Kritiserar du Israel? Och du är israel? Medborgare får du inte vara!

Den israeliske inrikesministern, Eli Yishai, gillar uppenbarligen inte när israeler kritiserar Israels agerande. Inte heller är han ensam om det. När Knesset-ledamoten, parlamentsledamoten, Hanin Zoebi, berättde om va hon upplevt ombord på Ship to Gaza i det israeliska parlamentet (Knesset) så avbröts hon och förolämpades i ett. För att till slut bli utslängd. Men den israeliske inrikesministern vill göra mer, han vill ta ifrån henne medborgarskapet och på sikt säkert också utvisa henne från Israel. Hanin Zoebi är inte jude utan arabisk israel (jag vet inte om hon är från kristen eller muslimsk familj) och kan alltså fråntas sitt medborgarskap genom beslut i Högsta domstolen i Israel. Eli Yishai har begärt att så ska ske.

Israel – en demokrati? Knappast. Inte med sådant agerande från regeringsmedlemmar, inte när man har lagar som gör skillnad på folk med olika religion och olika bakgrund.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Röda Göinge, Krassman,
Borgarmedia: DN1, 2, SVD1, 2, GP, SDS, HD, AB1, 2, 3, 4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Jinge.se ¬ª Israel-Haverister¬Æ()

 • martin

  Träffade en del ryska judar i USA. De hade övergett Israel pga diskriminering och rasism.

 • michal

  Hej,
  Israel ar en demokrati. Hanin Zoebi ar en parlamentsledamot som representerar ett arabiskt parti i Israels parlament. Hon var pa baten pa vag mot Gaza. Hamas har makten i Gaza. Hamas erkanner inte Israels existens. Israel har, efter Hamas overtagande av Gaza lagt en blockad over Gaza. Krigstillstand rader. Darfor finns det manniskor i Israel som tycker att om Hanan Zoebi ar en israelisk parlamentsledamot sa borde hon inte vara pa detta skepp. Det ar deras demokratiska ratt att tycka sa, precis som att det ar Hanans Zoebis ratt att tycka motsatsen, och att tala fritt och utan radsla i Knesset. Eli Yishai kan inte ta ifran henne medborgarskapet, som du sa riktigt skrev. Precis som i andra demokratier ar det Hogsta Domstolen som bestammer.

  • Anders_S

   michal: Hon fick inte tala fritt. Det visar ju filmen klart. Hon avbröts och förlämpades hela tiden. Att man formellt har en viss demokrati gör inget land till en fungerande demokrati. Israel har skillnad i lagstiftningen för judar gentemot andra religioner (markägande, militätjänstgöring för att nämna två saker jag kommer på direkt). Dessutom stjäl man land från Palestina och behandlar de palestinska områden som antingen ett fängelse (Gaza) eller Bantustans (Västbankens olika områden). Dvs Israel är i praktiken en apartheidstat med fullständig demokrati enbart för vissa. Då är ett land ingen demokrati.

 • michal

  Hon avbrots och foraolampades hela tiden, men hon talade, jag horde precis vad hon hade att saga. Men jag fragar, talar hon utifran varandes israel eller inte?
  Araber gor inte militartjanst, druser och beduiner daremot gor militartjanst. For manga herrans ar sedan, nar Israel var ikrig med alla sina grannar, beslot man att araberna inte skulle behova tjanstgora pga att det inte ansags humant att stalla dem infor dilemmat att skjuta mot sina arabiska broder, och aven en sakerhetsrisk. De ultra ortodoxa judarna gor dock inte heller militartjanst, far jag val tillagga.
  Vet inte vad du staller for krav pa Israel? Sjalv ar jag nojd, efter omstandigheterna, med krig forst och nu terror, for att inte tala om massmediajakten. Israel ar en fungerande demokrati. Gaza ar det inte. Hamas ar inte ens en trovardig partner till fred, och jag forstar inte varfor du inte vill se hela bilden, utan stirra dig blind pa en detalj.
  Vad galler bosattningar, Israel har redan visat att bosattningar inte ar allena saliggorande. Nar Gaza atergavs rycktes bosattningarna upp, liksom nar Sinai returnerades till Egypten. Se hela bilden, varfor ar du sa dogmatisk och hatisk? Ser du likadant pa turkarna med sitt folkmord pa Armenerna 1915 och hur de behandlar kurderna. Har du en blogg om dem med eller ar det bara Israel? Tank om en kurdisk fredskonvoj seglade mot Turkiet, vad tror du skulle handa? Bomullsvantar?

  • Anders_S

   michal: Jag är inte hatisk. Helt obegripligt påstående. Israel är enligt mig ingen demokrati. Det är inte mer problematiskt än så. Jag är varmt välkommen i synagogan ändå. Så jag förstår inte ditt påstående om hatiskhet. Palestina är det inte heller demokratiskt. Mycket på grund av bojkotten och blockaden av den regering som faktiskt valdes i ett demokratisk val. En Hamas-regering.

   När det gäller dina frågor om Turkiet, folkmordet på armenier och förtrycket mot kurder har jag skrivit mängder med inlägg om det. Sök på Armenien på min blogg så får du se. Men detta är off-topic i smband med etta inlägg så fortsatt diskussion om det här är inte tillåtet.

 • michal

  Genom historien har det funnits ett antal totalitara regeringar som har valts pa demokratisk vag, det gor inte deras styre rattfardigt. Hamas ar en, de vann majoritet i valet men Mahmoud Abbas valdes som president. PLO kastades ut ur Gaza 2006 och sedan dess har Palestinierna inte varit eniga. Hur kan vi behandla dem rattfardigt, sag mig? Vem ska vi tala med, Abbas? Hamas? Vilken vi an skulle valja sa skulle vi valja fel och orattfardigt. Hur kan vi behandla palestinierna val men inte de som tillhor Hamas? Forstar du dilemmat? Sa det blir en sparr over hela omradet. Jag ser inte att det rader hunger, men jag vet att det inte ar en bra losning, jag ar varken grym eller idiot. Jag vet inte om du forstar vidden av det jag skriver, du bor i Sverige dar allt ar antingen svart eller vitt. Som din ton: Israel ar inte en demokrati punkt och slut. Jag vet inte vad du definierar som demokrati, men lat vara. Du menar att trots att Israel har arabiska ledamoter i Knesset, arabiska diplomater i UD, israeliska araber har sin egen laroplan pa arabiska i skolan, lar sig om Naqba, sa ar vi ingen riktig demokrati. Vantar pa ditt svar.

  • Anders_S

   michal: Det går. Utrym alla bosättningar, riv muren, betela ersättning till de som fördrivits om det är så att deras mark och gendom inte kan ges tillbaks, häv blockaden av Gaza, ge lika rättighter och skyldigheter till alla invånare i Israel. Börja prata med Hamas och inte bara med regimen i Ramallah. Det komemr inte atts ke utan problem och utan att isreler kommer att bli dödade. Men denna väg är den enda.

 • michal

  Du laste inte mitt inlagg ordentligt. Du svarar i slogans.

 • Mchal, det är du som skriver i slogans. Diskussionen är klar, samtliga arabländer, inklusive Fatah och Hamas, har erbjudit en fred i samband med ett israeliskt tillbakadragande till 1967 års gränser. FN, Röda Korset; Amnesty, Human Rights Watch, Rädda Barnen och EU ställer sig bakom detta.

  Det finns alltså inget dilemma.

 • Pingback: Den israeliska demokratin | Svensson()

 • Det är enkelt- inget land har rätt att frånta någon dess medborgarskap. Ett givet medborgarskap är för evigt. Mer tvivelaktiga länder, som USA, kan frånta t.ex. kriminella deras medborgerliga rättigheter, men inte medborgarskapet som sådant. Det vore som att ta bort någons föräldrar. Ge mig exempel på någon spion, landsförrädare eller liknande i ett demokratiskt land (läs: västeuropeiskt) som blivit av med sitt medborgarskap. Att det ens är möjligt i Israel är skamligt och till och med värre än de smutsiga baltländerna som vägrar ryssarna medborgarskap. De har åtminstone inte gett dem det till att börja med.

  Att inte inrikesministern själv kan göra det, utan måste gå via en domstol gör ingen större skillnad.

  Om man inte får tala i Knesset utan att avbrytas och hotas, hur ser då demokratin ut för vanliga medborgare?