och de nya lösningarna”. Förutom växthuseffekt att oroa oss för har vi den kommande bristen på olja och gas. Något som förnekas av Big Business, Big US-Government och kristna råfundamentalister i skön skurkförening.

Resultatet kan bli en ny 30-talsdepression och nyfascism. Men på andra sidan den oundvikliga ekonomiska omställningskrisen väntar ”solarisering” med alternativenergi i lokala ekonomier. Övertygande visar författaren att det går åt helvete för världen på kort sikt, men att (det miljövänliga) paradiset väntar runt hörnet om några decennier.

Intressant?
I media: Boksidan, MJV, Tentakel, Effekt, SVT,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Hans Norebrink

  Andra tror att lösningen ligger närmare, de evigt positiva teknik-optimisterna, cornucupianerna (ymnighetshornsanhängare) som tror att människan hela tiden hittar lösningen att producera mer produkter som flödar ur ymnighetshornet.

  Det ”värsta” är att de haft rätt ibland. Befollkningskatastrofen blev inte så katastrofal, och ökningstakten avtar. Livsmedelskrisen har inte kommit än. Så varför dyra åtgärder, det kanske inte bli så farligt med klimatet, säger de.

  Men då kan man tillämpa försiktighetsprincipen åt andra hållet. Det är så stor risk att man bör agera som om det vore totalt säkert, eftersom klimatkrisen kan bli så oerhört förstörande.

  Dessutom ökar nu konkurrensen om olja, mat och vatten, och de fattigaste områdena kan inte hänga med och föda sina växande befolkningar.

  Vi kan inte lita på teknikoptimisternas vänta och se, för om de har fel går det verkligen åt helvete.