Israelerna sköt från helikoptrar och fartyg innan bordning

Skottlossningen och skjutandet från de israeliska soldaterna mot människor ombord på Mavi marmara började innan soldaterna var ombord. Man sköt både från fartyg och helikoptrar med skarp ammunition. Detta enligtden brittiske journalisten Jamal ElShayyal som var ombord på Mavi Marmara när de israeliska piraterna i uniformer stormade fartyget.

Det hela resulterade i 9 döda människor, 8 turkiska och 1 US-amerikansk medborgare. Dessutom var det åtskilligt många fler skadade. Idag begravdes de i Turkiet.

Intressant?
Borgarmedia: AB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Gardell: Soldaterna sköt innan de bordade | Svensson()

 • Tobe

  Hvem skal man tro på i dette kaoset av ulike versjoner av ”sannheten”?: Mattias Gardell som sier at soldatene skj??t f??r de bordet, eller Jamal ElShayyat som skriver at de skj??t fra helikopterene, eller den tyrkiske obduksjonsrapporten som angivelig viser at alle ble skutt på veldig n?¶rt hold, eller videoer som viser angrep på soldatene der det ikke er tegn til at det blir skutt mot noen på det tidspunktet. Eller kan man mistenke ”fredsaktivistene” for å helgardere for å v?¶re sikker på at noe kan bli troverdig? Da blir også Mattias Gardell et nyttig ”??yenvitne”, selv om han ikke var på samme båt og dermed ikke kunne se hva som egentlig hendte.

  • Anders_S

   Tobe: Du har ingen riktig koll på vad som hände uppenbarligen. Både Gardell (som var ombord på Mavi Marmara där folk dödades) och turkarna har rätt. Några sköts från helikoptrarna och några sköts på nära håll (de flesta). Flera av de senare sköts också från längre håll först (oftast i ryggen). De flesta dödade verkar ha blivit skjutna i rena avrättningsaktioner både på däck och under däck. Soldater angreps på ett par ställen (dels på däck där vi sett bilder, detta skedde efter att folk skjutits från luften), dels på andra ställen efter att israeliska soldater avrättat folk.
   http://www.zaramis.nu/blog/2010/06/07/varfor-de-israeliska-soldaterna-angreps-och-avvapnades/

 • Tobe

  Beklager! Mattias Gardell var ombord på skipet, sammen med aktivistene som hadde forberedt aksjonen på forhånd. Det gj??r ikke Gardells troverdighet st??rre. Vi skal altså tro at helt vanlige folk, ”de fredelige fredsaktivistene” som angrep soldatene på dekket (som videoene viser), l??p omkring mens de var under beskytning fra helikopterene. Imponerende! Og de andre fire skipene ble tilfeldigvis bordet uten et slik umotivert angrep… Jeg ville hatt mer respekt for Gardell og de andre akt??rene dersom deres kritikk av Tyrkias okkupasjon av Kypros hadde v?¶rt like klar.

  • Anders_S

   Tobe: Israel hade ingen som helst rätt att angripa fartyget. Där är grundproblemet.

   Dessutom noterar jag att du låtsas som om Gardell är ensam om sin åsikt. Alla journalister och aktivister som var på den aktuella platsen säger samma sak. Plus att alla bevis och filmer som inte kontrolleras, klipps och censureras av Israel säger samma sak. Israel sköt först. Israel bröt mot lagen. Folk hade helt laglig rätt att fösvara sig, så det spelar egentligen inte hellerr nån roll vem som angrep först. Israel begick en rad brott och folk på fartygen höll sig inom lagens ram.

   Du känner förmodligen inte heller den svenska vänsterpolitiska miljön. Då hade du vetat att den svenska vänstern helt är för ett enat Cypern. Och mot Turkiets ockupation av norra Cypern. Men frågan ä off-topic här och fortsatt diskussion godkänns icke.

 • Tobe

  Om Israel har rett til å borde skip som klart vil bryte blokaden, derom strides de l?¶rde. Hvilket lovverk sier at dette ikke gjelder?: http://www.icrc.org/IHL.nsf/52d68d14de6160e0c12563da005fdb1b/7694fe2016f347e1c125641f002d49ce!OpenDocument (bl.a. pkt. 67 a) og http://www1.umn.edu/humanrts/instree/1909b.htm (bl.a. Art. 5). Israels rett til å opprettholde en blokade for kontroll av skipslast i en krigssituasjon, er udiskutabel. Det er Israels rett, på lik linje med andre land i krig. At alle ombord sier det samme, stemmer ikke. Det er blitt gitt mange ulike versjoner om hendelsesforl??pet, både om når skytingen startet, og hvor fra, om bruk av skarpe skudd, om aktivistenes aktive motstand, om forberedelser og planlegging i forkant osv. Vi vil nok fortsatt v?¶re uenige, og jeg takker for at jeg har fått sagt mitt.

  • Anders_S

   Tobe: Ne, inte på internationellt vatten. Om man är i krig. Vilket Israel inte är. Jag vet inte om man ska lita mer på dig och Israel än på hela EU, alla utrikesministrar och statsministrar i EU osv. Du är inte trovärdig när hela det internationella samfundet säger att du har fel. Israel har inga som helst rättigheter att angripa de humanitära hjälpfartygen. De hade ingen som helst rätt att angripa borda och beslagta skppen och dess last.

   Israel hade gärna fått inspektera lasten. Aktivisterna bjöd till och med in dem för det. Men det ville de inte. För de visste att det inte fanns vapen ombord. Ja vi får nog betrakta diskussionen som avslutad här. Ha det.