Fifflarna – Mikael Ljungman, Gizmondo och IT-Factory

Del 3 av 22 i serien Bedragare och fifflare

Mikael Ljungman blev år 2008 partner med Carl Freer i ett antal US-amerikanska bolag som denne startade efter skandalen med spelkonsolen Gizmondo. I affärerna kring Gizmondo var förutom Mikael Ljungman och Carl Freer också Stefan Eriksson (Tjock-Steffe) och andra från den så kallade Uppsala-maffian inblandade.

I februari 1988 brann hans villa ner och polisen misstänkte att branden var anlagd. Han var då i en mycket pressad ekonomisk situation och kronofogden hade aviserat utmätning. Mikael Ljungman dömdes mot sitt nekande för att ha anlagt elden med hjälp av en brödrost som satts fast i påslaget läge.

1994 dömdes Ljungman för minst 10 bedrägerier, mordbrand och brott mot checklagen till fängelse i 2,5 år. Han har dessutom vid sidan av alla projekt under elva år kvitterat ut livränta från Försäkringskassan på grund av en påstådd arbetsskada. 1996 började han avtjäna straffet på 2,5 års fängelse. Det var då som Ljungman fick kontakt med Uppsalamaffian.

I härvan kring IT-Factory 2008-2009 var Mikael Ljungman en av huvudmännen. Bolaget lånade stora pengar från mängder med banker och finansinstitut. Detta gjorde man bland annat genom att uppvisa helt falska papper, förfalskad bokföring och felaktiga bokslut. Totalt lånades 1,3 miljarder upp, 119 miljoner kom från svenska SEB. Medan Stein Bagger, som dömdes till 7 år i fängelse, pratade med de utredande poliserna i Danmark, vägrade Mikael Ljungman att samarbeta. I stort sett alla pengar försvann spårlöst, eventuellt genom Ljungmans och Freers bolag i USA.

Mikael Ljungman blev delägare i Carl Freers bolag Media Power när Carl Freer köpte
Ljungmans bolag eCommerce LLC. Ljungman tycks också ha startat 12 olika bolag 3 månader innan konkursen i  IT-Factory. Tolv bolag som har gjort affärer med IT Factory. Troligen flyttades pengar från IT Factory till dessa bolag med hjälp av falska fakturor för att dölja dem från danska mydnighetr och aktieägare i IT-Factory. Bolagen fick också aktieposter i det US-amerikanska företaget Getfugu, delvis ägt av Carl Freer (enligt uppgifter 22%). Denne flyttade de verksamheter som tidigare låg i Media Power Inc till Getfugu.

Media Power hade ingått ett avtal med konkursutredarna i Gizmondo Europe Ltd-konkursen den 20 maj 2008 om att garantera en eller flera Gizmondo-aktieägares förpliktelser i konkursen. I Media Powers reviderade årsberättelse för 2007 framgår att bolaget fram till den 3 november 2008 betalade sammanlagt 2,4 miljoner dollar enligt dessa avtal.

De tolv bolagen
som Mikael Ljungman startade var Lynx Holdings (Cayman) Ltd, Mandalay Investment Ltd, Stone Harbour Ltd, GR International Limited GmbH, Lynx Overseas Holdings Limited, Spetchlet Global Assets Limited, CJF Overseas Holdings Limited, LCM Lombard Capital Management GmbH, Gate International Investment Ltd, LF Investments Ltd, Ganesha Holdings Ltd och Northern Star International Ltd med adress i Schweiz. Carl Freer är förmodligen delägare i alla bolagen.

Troligen har de pengar som gått från IT Factorys leasingkarusell till Ljungmans eCommerce LLC och vidare till Carl Freers Media Power Inc, använts för att stoppa en hotande stämning från (ej namngivna) fordringsägare som drabbades av Carl Freers Gizmondoäventyr.

Getfugu är noterat på OTC Bulletin Board. Getfugu pumpade ut pressreleaser under våren 2009 i god Gizmondoanda för att driva upp kursen. Kursen gick upp till en toppnotering på 3,20 dollar. På hösten 2009 rasade kursen dock snabbt ner till nivåer på mindre än en halv dollar. Det kan vara så att IT Factory-miljonerna tvättats genom Getfugu med en aktiekurs som skulle pumpas upp, så kanske både svindlarna och fordringsägarna blir tomhänta i slutändan, om kursen fortsätter ner mot  nollpunkten.

2009 övertog Mikael Ljungman en lägenhet på Strandvägen från en annan fifflare i Stockholm, Roland Bjuhr. Detta gjorde han genom ett lägenhetsbyte med hjälp av två lägenheter som han fått från Westlife AB, ägt av Jan West. Mikael Ljungman fick överta förstahandskontraktet på Strandvägen trots skulder på 2 miljoner, skulder som 2009 växt till 3,4 miljoner. Av detta var 1 miljon skatteskulder, och Ackordscentralen Stockholm krävde honom på 2,4 miljoner som företrädare för konkursboet efter Precappa Sverige KB, ett av Ljungmans bolag som var med i processen i hovrätten som ledde till fängelsedom på 10 månader och tre års näringsförbud.

Han började avtjäna fängelsestraffet i april 2009 – men vistelsen på Kolmårdsanstalten avbröts då han utlämnades till Danmark för brott i samband med härvan kring IT-Factory. En anledning till att han fick överta kontraktet på Strandvägen 41 från Roland Bjuhr var ett intyg från LCM Lombard Capital Management som intygade att han hade god betalningsförmåga. Intyget var undertecknat av en Norbert Buchbinder.

Mikael Ljungman åtalades alltså tilll slut för svindeln i bolaget IT-Factory i Danmark där Stein Bagger var huvudman. Han dömdes till 6 års fängelse, mycket på grund av Stein Baggers vittnesmål:

De danska ekobrottsutredarna har även krävt att få konfiskera 262
miljoner kronor av Ljungman. Rätten beslutade i dag att 67 miljoner
kronor skulle konfiskeras från Mikael Ljungman och hans kinesiska bolag
Dragon Phoenix Ltd samt att Ljungman ska betala 268 miljoner kronor till konkursboet i IT Factory – inom två veckor.

– Mig för de inga pengar av, säger Mikael Ljungman efter domen till epn.dk.

[…]

Under utredningens gång har Realtid.se avslöjat bland annat att Mikael Ljungman haft en norrländsk kompanjon, Janne Thelin. Janne Thelin är chef och delägare tillsammans med Ljungman i ett Hong Kong-baserat bolagt, Xiop Asia Trading Ltd som är moderbolaget till Ljungmans bolag Techline Ltd. Därefter har fler namn dykt upp i rättsalen.

Magnus Söderlund som var chef på Ljungmans bolag Xiop AB berättar om en man som heter Anders Holmberg och kallas för mördar-Anders. Denna man ska utan Söderlunds vetskap kontinuerligt ha hämtat pengar från företaget. Mannen är känd för polisen och har suttit inne i sex-sju år för grov kriminalitet.

Vad som är fullt möjligt är alltså att en del av de pengar som försvunnit i Baggers och Ljungmans svindlerier kan ha hamnat i Kina och Hong Kong.

Läs mer: RT1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, AB1, 2, 3, SDS, Skånskan,
DR1, 2, Börsen1, 2, 3, 4, 5, Avisen1, 2, 3, 4, 5, EB1, 2, 3, 4, 5, Nordjyske, Business, Berlingske1, 2, BT, Computerworld1, 2, 3, EPN1, 2, IDG1, 2,

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Technorati Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Fifflarna – Roland Bjuhr, CupolenmannenFifflarna – Carl Freer, Gizmondo, Media Power, GetFugu >>
Advertisements
  1. Anders! Mycket bra serie detta. Får oss högerhökar att med glädje återvända hit till bloggen. Allt gott!
    /Jx

    • Javelin X: Jag måste ju skriva för all mina läsare och sånt här roar mig och intresserar mig.

  2. Pingback: Uppsalamaffian - från våldsbrott till ekonomiskt fiffel | Svensson

  3. Pingback: Stefan "Tjock-Steffe" Eriksoon anmäld för utpressning | Svensson