ROT-avdraget gynnar de rika

Precis som jag skrivit tidigare är också rotavdraget ett avdrag som främst går till rika människor och därmed fungerar som ett gynnande av de som redan har. Det är inte ens någon idé att använda sig av rotavdraget i end el landsortskommuner då fastighetspriserna är för låga. Det lönar sig helt enkelt inte. Huvuddelen av rotavdragen görs av de rika villaägarna med stora villor i de rika förorterna till våra storstäder. Rot-avdraget går alltså, precis som reseavdrag, ränteavdrag och rut-avdrag (pigavdrag) främst till att gynna rika männisior. Människor som borde betala mer skatt och inte mindre skatt. Människor som har råd att betala sina husrenoveringar vitt ändå. Utan att behöva få avdrag för kostnaderna.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
 • Anders! Du kan vara helt anti till ROT-avdrag – men det är inte hållbart att till din argumentationsflora lägga argument om de låga fastighetspriserna i glesbygd som gör renoveringar olönsamma.Utan ROT blir det ju ännu dyrare och således ännu mindre lönsamt att renovera i glesbygd. Då blir det ännu mycket mer svart eller själv som gäller om jobbet ska bli gjort till ett någorlunda pris. Vilket definitivt inte nödvändigtvis är bättre.

  • Anders_S

   JavelinX: De låga fastighetspriserna är som du säger inget argument. Det var inte min mening att göra det till ett argument. Men de låga fastigehstpriserna i delar av landsbygden innebär att den praktiska effekten av ROT-avdraget blir en subvention till redan rika. Landsbygdsproblematiken som du tar upp måste lösas på andra sätt. Rot-avdraget gör det inte utan ökar istället skillnaderna. ROT-avdraget går ju oavsett vilket till villaägare vilket i sig innebär ett gynnande av folk som har det bättre rent generellt.

   • Anders_S

    Följ kommentarsreglerna:

    http://www.zaramis.nu/blog/kommentarsregler/

    Argumentera inte mot något jag inte skrivit i inlägget. Påstå inte att jag tycker något som jag inte tycker. Inte ens i frågeformat. Jag vill inte hålla på och argumentera mot folk som påstår att jag tycker ditten och datten. Läs vad jag skriver och argumentera utifrån det. Inte utifrån era egna hjärnspöken om vad Svensson kan tänkas tycka. Om ni ändå vill göra så, skaffa en egen blogg.

    Jag förslår inga höjda skatter, jag föreslår ingen straffbeskattning av någon. Om ni följer länkarna ska ni se att jag är för sänkta skatter mot borttagna avdrag. Men är för progressiv skatt.

 • Magnus

  Det gör vägar också eftersom rika i högre omfattning har råd med bil och att använda den mer.

  • Anders_S

   Magnus: Helt riktigt. Ytterligare en anledning till att inte bygga fler vägar som exempelvis Förbifart Stockholm utan fler järnvägar.