Nazister i Västerås kunde inte genomföra nån aktion i Råby

Av säkerhetsskäl flyttades nazistgruppen Svenskarnas parti och deras aktion bort från Råby och in till centrala Västerås. Där höll polisen nazisterna och motdemonstranterna åtskilda. Nazisternas aktion genomfördes trots en del mindre incidenter med flaskkastning både från nazister och motdemonstranter. Huvuddelen av våldet tycks dock nazisterna ha stått för. Enligt polisen var det i stort sett lugnt och inga allvarlig problem. 12 personer omhändertogs eller greps på under dagen, en polis fick en mindre skada och en kvinna bröt armen. Det verkar som om de flesta gripna var högerextremister som beväpnat sig och flera är nu misstänkta för förberedelse till grov misshandel:

Sammanlagt greps åtta personer under dagen. Fem högerextrema demonstranter greps vid lunchtid för förberedelse till grov misshandel. Enligt polisen hade de kassar med stenar och tårgas med sig. De anhölls senare av åklagare.
Två personer har gripits för främjande av flykt och en person för våld mot tjänsteman.

Vid 19-tiden greps ytterligare fyra personer för förberedelse till grov misshandel i samband med en poliskontroll vid Skepparbacksskolan. Enligt polisen hade personerna tillhyggen som man misstänker att de tänkt använda.

Att demonstrationen inte, som nazisterna tänkt och planerat, kunde genomföras i Råby måste betraktas som en framgång för de människor som inte vill se nazister på gator och i bostadsområden.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Dannyboy

  Är det verkligen att se som lyckat, att demonstrationen inte kunde genomföras som planerat? Istället för att ha passerat tämligen obemärkt hamnar det på förstasidan till DN…

  Och varför är det fel att låta folk, oavsett uppfattning och värdegrund, använda sig av yttrandefriheten?

  • Anders_S

   Dannyboy: Jag har aldrig hävdat att någon inte skulle få använda sig av yttrandefriheten. Det är bra att rasister möts av motsånd och att deras motståndare också använder sig av demokratins medel i form av yttrandefrihet och demonstrationsfrihet. Det är bra att sådant motstånd uppmärksammas.

   Att inte bemöta en nazi-demo i Råby hade varit att tillåta nazisterna att skrämma upp lokalbefolkningen i Råby. Det var det som var deras syfte och det som hade åstadkommits om ingen motaktion genomförts. Det var bra att demokratin och yttrandefriheten kunde användas till att mota bort sådana gangsterfasoner.

 • Pingback: Söndagskrönika 30 maj – Öresundsmedborgaren är på väg « Röda Berget()

 • Pelle

  Nazisterna vill ha konfrontation och uppmärksamhet, det ingår i ”strategin”. Som vanligt kan konstateras att man lyckats i denna strategi vilket är ganska tråkigt.

  Jag är därför håller jag med Dannyboy om att de istället borde tigas ihjäl. Problemet med främlingsfientlighet finns nog egentligen inte hos nazisterna, som är en försvinnade liten grupp av ”virrhjärnor” som saknar alla möjligheter att växa då deras tänk är så uppenbart verklighetsfrämmande.

  Värre är den smygande främlingsfientligheten som är en del i vardagen och där det finns risk att var och en av oss, medvetet eller omedvetet, bidrar, kanske ibland med obetänkta kommentarer.

  • Anders_S

   Pelle: Nazistproblem kan inte och har aldrig kunnat tigas ihjäl. Dumheter. Får de ostört skrämma folk och uppträda öppet så kommer främlingsfientligheten att sprida sig allt mer. Det är erfarenheten från Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Danmark med flera länder. Du är helt enkelt naiv och tror att problem försvinenr om man blundar.

 • ”Tigas ihjäl”! Herregud! Ni anar inte hur många liv som räddats och misshandelsfall som hindrats pga modiga antirasister som fattar att när nazister marscherar kan de inte ”tigas ihjäl” (vilken fantastisk formulering f.ö. När såg ni senast något ”tigas ihjäl”?).

 • martin

  För att göra en goodwin. Liberaler försökte tiga ihjäl det en gång förut, gick inte lysande.

  Folk saknar förmåga att sätta sig in i andra människor situation. Tänk dig själv hur det måste kännas för en jude, en invandrare, en homosexuell person osv när det står öppet nazistiska demonstrationer och skränar hat. Tänk dig hur det skulle kännas för dessa om ingen vit svensk reagerade på det.

  Tänk dig rubriken: Lugn nazidemonstration i Råby

  Tänk om liberaler också kunde komma till motdemonstrationerna, det skulle nog ha en lugnande effekt på de mest hetlevrade unga anarkisterna. De skulle bli större, polisen skulle agera annorlunda och färre unga hetsporrar skulle se sig nödsakade att ta till våld.

  Den är ni som ”tiger” som bidrar till problemet och är nyttiga idioter för nassarna, precis som hetsporrarna är ett sorts nyttiga idioter. Lägg kommunisthatet på hyllan och kom ut och manifestera med oss, så vi kan få rubriker av typen:

  Stor manifestation emot rasism och nazism.

  Så att nassarnas demonstration samma dag skulle vara en fotnot jämfört med motdemonstrationen. Kom ihåg att till slut blev nassarna ett problem för liberaler också…