Barockt domslut om lägenhet

Hovrätten har dömt i ett mål om rätten till en lägenhet. Det gäller en göteborgare, Ola Pilhem, som fick arbete i Jönköping och som därför bor i sin göteborgslägenhet på helgerna och i Jönköping under veckorna. Nu har han förlorat sin lägenhet som en följd av domen i hovrätten.

Det hela blir lite absurt. Mannen hade ju stannat i Göteborg om han kunnat få ett jobb här och har ingen önskan om att flytta till Jönköping. Utan han hoppas väl snarast på att han ska kunna få ett annat jobb hemma i Göteborg så småningom. Nu omöjliggör hovrätten detta. Mannen har betalt sin hyar och skött alla sina åtaganden gentemot bostadsföretaget i fråga, Familjebostäder. Ett bolag som inte bara är jobbigt mot sin hyresgäster om i detta fall utan också inblandat i en muthärva och korruptionsskandal.

Det inträffade med domen i hovrätten är bisarrt och absurt. Helt vrickat helt enkelt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Torberg

  Helt vrickat är orden. Och sorgligt. Hyresgäster har en dålig sitts som bara blir värre och värre med en genomrutten Hyresgästförening som gillar kraftiga hyreshöjningar i städerna.

 • Detta måste ha försämrats drastiskt på kort tid. När jag arbetade i Norge ett år på 90-talet var det inget snack om annat än att jag hade rätt att göra detta och behålla lägenheten. Jag hyrde visserligen ut den i andra hand, men det kan ju inte spela någon roll – eller kan det?

 • martin

  Högern pratar mycket om valfrihet. Men att få välja var man bor och arbetar, det valet har man helt tagit bort.

 • Kuno

  ”Hyresgästförening som gillar kraftiga hyreshöjningar i städerna.”

  Varför skulle Hyresgästföreningen gilla kraftiga hyreshöjningar? Möjligen gör hyresbostädernas ägare det.

 • Torberg, du har fel. Må vara att toppen av HGF är lika korrupt som resten av sosseriet, men där vi bor i Göteborg har de gjort en hästinsats mot vår skitvärd som vill höja hyrorna trots att husen ligger 200 bq över gränsvärdet för radon. Han vägrar sanera trots att han är skyldig att göra det enligt lag, så nu har hyrorna inte höjts på två år.

  HGF är som facket, korrupt längst upp, en kämpe på gräsrotsnivå.

 • Hans Norebrink

  Jag blev också förbannad. Här är det en vanlig Svensson som gör det alla politiker tjatar om, arbetar istället för att leva på bidrag. Och så blir han straffad för det.

  Sedan vägrar politikerkärringen Beatrice Ask uttala sig. Maken till feghet, lathet och framför allt arrogans. Politiker är valda av oss och ska uttala sig när vi vill.

 • Reino

  En viktig sak i sammanhanget är att det är ett kommunalt bostadsbolag som vräker Ola. En privat fastighetsägare hade snarare sett det som en fördel att han inte bor så mycket i lägenheten (=mindre slitage, lägre förbrukning osv). Ytterligare ett bevis på att socialisering bara leder till elände!

  • Anders_S

   Reino: Familjbostäder är lika vinstdrivna som vilket privat bolag som helst. Faktum är att i Göteborg finns det bara en stor fastighetsägare som inte drivs av profitjakten. Dicksonska stiftelsen. Stadgarna förbjuder nämligen det. Allt ska gå tillbaks till hyresgästerna. Inga ägare finns. Profitjakten är ett problem, men kanske inte i detta fall just.

 • Torberg

  Nicklas. Jag håller med dej. Toppen i HGF är genomrutten som tillsammans med hyresvärdarna vill driva igenom kraftiga hyreshöjningar i attraktiva lägen, och som använder snart sagt alla metoder för att tysta opposition mot detta.
  Och samtidigt finns det fortfarande en ideelt arbetande bas, obetalda gräsrötter i lokalavdelningarna, som gör vad de kan för att hålla emot hyreshöjningar och andra försämringar för hyresgästerna. Heder åt dessa som har att kämpa mot både hyresvärdarna och parasiterna i toppen på den egna rörelsen.

 • Kuno

  Nu är det sagt 2 gånger i denna tråd att Hyresgästföreningens topp är korrupt. Vad i består korruptionen?

 • Simon F

  Korruptionsanklagelser mot (de demokratiskt valda) ledningarna i våra folkrörelser, framförallt facken inom LO men även Hyresgästföreningen, är ju legio. Från såväl den politiska högern som från diverse ”vänster”opportunister. Mycket, mycket mer sällsynt är konkreta exempel på vari denna korruption skulle bestå.

  Är du medlem i en demokratisk organisation som facket eller hgf så har du själv haft möjlighet att vara med om att välja ledningen. Om du inte deltagit i de demokratiska processerna och utnyttjat denna möjlighet så har du sen heller ingen rätt att klaga.

 • Torberg

  Jag har inte hävdat att ledningen är korrupt, utan rutten. Jag gör det efter ett antal år som aktiv i HGF, varav två som vald obetald representant i förhandlingsdelegationen mot Sveriges största hyresvärd, Svenska Bostäder, i Stockholm.

  Alldeles uppenbart var under mina år i delegationen att ledningen på Riks- och Regionnivå hade bestämt sej för ”differentierad” hyressättning, dvs högre hyrespåslag i ”attraktiva” lägen än i mindre ”attraktiva”. Alltså receptet för fördrivning av vanliga människor från innerstan och närförort, social segregering. Mot stadgarnas intentioner om att motverka segregation. Det fanns inget demokratiskt beslut om detta i rörelsen vid denna tid. Ändå drevs denna politik igenom under bordet år efter år och hyresskillnaderna ackumulerades. När Stockholms innerstadsavdelningar ifrågasatte legitimiteten för denna ordning uteslöts, ”suspenderades”, ledande golvvalda representanter från HGF på helt påhittade grunder. Rena DDR-metoder som ledde till många avhopp. Den som vill veta mer om detta kan kolla skriverierna runt uteslutningen av Ragnar Malmborg t ex. Resultatet blev uppgivenhet hos aktivister och bostadsrättiseringar eftersom förtroendet för HGF.s lednings vilja att hålla emot hyreshöjningar kollapsade helt i Stockholms innerstad och närförort.

  Efter detta har ledningarna på Riks- och Regionnivå öppet lyckats driva igenom ”Stockholmsmodellen” som innebär markant högre höjningar av närförorternas och innerstadens hyror, som redan idag är för höga, Dessutom har parasiterna i toppen, utan bred diskussion i rörelsen, drivit på för lagändringar om allmännyttans ”affärsmässighet” och avskaffandet av dess hyresnormerande roll, vilket bara leder till ytterligare hyreshöjningar.

  Ja, det liknar LO-situationen, fast nästan värre. Överbetalda politruker sitter i toppen för en rörelse där basen är nära nog helt passiviserad, och beslutar om medlemmarnas hyror, parasiter som lever i en helt annan ekonomisk verklighet än vanliga hyresgäster.