Expolischef åtalad

Åtal mot den förre polischefen Göran Lindberg har väckts idag. Hela utredningen är hemligstämplad och förmodligen kommer också rättegången att hållas inför lyckta (stängda, låsta) dörrar. Dvs rättegången blir inte öppen för journalister och allmänhet.

Göran Lindberg åtalas för fem olika sexualbrott. En grov våldtäkt i januari i Täby, en våldtäkt i januari i Örebro län och koppleri mellan den 1 oktober 2006 och fram till den 31 september 2009. Förutom Lindberg kommer troligen även tre sexköpare att åtalas. Rättegången omfattar totalt 8 unga kvinnor och en flicka på 14 år. Göran Lindberg har erkänt sexköp i  vissa fall men inga våldtäkter eller andra övergrepp.

Utredningen mot Lindberg har pågått i sex månader och är mycket omfattande. Han själv är en av Sveriges mer kända före detta polischefer och beslutet att hemligstämpla utredningen kritiseras från en del håll:

Åklagarens beslut kritiseras av bland andra Uppsalapolisens presstalesman Christer Nordström.

– Det finns ett enormt stort allmänintresse eftersom Lindberg inte är vem som helst. Han är ju en av landets mest kända före detta polischefer. Medierna måste ha rätt att få ställa frågor om utredningen, säger Christer Nordström.

Nordström skrev nyligen ett brev till åklagaren och uppmanade honom att visa öppenhet utan att tumma på skyddet av brottsoffren.

Av hänsyn till målsägarna tycker jag att det är riktigt att sekretessbelägga utredningen. Men som Uppsalapolisens taleman säger så borde det ändå vara möjligt att få ställa frågor till Lindberg.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Ola Fredriksson

  Tror faktiskt att du misstar dig. Brottsoffrens integritet går och ska skyddas utan att allmänheten helt förvägras insyn i en affär som bär likheter med 70-talets motsvarande. Du bortser helt från intresset att både skydda Lindberg och kanske framförallt andra väletablerade personer som kan vara involverade.
  Mehmet Kaplans uttalande är högst välbefogat.

  • Anders_S

   Ola: Nej jag bortser inte från att man kan tänkas vilja skydda höjdare. Jag skriver dock inte om det då jag inte har tillräckligt underlag för att vet om det är så eller inte, elelr ens misstänk att det är så. Men vi vet ju hur det var I Geijer-affären som jag skrivit mycket om.

   Ja, det går förmodligen att skydda brottsoffrens identitet utan att allt sekretessbeläggs och det är ju vad Uppsalapolisens talesman och jag faktiskt föreslår.