Legal valfångst – kan det vara nåt?

Det finns ett generellt förbud mot kommersiell valfångst. En av de stora valfångstnationerna, Norge, har i praktiken inte skrivit på avtalet om förbud och en annan, Japan, utnyttjar kryphålet om vetenskaplig fångst. Förbudet är alltså icke-fungerande. Länderna i sydamerika som är starka förespråkare för ett förbud står nu bakom ett förslag om att det generella förbudet ska tas bort mot att Norge och Japan går med på att Internationella valfångstkommissionen (IWC) får kontrollera all fångst. Istället föreslår man kvoter:

Maquieira menar att det är dags att se verkligheten i vitögat och börja kompromissa. Sedan 1986 har Japan, Norge och Island dödat över 30 000 valar. Norge reserverade sig mot förbudet och är därför inte bundet av det. Japan har utnyttjat ett kryphål i reglerna som ger rätt till så kallad vetenskaplig fångst.

Denna jakt står helt utanför IWC:s kontroll. Japan och Norge sätter sina egna fångstkvoter och jakten sker utan insyn från internationell expertis.

Maquieira vill nu ta tillbaka intiativet. Priset för det är att häva moratoriet. Valfångarna får döda ett visst antal valar men IWC sätter kvoterna och forskarna får insyn i jakten. Nästan hela kvoten utgörs av den vanligaste arten, vikval, och fångsten ska pågå under en prövotid av tio år.

Kontroversiellt nog skulle inget undantag gälla för det stora reservatet runt Antarktis. En annan kontroversiell punkt är att Maquieira vill tillåta en begränsad jakt på två arter som klassas som utrotningshotade – sillval och sejval.

Cristian Maquieira som lagt fram förslaget är IWC:s ordförande. Det är alltså tillkommet på grund av det nuvarande generella förbudet inte fungerar. Om det fungerar är förmodligen det nya förslaget bättre än det gamla förbudet och all kommersiell valjakt kommer under IWC:s kontroll.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Köpenhamnskrönika 19 juni – Ska du ha en snaps Svenskjävel? « Röda Berget()

 • Erik F

  Fast förbudet har ju fungerat. Från 70 000 fångade valar per år under 60-talet till mindre än 2 000 per år på senare tid. Idag är det som sagt bara Japan, Island och Norge som är aktiva, men de nya reglerna kan innebära att länder som Sydkorea, Kina och Ryssland kanske börjar sin valfångarverksamhet igen.

  Här i Australien är de japanska valfartygen extremt hatade och många skulle nog vilja sätta en torped i sidan på dem. De vore väl en sak om de fångade på hemmaplan och inte här i södra Stilla havet.

  • Anders_S

   Erik F: Det stämmer att det fungerat i jämförelse med hur det var innan förbudet och att ett antal valarter räddats på grund av förbudet. Men ingen vet egentligen hur många valar som fångas idag. Det kan vara fler än vad som anges av Norge, Island och Japan.

 • I de där 2000 ingår Färöarna och olika ursprungsbefolkningar där?
  Reglerade kvoter vore ju betydligt bättre. Det är ju väldigt fånigt att dra alla valar över en kam. Tex Vikval kan antagligen jagas kommersiellt utan problem.

  • Anders_S

   Färöarnas eller den västindiska ön Bequia:s valjakt och andra liknande ingår inte i siffrorna. Den valjakten är legal om jag förstått rätt.

   Det är i princip bara vikval som jagas av Norge, Island och Japan.

 • FriM

  Jo,om jag fattat det hela rätt så är det ca 1700 av de 2000 som är vikval. Det drar ju ett lite löjets skimmer över det. Finns ju ganska många andra djurarter som ligger risigare till. det finns väl någonstans emellan 300 000 och 600 000 vikvalar. Kanske kan vara en poäng att rikta in sig på sumatranoshörning eller liknande. Men det blir nog inte lika bra TV.