Tvättbjörn på väg till Sverige?

Del 1 av 7 i serien Rovdjur i Sverige

Igår upptäcktes två tvättbjörnar i Skandiahamnen i Göteborg. Troligtvis har de tagit sig till Göteborg med ett fartyg från Tyskland där det sedan 1950-talet finns en stabil tvättbjörnsstam. En tvättbjörnsstam som anses härstamma huvudsakligen från 4 djur (2 par) som Hermann Göring släppte ut samt eventuellt från förrymda djur från pälsfarmer. Tvättbjörnen härstammar ursprungligen från Nordamerika.

Men i Sverige finns troligen inga vilda tvättbjörnar ännu. Men kanske kommer det att bli så. kanske blir det då också intressant med en hund som är specialiserad på att jaga tvättbjörn. För har de lyckats ta sig hit på ett fartyg en gång kan de säkert lyckas med det fler gånger. Det blir i så fall inte den första nya djurarten i Sverige som tillkommit genom att djur rymt från pälsfarmer, hägn och djurparker. Minken är ju kanske det exempel man tänker mest på. Mårdhund är ett annat. Vildsvin och dovhjort ytterligare några. Inte heller är det första gången som tvättbjörnar hittas utanför djurparker i Sverige eller på annat håll i Skandinavien.

Vad som ska hända med de två infångade tvättbjörnarna i Göteborg är ännu oklart.

PS. Uppdatering 20100607: Tvättbjörnarna kommer att avlivas DS.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,
Technorati Tags: , , , , ,

Series NavigationLodjur – Skandinaviens enda vilda kattdjur >>
Advertisements

12 Replies to “Tvättbjörn på väg till Sverige?”

 1. Kan det vara så att tvättbjörnarna tagit sig hit från Tyskland för att tvätta bort vissa politiska irrläror, som en gång hade sitt ursprung i Tyskland?

 2. Huga! Tvättbjörn i Sverige vore hemskt jobbigt. Dessa förvuxna råttor är en riktig pest och vi bör se till att de inte får fotfäste här.

  Jag tycker kanadagässen är illa nog, vi behöver inte fler arter utifrån i vårt ekosystem.

  De må se gulliga ut men de är smittospridare som orsakar stora skador.

 3. De hittas väl lite då och då. Man har iaf besvärat sig med att införa jaktregler för tvättbjörn (vilket vi inte har på t.ex. kamel och lemur), och de är lovliga hela året.

  I vilket fall så är det ju söta och trevliga djur, men de ställer nog till med en del skit i den svenska faunan (precis som minken).

 4. Profanum,
  som före detta resident i USA så har jag upplevt den urbana tvättbjörnen. De är ena satans stora råttor, förökar sig som dem också!

  Fast jag vet inte vad som var värst i det landet, de satans trä-råttorna (ekorrar, grå) eller tvättbjörnen. Båda spred rabies och annat skit.

 5. martin:
  Om de skaffade sig lite bättre renhållning så skulle det inte vara något större problem.

  Sprider man skit omkring sig så kommer djur att äta det. Det är därför våra flyg-råttor (kajor, kråkor och skator) finns i sådana stora kolonier i städerna men inte på landet.

 6. profanum,
  haha, det har du fan rätt i! Varje onsdagmorgon låg enorma drivor med sopor över gatorna. Hyresvärden släpar ut dem på trottoaren kvällen innan så alla säckar är sprättade av uteliggare och innehållet spritt över hela kvarteret av fåglar, råttor och tvättbjörnar.

  Min kommun slår dessutom mynt av förslumning så här ligger det drivor av sopor runt sopnedkasten utomhus en halv vecka innan soptömning. (Inget man ser på östermalm precis.)

Kommentarer inaktiverade.