Dålig säkerhet på landets kärnkraftverk?

Det tycker i alla fall folkpartiet och dessutom miljöminister Andreas Carlgren med anledning av att en större gurpp aktivister från Greenpeace lyckats ta sig in på Forsmarks kärnkraftverk för att protestera mot ett eventuellt beslut om ny kärnkraft i Sverige:

Aktivisterna från Greenpeace tog sig i morse in på kärnkraftverket i Forsmark. Miljöorganisationen kräver att riksdagsledamöterna röstar nej till att ersätta de befintliga kärnkraftverken med ny kärnkraft vid omröstningen den 17 juni.

Flera av aktivisterna vistades på taket på en av reaktorbyggnaderna där de höll upp banderoller.

Aktivisterna tog sig över två staket med hjälp av en gammal brandbil som de fått låna från Frankrike.

Så fort vi kom in på området blev vi nedbrottade av vakter. Många lyckades ändå komma in och övriga får stanna utanför, säger Ludvig Tillman, en av aktivisterna och talesperson i energifrågor på Greenpeace.

Aktivisterna som var utklädda till alternativa energikällor som sol, vind och vatten greps snart av polis och är misstänkta för olaga intrång och brott mot skyddslagen. Jag är också lite förundrad över attd e lyckades ta sig in och det känns rent spontant som att Forsmark faktiskt slarvat med säkerheten. Det borde inte vara möjligt att ta sig in på det sätt som Greenpeace gjort. Om det hade varit nån annan typ av grupp hade det hela ju kunnat sluta på ett allvalrigt och problematiskt sätt.

Läs mer: Var är kärnkraften, MP?, Tjernobylkatastrofen är inte över, Finland planerar två nya kärnkraftverk, Mäktig manifestation mot kärnkraften, ”Kämpa för avveckling”, Kärnkraft fortfarande kärnfråga

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Martin

    Glöm inte att det bara var det första skalskyddet aktivisterna tog sig igenom. Säkerheten är sjukt rigorös om du skall in på känsligare områden.

  • Torberg

    Inget kärnkraftverk klarar en träff av en konventionell stridsrobot. Det är en av många anledningar till att säga nej till kärnkraft.