Nätverk 187 – relativt nytt gangsternätverk

Del 14 av 34 i serien Gangstergäng

Nätverk 187 är ett relativt nytt gangsternätverk som uppger att man har omkring 40 medlemmar i Stockholm, Göteborg, Malmö och Jönköping. En medlem i gänget ska ha överfallits under år 2009 på nattklubben Nivå i Göteborg av just den man som nu blivit skjuten på samma nattklubb. Den nu skjutne mannen var då anknuten till Bandidos.

Många av medlemmarna i 187 har tidigare varit medlemmar i andra gäng. Det senaste året har man varit inblandade i olika bråk med andra gäng. Något som naturligt följer när ett nytt gäng försöker etablera sig. Det redan omnämnda överfallet och dråpförsöket med kniv på Nivå är ett exempel på detta.

Vi en husrannsakan hos en gängmedlem i november 2009 fann polisen vapen, magasin, ammunition, laserpekare och flera tröjor från nätverket 187. I flickvännens kamera hittade polisen bilder på flera personer som poserar i gängtröjor och med pistol. Den 29-årige lägenhetsinehavaren hade redan tidigare blivit dömd för ett annat vapenbrott och blev nu åtalad igen för samma sak.

En del av medlemmarna i 187 tycks tidigare ha tillhört Original Gangsters (OG). Gänget anses ha utnyttjat kriget mellan andra grupper för att bygga upp sig själva:

Samtidigt som gängkrig rasat i Göteborg och Malmö har gänget 187 i lugn och ro byggts upp i landets storstäder. De säger själva att de består av ett 40-tal medlemmar i Stockholm, Västra Götaland, Malmö, Jönköping och Oslo.

Till skillnad från de andra förortsgängen har 187 medvetet valt bort de yngsta medlemmarna – unga män som mest vill skapa sig ett rykte som tuffa gangstrar genom våldsbrott och att visa upp sina lyxbilar, exklusiva kläder och dyra smycken.

– Vill man slå nån på käften varje dag kan man vara med i nåt annat gäng. Vi behöver inte hålla på med sån skit, säger en ledande medlem i gänget.

I stället består 187 av personer runt 30-års åldern som ofta har ett förflutet i andra gäng. Många av dem har dömts till långa fängelsestraff för narkotikabrott, människorov, utpressning – och mord.

Hittills har polisen inte velat kännas vid gänget 187, men tidigare i januari hölls en rättegång i Mölndals tingsrätt mot en 28-årig man. I mannens lägenhet hittade polisen en matkasse med 13 dynamitstavar.

Företrädare för gänget uppger i media att man i motsats till de flesta kriminella gäng accepterar kvinnliga medlemmar. Hur trovärdigt detta är vet jag inget om. Men det verkar onekligen osannolikt. Alla uppgifter om 187 kommer från media och de nämns inte i några polisdokument som jag kunnat hitta. Det verkar alltså som om polisen eventuellt anser att gänget inte finns.

Det är också möjligt, med tanke på vad som tidigare hänt, att gärningsmannen som dödade 24-åringen på restaurang Nivå har anknytningar till 187.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,
Technorati Tags: , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Bandidos – nummer två bland mc-gängenCrime Inc – gäng med ursprung i OG >>
Advertisements

3 Replies to “Nätverk 187 – relativt nytt gangsternätverk”

  1. Den har bloggen liknar alltmer de fascistbloggar som ligger hogst pa bloggtoppen, politiskt inkorrekt, kriminellt och vad de heter. Att vanstern haller sig med en kriminalblogg som brottens hant i veckan farvanar mig. / Max E

    1. Max: Ja det må förvåna dig. Men det är ett ämne som intresserar mig av fler olika skäl. Och varför ska vi lämna över det till högern? Det är bättre de som är intresserade läser min blogg som förespråkar vård istället för straff, förebyggande insatser istället för fängelse, sociala insatser istället för repressiva osv.

Kommentarer inaktiverade.