Myskoxar är inte utrotningshotade

Del 1 av 5 i serien Stora vilda djur i Sverige

I det stora hela är inte myskoxar utrotningshotade. Men de är det i Sverige där en liten flock lever vilt i Härjedalen. Men det är ju en sanning med modifikation. Myskoxen är inget djur som förekommer naturligt i Sverige så kanske är det egentligen fel att tala om att mysoxen är utrotningshotad i landet. Alla vilda myskoxar i Sverige härstammar från en inplanterad stam av myskoxar Dovrefjell i Norge och från korsningar med djurparksmyskoxar. Till Sverige och Härjedalen invandrade en liten grupp år 1971. Sverige har egentligen inte den natur som krävs för att myskoxar ska trivas och bilda en livskraftig stam. Det är helt enkelt för varmt i landet.

Myskoxen
är bara ett av många djur som kommit in i Sverige genom utplantering av främmande djur, genom rymning från hägn och djurparker etc. Andra sådana djur är vildsvin, dovhjort och mufflonfår. I motsats till de andra nämnda djuren så jagas inte myskoxen, utan man försöker istället få stammen att överleva i det fria. Något som tycks mycket svårt.

Läs mer: VK, SVD, SVT, Adressa.no, Opdalingen,

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,
Technorati Tags: , , , , , , ,

PS. Detta inlägg hade jag tänkt att publicera igår innan min blogg stängdes ner av webbhotellet. DN hade då en artikel om myskoxar på förstasidan på webben. DS.

Series NavigationVildsvin – tidernas comeback i den svenska faunan >>
Advertisements

4 Replies to “Myskoxar är inte utrotningshotade”

 1. En petig kommentar. Vildsvin förekom i Sverige spontant, ”naturligt” fram till slutet av 1600-talet. Senast på Öland.

  1. Torberg: Helt rätt. Jag kommer till det när jag ska skriva om vildsvin nån gång.

 2. Ja det är ju skillnad på vildsvinen som ingår i den naturliga faunan.
  Deras återintåg har gjort mycket gått för den svenska naturen.

  T.ex. klarade rådjuren vintern bättre i områden med vildsvin eftersom de kunde finna mat i vildsvinens bökningar och kunde röra sig i vildsvinens snö-växlar.
  Ek, bok och kastanj sprids i skogarna av vildsvinen (i min skog har det varit en explosionsartad föryngring av ek sedan vildsvinen kom, det finns kanske 10 ekar per hektar som är är yngre än 15 år och 1 ek per 10 ha som är äldre) och vi kanske på sina håll kan få tillbaka våra vackra blandskogar.
  Svamp och bär får vi mer av, och barrmullen omsätts flera gånger snabbare
  osv osv

  Sverige saknade verkligen vildsvinen.

Kommentarer inaktiverade.