Många aktivister misshandlade

De israeliska soldaterna var mycket brutala mot många aktivister. Även mot sådana som inte gjorde ens den minsta form av motstånd, vilket ju var flertalet. Så här säger grekiska aktivister som var ombord på samma skepp som bl.a. Henry Ascher:

Den grekiske aktivisten Dimitris Gielalis hade varit ombord på fartyget Sfendoni och var en av sex greker som snabbt kom tillbaka till hemlandet.

– Israelerna gjorde en blixtsnabb attack, på bara några sekunder var fartyget fyllt av välbeväpnade kommandosoldater. De använde plastkulor, vi fick hugg och slag, och vi fick också elchocker. De verkade använda alla möjliga metoder, sade Dimitris Gielalis till nyhetsbyrån AP.

Han berättade att fartygets kapten hade blivit allvarligt misshandlad för att han inte ville lämna sin post. En fotograf fick en smäll med en gevärskolv i ögat. Misshandeln fortsatte även under de efterföljande förhören.

– De som vägrade skriva under de papper som israelerna lade fram blev misshandlade framför ögonen på oss, sade Dimitris Gielalis.

Några hemkomna tyska aktivister säger så här om vad som hände på Mavi Marmara:

Tyskar som var med i fartygskonvojen till Gaza – bland dem tre vänsterparlamentariker – uppger att de enda vapen de såg hos aktivister ombord var några träbatonger.

– De hade inga knivar, inga yxor, bara pinnar som de använde för att försvara sig med, sa Norman Peach, före detta parlamentsledamot för Die Linke, vid en presskonferens i Berlin på tisdagen efter hemkomsten från Israel uppger AP.
”Kan vara 15 döda”
Peach säger att han ”inte kan utesluta” att andra vapen fanns någon annanstans på båten, men han såg bara tre aktivister göra motstånd.

– Alla soldaterna var maskerade, bar stora vapen och var extremt brutala, säger han.

Vid presskonferensen sade tyskarna också att de trodde att räden kan ha krävt fler liv än de nio som bekräftats från israeliskt håll.

Läkaren Matthias Jochheim, som försökte behandla folk som blev träffade av skott på den turkiska färjan Mavi Marmara, sade sig personligen ha sett fyra döda och höll för sannolikt att dödstalet skulle kunna landa på omkring 15.

Han uppgav att det fanns uppemot 50 svårt skadade ombord.

Så här säger en annan grekisk aktivist:

En av dem som nu deporterats från Israel är Mihalis Grigoropoulos från Grekland som efter landningen på Atens flygplats på tisdagen berättade för NET TV, som citeras av Reuters, att han befann sig på ett av fartyg bakom ”Mavi Marmara”:

– Vi gjorde inget motstånd alls, även om vi hade velat så kunde vi inte. Vad skulle vi ha kunnat sätta emot kommandosoldaterna som kom klättrande ombord, frågar han retoriskt.

– Det enda några gjorde var att genom att bilda en mänsklig mur försöka hindra soldaterna från att nå bryggan. Då besköts de med plastkulor och förlamades med elektriska vapen, berättade Mihalis Grigoropoulos för tevekanalen.

Och våldet mot palestinier fortsätter.

Intressant?
Bloggat: Jonas Gardell, Heidbrink, Jinge, Motbilder1, 2, Alliansfritt,
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, 4, 5, AB1, 2, 3, GP1, 2, 3, DN1, 2, 3, 4, EX1, 2, 3, 4, 5,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Jörgen

  Jo, jag såg den ”mänskliga muren” som passivt försökte hindra soldaterna att nå bryggan på videofilmerna som finns på nätet.

  Vi får ju inse att både Israel och fredsaktivisterna inte är opartiska i denna fråga.
  Ingen av dem skulle erkänna något som skulle kunna skada deras sak.

  Och den stackars greken hade nog inte hunnit briefa upp sig på nätet eller genom någon tidning innan han fick mikrofonen under näsan.

  Men han kan ju också vara så att han inte såg det heller, och där han var så var allt lugnt, framtill när soldaterna nådde dit hans mänskliga mur fanns.

  Men man vi får nog vänta på den opartiska undersökningen

 • anders

  Men TV-bilderna säger något helt annat. Och tidigare fick israel kritisk för att de använda plastkulor, vilket just var vad de använde

 • Jonas

  Det följer ungefär samma mall som en typisk vänsterdemonstration, alla demonstranter har varit snälla säger bloggarna och alla myndighetspersoner har varit dumma. Lynchning av soldaterna var såklart bara självförsvar precis som stenkastning mot polisen brukar vara självförsvar.

 • martin

  Halmgubbarna från sionistkramarna börjar mer och mer likna halmstrån. Det blir mer och mer desperat att de för sig själva skall kunna urskulda Israels brott.

  Jonas,
  för du har varit på så många vänsterdemonstrationer och tillställningar? Eller ger du bara luft åt dina fördomar?

 • Jerker

  Han syftar på bilderna av tre aktivister med påkar som ger sig på maskerade och tungt beväpnade kommandosoldater, strax innan sagda soldater massakrerar besättningen.

  ”lynchning”. Ja just det ja.

 • Kristoffer

  Yepp, kan relatera till Jonas kommentar faktiskt. Det tenderar att bli lite ensidigt på vänsterbloggar, det är väl en annan övertygelse ni har än oss mer åt det social-liberala – liberala hållet. Det är för mig svårt att säga vem som har rätt och vem som har fel. Är citaten hämtade ifrån det första fartyget eller efterföljande? Det är väl ganska logiskt att om de blev angripna med grövre vapen på första båten så kommer de att förbereda sig samma motstånd på nästa?

  /*Provokation och off-topic, borttaget*/ #AS

 • Daniel

  Vad Sionisterna glömmer är att de bordade båten på internationellt vatten, besättningarna hade alltså laglig rätt att skjuta ner ”elitsoldaterna” om de ville. Israel måste handelsbojkottas i hela EU nu så de fattar nån gång att de gör fel.

 • Pingback: Vapnen: Rullstolar, medicin, anteckningsblock, leksaker… : Motbilder()

 • Anders, Israels ”plastkulor” är bly med ett tunt lager plast utanpå. De dödar och bryter ben. Och när pirater olagligen bordar hjälpfartyg på *internationellt vatten* är allt självförsvar.

 • Pingback: Ship to Gaza()

 • Pingback: Tre Ship to Gaza-svenskar hemma | Svensson()

 • Jörgen

  @Hampus Eckerman
  Plastkulorna skjuts från paintball gevär, det är långt ifrån dödande.
  Men visst man kan döda med allt, även vatten kan döda.
  Vad jag vet har Israel inte fått kritik för plastkulorna.

  Det de har fått kritik för förut är gummikulorna som skjuts från vanliga vapen, för att dessa kan vara dödande om de träffar känsliga punkter.
  Ett antal personer har dött av att de fått gummikulan i ögat.

  Jag ville inte vara dryg, jag kände bara att det behövdes en beskrivning om skillnaden mellan de två ”kulorna”.

  • Anders_S

   Det är inte paintballgevär. Utan det är samma gevär som den franska polisen skjuter tårgasgranater med. I alla fall av bilderna som jag sett att döma. Det är möjligt man använder samma för paintball, det vet jag inget om. Man kan bli allvarligt skadad av ett paintballgevär också dessutom. Skjuts det dessutom hårda föremål med dem så kan man bli än allvarligare skadad.

 • Jörgen, långt ifrån dödande med nio döda som följd? Det där med paintballgevär är det nog ingen som tror på. Och när det gäller Israels vanliga ammunition (när de inte skjuter skarpt):

  ”However, a retrospective study of 595 casualties admitted to hospitals in Israel during demonstrations by Israeli Arabs in October 2002 showed that rubber bullets result in severe injury and death in ”a substantial number of people.”

  http://www.bmj.com/cgi/content/extract/324/7349/1296/c

  Det är inte en slump att Israel behållt kropparna från alla dödade och förhindrar utomstående från att undersöka dem.

 • martin

  Kristoffer,
  men okunskapen hindrar dig inte från att uttala dig till stöd för dödande? Okunskapen hindrar dig inte från att ge stöd åt fördomar som ursäkt för dödande? Logiskt är inte samma sak som sant, särskilt inte när det ”logiska” resonemanget tar sin utgångspunkt i fördomar.

 • Av filmerna ser det ut som att de volontärer som angrep soldaterna hade planerat att kasta dem över bord. De drar i linorna så att soldaterna ska falla omkull och sedan slår de på dem med rundstavar medan de övermannar dem och försöker kasta dem över relingen. De är dock för dåligt organiserade så de hinner inte med att ta hand om piraterna i samma takt som de dimper ner på däcket.

  Det går alltså inte att tala om något icke-våld eller något dödligt våld från volontärernas sida.

  Däremot måste man anse att detta är ett försök att med minsta möjliga våld avvärja en piratattack. Pirater kan självfallet inte åberopa nödvärn mot de angripnas nödvärn.

  Om jag var kapten på den irländska fartyget som är på väg så skulle jag svetsa igen alla skott i båten och bara lämna en eller två nödutrymningsvägar för alla utom personalen på bryggan.

 • En gång i forntiden, innan paintball var vanligt, försökte vi beställa diverse paintball-gevär från USA. Veckan innan vi skulle hämta ut dem förbjöds enligt en ny lag eftersom de ansågs för farliga. Tog 10 år innan det blev lagligt igen. Och då var det ändå bara färgkulor som avsågs.

 • Jörgen

  @Hampus Eckerman
  Rubberbullet = Gummikula

  Så det som du klippte handlade om gummikulorna, dvs de kulor som Israel har fått kritik för, plastkulorna som det har pratats om i intervjuerna nu är inte samma kulor som gummikulorna.
  Plastkulorna till paintball gevären är som sagt inte vanliga paintball kulor med färg i sig utan de är gjorda för att man ska backa när man blir beskjuten, inte för att märka någon med färg.

  @Anders_S
  Helt riktigt, det finns en film där en av soldaterna håller ett vapen som troligen är avsett för 40mm granater.
  Sen ser man andra soldater med automatgevär bredvid honom.

  Om du kollar på den video som ska föreställa de första soldaterna som glider ner på rep från en helikopter till båten så har minst två av dem painball liknande gevär som primärt vapen, de andra är det svårt att se vad de har.

  Ops, glömde nästan..
  @Hampus Eckerman igen
  De som dog på båten är varken skjutna med plastkulor eller gummikulor, utan de är skjutna med helt vanliga kulor av bly!

  • Anders_S

   Jörgen: OK. Tack för klargöranden.

 • Ett tillägg:
  http://homopoliticus.blogg.se/2010/june/israel-skot-pa-frihetsflottan-redan-innan-bor.html
  Piraterna sköt redan innan de bordade och alltså innan besättningen försökte försvara sig.

  Jörgen:
  Man ser nedfirandet även på en video från båten, filmad genom en dörröppning. De som dimper ner först har automatkarbiner.

 • Klara

  Om piraterna bara hade paintaballgevär med gummikulor så undrar man ju hur de lyckades döda minst nio människor?

  • Anders_S

   Klara: De hade automatvapen också. Dessutom tårgasgranatgevär.

 • Jörgen

  @profanum_vulgus
  Jag har också sett två filmer filmade från aktivisternas sida, de står antigen bredvid varandra eller bakom varandra när de filmar, det är nästan samma sekvens men de filmar åt lite olika håll.

  I en av dem ser man en soldat som kommer ner med ett automatvapen hängande på sig, soldaten blir sen attackerad och försöker ta sig in genom en dörr men backar snabbt från dörren och ställer sig vid väggen bredvid dörren.
  Är det samma film som du menar?

  Just de två filmerna är svårt att placera jämfört med den svartvita Israeliska filmen som ska visa de första soldaterna som når däcket, jag får inte ihop varken händelseförloppet eller personernas positioner med varandra.
  Så det kan nog vara så att det är en annan plats på skeppet eller vid ett annat tillfälle.

  Varför Soldaterna skulle dimpa ner på en till plats på skeppet skulle kunna vara att de antingen gör två landsättningar samtidigt eller så får de välja en ny för andra helikoptern (det har snackats om att aktivisterna tog en av linorna från helikoptern och band fast den, och det kan ju medföra att de måste välja en ny plats för nr 2 )

  Eller så är det några minuter tidigare eller senare, enligt Israel tog det ju 30 minuter innan soldaterna nådde bryggan.

 • profanum_vulgus

  Jörgen:
  Det är samma film.
  Jag kan iaf inte se några paintballgevär på någon film.

  Anders_S:
  Precis, och om man nu hävdar att det är krig så är ju kemiska stridsmedel förbjudna och därmed är tårgasen ett krigsbrott.

 • n_bengsson

  Givetvis ett övergrepp att ge sig på folk i en båt på internationellt vatten, ingen tvekan.

  Sedan kan man ju fundera på den enorma reaktionen. När muslimska terrorister begår ytterligare ett massmord blir reaktionen: ”Oj så hemskt, men vi i västvärlden måste väl ha irriterat dem”

  Israel kämpar mot Hamas, en rörelse som EU enats om att definiera som en terrororganisation. Man anser sig vara i krig mot dem. Och krig verkar det vara.

  Om man då misstänker att stöd till terroristerna är på väg, måste man givetvis kolla upp om vapen och liknande finns med i sändningen. Det tror jag vilken nation som helst skulle göra.

  Men det stora misstaget man gör är att när aktivisterna börjar veva med järnrör och skrika och attacker, så skjuter man. Ett stort misstag, det borde gått att övermanna aktivisterna utan vapen.

  Nu har man fått världsopinionen emot sig.

 • Jörgen

  @profanum_vulgus
  Helt riktigt, i fred är det ok att använda tårgas mot människor, men i krig är det förbjudet. Snarlikt med rökgranater, de är ok att använda även i krig så länge inte fienden är för nära granaten, för det som gör röken är en kemistreaktion som kan skada människor.

  Det finns en annan sak som gör denna händelse mer komplicerad.
  Aktivisterna har sagt att de hissade vit flagg innan soldaterna gick ombord, och Israel har också sagt att de såg det.
  Och det är ju förbjudet att slåss om man har hissat vit flagg.

  Det kan ju var så att vissa inte gick med på att de skulle hissa vit flagg, men då bryter de mot kaptenens order.

 • Bengtsson, att Israel vill utrota alla med sympatier med Hamas i Gaza (500 000 människor) är en sak. Israel vill stjäla palestiniernas land och ockuperar dem och fördriver dem därför.

  Det ger inte Israel rätt att på INTERNATIONELLT VATTEN kapa fartyg. Det ger inte Israel rätt att bestämma vad som ska få föra sin.

  Detta hade varit lagligt:

  * Israel ber om lov att innanför sjörättsgränsen för Palestina undersöka skeppen för att kontrollera att de inte har vapen.
  * Israel undersöker skeppen.
  * Israel låter skeppen åka vidare till sina mål då det inte fanns några vapen.

  Att som Israel kräva att skeppen inte ska få komma fram och sedan borda dem på internationellt vatten är olagligt och ska självklart fördömas.

 • martin

  n_bengsson,
  Nej, ockupant och ockuperad är inte lika goda kålsupare.

 • Klara

  Har aldrig sett paintballgevär användas med gummikulor, men det finns de som skjuter kulor fyllda med pepparspray.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Pepper_ball

 • Jörgen

  @Hampus Eckerman
  Det behövde lite klargörande nu…

  Om nu Israel vill utrota dem så finns det ingen militärmakt som hindrar dem i området, det finns varken något i historien som stödjer det påståendet, eller något parti som har det som mål i Israel.

  Men på den andra sidan, så har ju Hamas fortfarande det på sitt partiprogram, PLO hade det också förut, att Israel ska inte få finnas, men nu har de tagit bort det.

  Så just den saken du skrev finns det inget stöd för. Iaf inte den extrema synpunkten du hade, dvs att Israels vill utrota alla som har sympatiserar med Hamas.

  Att Israel tar land från Palestina stämmer! På Västbanken bygger de ut sina bosättningar. I Gaza har de faktiskt slutat med det, de bosättningar de hade har de lämnat när de drog sig ut ur Gaza efter Oslo avtalet.

  Helt rätt Internationellt vatten är Internationellt vatten.
  Men i Oslo avtalet, eller rättare sagt Gaza-Jericho avtalet som är detaljbeskrivningen av de riktlinjer som Oslo Avtalet förhandlade fram, så finns det ändringar som bryter upp de normala linjerna för internationellt och nationellt vatten utanför just Gaza.
  Vanligtvis så börjar internationellt vatten 6 nautiska mil utanför kusten, men zon L i avtalet sträcker sig 12 nautiska mil utåt, det finns andra zoner som sträcker sig längre, men denna räcker faktiskt för denna diskussion.
  I zon L får Inga fartyg befinna sig i, med vissa undantag, Palestinska fiskare från Gaza får vara där och fiska och åka tillbaka till Gaza och Israeliska militärbåtar får befinna sig i zonen samt så får de åka ut eller åka in i zonen helt obegränsat.
  Israel har ansvaret att se till att inga andra skepp åker in i denna zon.

  Hur skulle nu Ship to Gaza åka till Gaza utan att åka in i zon L?
  Flyga över den? det är också flygförbud på samma sätt i zonen.
  Det är en bra fråga, och Israel ska ju faktiskt enligt FN stoppa båtar innan de åker in i denna zon, dvs stoppa dem på internationellt vatten.
  Ska lasten som finns på båten mot Gaza så ska båten enligt Gaza-Jericho överenskommelsen åka till en Israelisk hamn och lastas över till lastbilar..

  Hela den här saken är så otroligt komplicerad så det är knappt att någon kan få rätsida på det.
  Allt hamnar i träsket om hur man ska tolkar bestämmelser som krockar med varandra.

  Men skit samma hur det egentligen är… islutändan så är det helt FEL, fel fel fel, att människor ska dö för detta, det är verkligen inte FNs mål med överenskommelsen!
  Detta ska utredas och den som är skyldig ska dömas

  • Anders_S

   Jörgen: Det finns bara en rätt väg och det är att blockaden mot Gaza upphör. Men det är bara första steget i en längre process som ingebriper utrymning av bosättninagrna på Västbanken med mera.

 • Jörgen

  @Anders_S
  Håller helt med dig…

  Och det kan vara ljusglimten i denna hemska händelse.
  Att Israel får sådan press på sig att de inte kan göra något annat än att öppna gränsen och ge tillbaka det land de ockuperar på västbanken. Samt att Hamas slutar verka för att Israel ska försvinna som land.
  Det skulle vara ett stort steg mot fred ..

  • Anders_S

   Jörgen: Jag tror att man på sikt måste upplösa Israel. Med Israel menar jag då en stat som skiljer på medbogare av olika religioner. På sikt måste palestinier och israeler, judar, kristna, druser, samaritaner och muslimer leva tillsammans. En stat som inte garanterar alla folkgrupper samma rättigheter kan inte vara en del av en sådan lösning. Israel garanterar idag inte alla medborgare samma status och samma rättigheter.

 • Jörgen

  Jag tror nog att det kommer att gå hand i hand med att det blir en riktig fred där nere. Både Palestina och Israel är demokratier, med det menar jag att de röstar fram sin regering.
  Och i det långa loppet brukar länder som röstar fram sin regering leda till ett öppnare och mer harmoniskt samhälle.
  Förutsättningen för att det ska gå åt det hållet är att de som lever i landet inte känner sig hotat av något.

  Tex USA tog ju ett jätte hopp bakåt efter 9/11 etc.. USA är nog inte det bästa exemplet, de är ju lite speciella… men du förstår nog vad jag syftar på.

 • Varför ska man fundera över den enorma reaktionen? Hur tror du att reaktionen hade varit om Syrien hade anfallit en flottilj med judar som varit på väg mot Israel och dödat 16 av dem?

  Tror du skriverierna blivit färre? Tror du att man hade försökt förklara bort händelserna då? Tror du att landet kunnat undgå sanktioner?