Hamnarbetarnas blockad mot Israel igång

Idag har de svenska hamnarbetarnas blockad mot Israel inletts. Först dagen identifierades ett tiotal containrar i Göteborgs hamn med israeliskt innehåll. Dessa containrar ställdes åt sidan och kommer inte att hanteras förrän blockaden är över.  Så här skriver hamnarbetarna om blockaden i ledaren i sin tidning:

På 1990-talet stödde förbundet det humanitära projektet Ship to Bosnia vars initiativtagare och främste företrädare, Leif Jansson, är medlem i vårt förbud och tidigare hamnarbetare i Stockholm. Under 2009 växte ett liknande projekt fram: Ship to Gaza med syfte att föra humanitärt bistånd till det av staten Israel illegalt blockerade Gaza, en blockad som också Egypten lika illegalt medverkat i. I projektets grundidé låg då också självfallet den viktiga symboliska handlingen att bryta denna blockad.

Svenska Hamnarbetarförbudet har beslutat att stödja Ship to Gaza på samma grunder som vi tidigare stöttade Ship to Bosnia: för att visa vår sympati för ett brett humanitärt projekt tills stöd för lidande och förtryckta människor. Våra fackliga hamnarbetarkollegor i Pireus stöttar på precis samma grunder det grekiska Ship to Gaza och lastade på ideell grund fartyget i Pireus hamn.

Den fartygskonvoj, Frihetsflottiljen, som Ship to Gazas fartyg ingick i, attackerades brutalt och illegalt av israeliska styrkor på internationellt vatten. Minst nio aktivister dödades av israelska kommandosoldater och många fler skadades, fartygen fördes in i israelisk hamn, aktivisterna fängslades och skickades sedan, förmodligen p g a av massiv internationell opinion, ut ur landet. Det israeliska förfaringssättet är enligt en så gott som samstämmig internationell bedömning ett brott mot folkrätten.

Svenska Hamnarbetarförbundet har, som en protest mot staten Israels övergrepp och för att vara en del av opinionsbildandet mot den illegala blockaden av Gaza beslutat att under tio dagar genomföra en blockad av gods till och från Israel samt av israeliska fartyg.

Bryt blockaden av Gaza!
Bojkotta Israel!

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Kildén & Åsman,
Borgarmedia: SVD, GP,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
  1. Pingback: Styrkemanifestation från Hamnarbetarförbundet när israeliska varor och båtar blockeras « Jöran Fagerlund

  2. Pingback: Israels förfall

  3. har läst er artikel om varför ni har börjat blockad mot Israel. För det första skriver ni att det inte är politiskt, vad är det då? Humanitärt påstår ni! Om någon av er har lite hum om vad som händer i Gaza så kunde ni öka era arbetares löner istället! Det finns GOTT GOTT