Israels fuskutredning och olagliga blockad

Israel fortsätter att vidhålla att man själva ska göra utredningen om överfallet på Frihetsflottiljen inklusive Ship to Gaza, och mördandet ombord på Mavi Marmara. Visserligen accepterar man nu två utländska observatörer i undersökningskommissionen. Men dessa två får ingen rösträtt och kan undanhållas information. I praktiken betyder detta att Israel kommer att undanhålla information från de två och att de inte kan göra nåt. De blir helt enkelt Israels gisslan utan att resten av världen får någon insyn i Israels smutsiga mördaraffärer.

Samtidigt menar Internationella Röda Kors-kommittén att Israels blockad av Gaza är olaglig:

Israels Gazablockad är ett brott mot Genèvekonventionen och måste hävas, säger Internationella rödakorskommittén (ICRC).

Hela Gazas befolkning straffas för handlingar som den inte bär ansvar för. Blockaden är därför en kollektiv bestraffning som klart strider mot Israels skyldigheter under internationell lag, säger ICRC i ett fem sidor långt uttalande på söndagen.

Det gör ju Israels angrepp på hjälpfartygen till ett brott i flerdubbel bemärkelse. Det är hög tid att Israels förtryck av palestinierna Upphör. Hög tid att blockaden av Gaza upphör och dags för en bojkott av apartheidstaten Israel.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Deppy Deppson-Rotary

  Ingen kamera = Ingen sanning.
  På ett utländsk båt finns inga israeliska militära hemligheter….
  förutom deras agerande. Det vill dom hemlighålla nu.
  Att beslagta redan gjort material betyder en sak allena: dom har sanningen att dölja. Brist på öppenhet kallas att dölja.

 • Kenneth

  Eftersom raketbeskjutningen fanns innan blockaden så anser jag det rimligt att börja med att kräva att raketbeskjutningen upphör, eller åtminstone sätta internationella (FN eller EU) observatörer på lasten.

  Om israel prioriterad säkerhet framför pr när man bordade konvojen, så frågar man sig hur Hamas prioriterar när man skjuter av raketer mot Israel, uppenbarligen är det inte Gazas befolkning.

  • Anders_S

   Kenneth: Eftersom ockupationen fanns innan raketbeskjutningen är det nog rimligt att ockupationen av palestinskt territotrium upphör innan man kräver att raketbeskjutningen upphör. Om inte Israel inte utrymmer bosättningar och river muren som är byggd på palestinsk mark så är det kanske bäst att FN-trupp sätts in för att köra bort ockupanterna.

   Om palestinska krafter prioriterar sin rätt till sitt eget territorium och rätten att slippa bli trakasserad av ockupationstrupper nrä man skjuter raketer så undrar man ju hur Israels regering prioriterar när man ockuperar andra människors land. Inte kan det väl vara den egna befolkningen i alla fall?

 • Gerd P

  Men USA är lättade:
  ”Vita huset i Washington konstaterade snabbt efter beskedet från Jerusalem att ”Israel nu tagit ett viktigt steg framåt genom att tillsätta en panel som utreder incidenten mot Gazakonvojen” Vidare förutsätter Washington att Israel är kapabelt att genomföra en ”opartisk och trovärdig” undersökning om händelsen och man uppmanar Israel att genomföra utredningen snabbt och att offentliggöra dess resultat.”
  http://www.dn.se/nyheter/varlden/israelisk-kommission-utreder-rad-1.1121367

 • Kenneth

  Anders_S:
  Enligt min uppfattning av situationen sker inte raketbeskjutningen från Gaza pga ockupationen av delar av Västbanken. Denna uppfattning verkar jag dela med fredsaktivisterna (och högerextremisterna) på Ship To Gaza eftersom de talar om blockaden av Gaza och inte ockupationen av Västbanken.

  Vi är överens om att ockupationen är fel, just därför måste en avslutade ockupation leda till ett ökad säkerhet, annars kan Israel resonera precis så som vi verkar vara överens om vara rimligt; ett tillbakadragande ifrån ockuperade områden bör vara av intresse för israeliska befolkningens säkerhet.

  • Anders_S

   Kenneth: Rektbeskjutningen sker nog inte direkt på grund av ockupationen av delar av Västbanken. Men indirekt beror mycket av problemen på detta. Om inte ockupationen av delar av Västbanken (och tidgare också delar av Gaza) fann så skulle kanske ingen raketskjutning överhuvutaget äga rum, Hamas skulle inte ha vunnit det demokratiska palestinska vlet, israel och omvärlden skulle inte kommit på den befängda idén att blockera Gaza osv.

   Inte heller tror jag att raketbskjutningen upphör om blockaden bryts. Troligen ökar den istället. Men det understryker att Israel måste gå vidare. Ett tillbakadragande till 1967-års gränser än nödvändigt. Först då har vi en situation där vi kan förvänta oss att raketbeskjutningen upphör och också kräva det. Noter atat min uppfattning är att en tvåstatslösning bara är en övergångsfas till en permanent lösning med en stat för alla boende i området, judar, kristna, muslimer, druser, samaritaner, israeler, palestinier, araber, arabiska beduiner, armenier osv. Samtidigt är jag också av uppfattninegn attbar de som bro i ormådet har rätten att bestämma hur de vill ha det. SÅ även om jag är för en enstatslösning och folk som bor där vill ha en tvåstatslösning så får vi andra acceptera det.

 • Vi måste komma ihåg att Israel skickat in avsevärt många fler raketer över Gaza. Det blir fånigt att säga att palestinierna enbart ska leka lerduvor medan man fortsätter att stjäla deras mark samt fördriva dem.

 • Anders
  Nota bene.
  Det är fastslagt av FN och i Osloaavtalet att både Västbanken och Gaza betraktas som samma område.

 • Pingback: Det duger inte Israel! | annarkia()