Fifflarna – La Reine-mannen

Del 5 av 22 i serien Bedragare och fifflare

Född som Rolf Lekenius, känd eller ökänd som Rolf Gustavsson, La Reine-mannen eller numera Carl Hugo Gustafson är känd som huvudmannen i en av Sveriges största skalbolagshärvor, La Reinehärvan. Men La Reine-mannen är bar en av många skalbolagsfifflare, vinstbolagsfiffalre och företagare utanför det lagligas gränser.

La Reine-härvan kallas den stora utredning om ekobrott som började 1989. Rolf Gustavsson misstänktes att tillsammans med en grupp andra män ha tömt mer än 400 skalbolag på över 2 miljarder kronor. Tolv män åtalades, antingen för att själva ha medverkat vid de olagliga affärerna eller ha hjälpt till att genomföra dem.

Syftet med affärerna var att tömma bolagen på tillgångarna utan att betala skatt till staten. Statskassan gick miste om hundratals miljoner kronor i obetalda skatter. Domen blev slutet på en mastodontprocess, som i olika omgångar pågick mellan 1991 och 1993.

Rolf Gustavsson dömdes till slut i hovrätten för grov oredlighet mot borgenärer i ett tjugotal fall samt för medhjälp till grovt skattebedrägeri. Han dömdes i april 1993 till sju års fängelse av Svea hovrätt för sin medverkan i och planläggning av dessa skalbolagsaffärer. Det var samma totalstraff som han fått i sammanlagt fyra tingsrättsdomar under 1992. Vidare dömdes han att betala åtta miljoner kronor till staten och dessutom ansågs 18 miljoner kronor förverkade. Hans dåvarande advokat, Henning Sjöström, uteslöts ur Advokatsamfundet efter att Gustavsson fått använda advokatens fax för att flytta pengar.

En annan man som dömdes i La Reinemålet var den man som gått under namnet ”Greven”, Maximilian Kartaschev, och som också tillsammans med en annan som dömdes i målet senare var inblandad i den så kallade maskeradligans brottslighet.

Rolf Gustavsson har också gjort affärer med andra kända bedragare, fifflare, lurendrejare och brottslingar som  ”Uppsalamaffian” inklusive Stefan Eriksson (Tjock-Steffe). Bland annat fotograferades han i samband med ett möte på Hotell Anglais där bland annat Stefan Eriksson, Roland Bjuhr (Cupolen-mannen), Micke Magnusson (Krogprofilen) och ”Maffians bankir” Torgny Jönsson deltog.

Gustafson studerade under fängelsetiden juridik och har sedan han kom ut bedrivit juristverksamhet. Samtidigt som den nu aktuella domen meddelades näringsförbud.

1999 var Gustafson misstänkt för svindleri mot Statens bostadsfinansierings AB (SBAB). 3 andra personer greps och häktades för brottet.

Samtidigt som Gustafson sysslade med brottslig och kriminell verksamhet i form av företagsfiffel så var han också verksam som jurist och ombud i olika rättegångar. För detta fick han ut stora ersättningar trots att han häftade i skuld till myndigheterna. Detta var möjligt då han använda en firma med f-skattebevis, LegalPartner Juristfirman Kommanditbolag, för att fakturera domstolarna i ärendena.

2004 blev Gustafson utpekad som inblandad i en fiffelhärva och lurendrejerier kring radonsaneringsbolaget Rasab (senare Rasalfa). Bland annat tycks arbetssökande samt arbetsförmedlingen ha lurats:

Bakgrunden är ett samarbete med Arbetsförmedlingen där Rasab via Arbetsförmedlingens hemsida raggar arbetslösa som är beredda att satsa på en framtid i radonsaneringsbranschen.

Mot en avgift på 250.000 kronor erbjuds de ett franchiseavtal där de utlovas en utbildning till mättekniker, hjälp med leasingbil, arbetskläder med företagets logotype samt ett distrikt för sin verksamhet.

La Reine-mannen Rolf Gustafson – numera kallar han sig Carl-Hugo Gustafson – håller en låg profil men har bland annat skött avtalsförhandlingar med blivande franchisetagare och företrätt företaget.

[…]

Förutom att La Reine-mannen Rolf Gustafson, som bland annat dömdes till sju års fängelse för sin roll i den jättelika skalbolagshärva som ledde till att han i medierna kallades La Reine-mannen, fungerar som bolagets juridiske företrädare så är styrelseordföranden Jan Svensson flera gånger dömd till fängelse för ekobrott. Han är också delägare och partner med La Reine-mannen i juristfirman LegalPartner.

[…]

Resten av aktierna ägs av P & G Holding Corporation, ett okänt, utlandsregistrerat bolag.

Enligt uppgifter till DN är en av ägarna till detta bolag Jan Wister, styrelserepresentant i Rasab och bland annat tidigare styrelseledamot i Fjällräven. Jan Wister var med i debaclet med felsatsningen på energidrycken Magic House, ett äventyr som slutade med en miljonsmäll.

Gustafsson uppgav att hans roll i bolaget enbart var rådgivarens, men av allt att döma spelade han en betydligt mer central roll i hela affären.

I juli 2004 lurade Carl Hugo Gustafson och en kumpan från Sundsvall till sig en matbutik i Strömstad:

En av butikens två ägare ville sälja andel i företaget. Men intressenterna som sade sig vilja köpa hade inte några pengar att betala med. För att kunna komma åt bolagets egna pengar lurade man banken att en tilltänkt köpare, en 53-årig Sundsvallsbo, hade teckningsrätten till firman.

Nordea i Uddevalla lurades först att överföra 2,2 miljoner kronor från matbutikens eget konto och därefter att bevilja 5 miljoner i kredit åt bolaget.

För att hjälpa till att få allt på plats trädde den tidigare advokaten Johan Petri in som finansiär och bistod under några timmar med ett lån på 2,2 miljoner. För den tjänsten åt köparna fick Petri 200 000 kronor i ränta.

Chefsåklagare Kent Madstedt vid Ekobrottsmyndigheten menar att Carl Hugo Gustafson stått för brottsplanen och det anser även Stockholms tingsrätt efter avslutad rättegång. Rätten tror inte på de åtalades uppgifter att de tänkt driva seriös affärsverksamhet och sälja livsmedel till norska turister.

Domstolen tar hänsyn till att utredningen tagit lång tid och dömer Gustafson till två och ett halvt års fängelse och fem års näringsförbud. Kumpanen, som skulle stå som formell köpare, döms till ett och ett halvt års fängelse och tre års näringsförbud.

Domen i tingsrätten föll i april 2008 och i februari 2009 dömdes Carl Hugo Gustafson i hovrätten för brottet. Denna gång till två och ett halvt år i fängelse samt 5 års näringsförbud.

Läs mer: Barometern,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,
Technorati Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Fifflarna – Carl Freer, Gizmondo, Media Power, GetFuguFifflarna – Maximilian Kartaschev >>
Advertisements