Fifflarna – Maximilian Kartaschev

Maximilian Kartaschev, kallad ”Greven”, som dog 2007, var inte bara en fifflare utan också en våldsbrottsling. Han har dömts för flera brott, bland annat för vållande till annans död, misshandel, skadegörelse, rattfylleri, grov oredlighet mot borgenär och brott mot griftefriden.

Mest kändär han för La Reine-målet där han och flera andra kumpaner, däribland den så kallade La Reine-mannen, tömde 400 uppköpta skalbolag på tillgångar utan att betala skatt för inkomsterna. Ligan satte även i system att kräva tillbaka redan inbetalda skatter och fondmedel som betalats in till Riksbanken.

I slutet av 1980-talet drev Greven företaget Hufvudstadsmäklarna och förmedlade genom bolaget företag för slakt. Företagen tömdes via olika lånelösningar på miljonbelopp. För varje förmedling fick Greven sjusiffriga provisionsbelopp. Han dömdes till två års fängelse i La Reine-härvan. Huvudmannen i målet, Rolf Gustavsson, fick åtta års fängelse.

1997 var han nära att dömas för mord på sin dåvarande fru/sambo, Marita Pentinmääki, men istället blev domen brott mot griftefriden eftersom han grävt upp och styckat henne. Tingsrätten och hovrätten ansåg till en början att han mördat sin fru:

Med fastställande av tingsrättens dom dömer hovrätten Kartaschev för mord enligt 3 kap. 1 § brottsbalken samt bestämmer påföljden till livstids fängelse.

Fängelsestraffet skall till en tid av femtiosju (57) dagar anses verkställt i anstalt.

Kartaschev skall kvarstå i häktet till dess att fängelsestraffet kan börja verkställas.

Av någon anledning som jag inte kunnat finna ut så fick rättegången göras om och i tingsrätten frikändes han då från mord och dömdes enbart för brott mot griftefriden. En dom som även stod fast i hovrätten. Han försvarades av Kerstin Koorti.

Samma år som den slutliga domen kring styckmordet föll så registerarde Kartaschev också företaget Jobpoint. Två år senare gick bolaget i konkurs men återuppstod 5 år senare igen, nu utan ”Greven” i bolagshandlingarna. Över hundra ungdomar arbetade på telemarketingföretaget. Flera av dem fick aldrig ut sina löner för två månader. Verksamheten lades ner i mars 2006 och bolaget gick i konkurs 2007.

2006 gjorde också en razzia mot Jobpoint på grund av misstankar om grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. Både Maximilian ”Greven” Kartaschev och hans sambo greps som misstänkta. Udner tiden som brottsundersökningen pågick så avled Greven. Han levde vid tillfället med skyddad identitet och myndigheterna hade därför lite svårt att fastställ att han faktiskt dött och inte förvunnit ur landet i skydd av sin skyddade identitet. Han har även utan att ha skyddad identitet bytt namn ett otal gånger under sitt liv:

Men åklagaren kunde bara finna en förklaring till varför ett sådant rykte skulle spridas om det var lögn.

–Den enda som skulle tjäna på att sprida de ryktena om det inte är sant är han själv. Om han vill gå under jorden så att säga, säger Jonas Strömberg.

I omgångar har Maximilian Kartaschev bytt namn. Det två sista namn Realtid.se fått ta del av är Stefan Eson och Alex Edwaldsson. Under 80-talet var han känd efter sitt födelsenamn Maximilian Kartaschev. Han la snart till ett von efter tilltalsnamnet och innan efternamnet och kallade sig för en rysk greve.

Enligt åklagaren kommer utredningen att fortsätta även om det stämmer att Greven är död eftersom hans sambo fortfarande är misstänkt för brott.

Det som talade emot ryktena var att inga uppgifter om hans död hade kommit in till skattemyndigheten eller till rikspolisstyrelsen som har hand om hans skyddade identitet.

Utredningen om brott fortsatte dock trots att han dött. Detta då sambon, som också var känd av polisen sen tidigare, fortfarande var misstänkt för brott.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,
Technorati Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

4 Svar på “Fifflarna – Maximilian Kartaschev”

  1. Greven blev frikänd eftersom den finska rättsmedecinska läkaren menade på att skadorna på hustruns tänder lika gärna hade kunnat kommit på vägen ut (från) munnen. Svenske rättsläkaren menade att Greven hade tvingat in en pistol i truten, finnen menade att hon ev kunde ha skjutit sig själv och skadan alltså uppkom på utvägen. Detta skapade tvivel och man kunde därmed inte döma greven för mordet. Att greven blev frustrerad och styckade kroppen pga sorg kunde dock ingen fria honom för…

  2. Pingback: Arkan | Svensson

Kommentarer är stängda.