Två svenskar försvunna efter Israels piratdåd

Två svenska aktivister, Mattias Gardell och Edda Manga är fortfarande försvunna efter Israels olagliga anfall på hjälpfartygen fån Ship to Gaza i Freedom Flotilla. Israels piratdåd innebar att landets militär mördade ett tiotal civila samt skadade ett trettital. Två av dessa skulle alltså kunna vara svenskar då uppgifter om två av de 11 svenskarna ombord på fartygen ännu inte gått att få fram. Gardell och Manga befannn sig på det fartyg, Mavi Marmara, där mest våld utbröt. Fyra svenskar sitter i fängelse i Beersheva och 5 svenskar sitter ännu så länge i förvar i Ashdod. I fängelse återfinns Henry Ascher, Ulf Carmesund, Kimberly Soto Aguayo och Amil Sarsour. I förvar i väntan på utvisning eller fängelse finns Dror Feiler, Henning Mankell, Mehmet Kaplan, Viktoria Strand och Saman Ali. Tre eller fyra av de senare kan dock vara på väg hem.

Att någon överhuvudtaget sitter fängslad är ett brott i sig. Alla de fängslade är helt lagligt arbetade hjälparbetare och solidaritetsarbetare. Ingen har begått något brott. De enda brottslingarna i sammanhanget är Israel och dess regering. Israel har på ett illegalt sätt och i brott mot folkrätten bordat fartyg på internationellt vatten. Det är i Israels regering och armé som brottslingarna finns. Det är dessa personer, dessa mördare och pirater som borde sättas innanför lås och bom.

Intressant?
Bloggat: Annarkia, Röda Berget, Peter Andersson, Jinge, Norah4You,
Borgarmedia: VG1, 2, 3, AB1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

PS. Uppdatering 10:14, Edda Manga och Mattias Gardell lever och finns i fängelset i Beersheva. DS.

Advertisements
  • Rogers

    Angrep på skip i internasjonalt farvann er etter internasjonale lover for piratvirksomhet å regne.Dette kommer ikke de som sier at dette hadde Israel rett til.Israel hadde ikke rett til dette.Hadde de ventet med å borde til de hadde kommet inn i farvannene så hadde det v?¶rt en annen sak. Israel har all rett til å eksistere MEN Israel har INGEN rett til å sette seg over loven.Israel må som alle de andre nasjonene på planeten f??lge internasjonal lovMen inatt skjedde det som vi alle hadde ventet & reknet med, USA ville ikke v?¶re med på kravet om at blokaden må heves men bare lettes.Dette er en skam.Hadde det v?¶rt ett annet land enn Israel som hadde utf??rt denne kriminelle handlingen så hadde USA v?¶rt en av de nasjonene som hadde gått f??rst ut for å ford??mme dette å kreve de skyldige stillt for retten, men ikke nå da det var Israel som utf??rte den kriminelle handlingen for det er en kriminell handling. Ethvert brudd på lov er en kriminell handling så derfor er dette også en slik handling.Dette er det ingen som kan bestride.Må denne skammen som har vart i over 43 år nå ta sin ende en snarlig dag.Jeg som utrolig mange andre ber at dette må skje.At det blir 2 stater som lever i fred side om side.En dag. Hilsen Rogers

  • Pingback: Israel besköt fartygen innan bordningen : Motbilder()

  • Pingback: Mattias Gardell intervjuad ombord på Mavi Marmara | Svensson()

  • Pingback: Överallt talas det om Ship to Gaza. | annarkia()

  • Adam

    Nu är det bekräftat: Edda och Mattias är i Israeliska fängelser

  • Det står iofs i regelverket att det intressanta är ifall fartyget är påväg att bryta blockaden eller inte. Hörde att någon av aktivisterna försvarade ship to gaza med att ”de kunde inte veta om vi ändrat planerna till att fara till egypten eller inte”. Men den gubben funkar inte riktigt…