Bemanningsföretag är problemet – pilotstrejk imorgon

2000 piloter går i morgon ut i strejk och det beror på företagens användande av och vilja att använda bemanningsföretag för att sänka lönerna och försämra villkoren för piloterna. Företagen vill ha rätt till detta i avtalen och det vill piloterna inte gå med på utan de vill snarare se till att det inte går att använda bemanningsföretag och hyrpiloter. Exempelvis har Avia Express sagt upp 80 piloter och nu vill de hyra in piloter istället:

Facket anser att de förändringar som Flygarbetsgivarna krävt i kollektivavtalen innebär försämringar för de anställda. Ett exempel är att Avia Express sagt upp 80 piloter – men nu vill hyra in piloter utifrån.

Och på Avitrans, som är det flygbolag som genomför de flygningar som allmänheten känner som Sverigeflyg, har alla piloter sagts upp trots att allt tyder på att verksamheten kommer att fortsätta.

I stort sett hela inrikesflyget i Sverige kommer att slås ut och det hela kommer att märkas tydligt för resenärer som tänkt sig att åka med flyg. Piloterna blir nu den grupp som till syvende och sist tar strid mot bemanningsavtal och bemanningsföretag som ett sätt att försämra för anställda. När det gäller flyget är hela frågan om hyrpiloter dessutom en säkerhetsfråga.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements