Manchuriskt bolag blir delägare i Volvo PV

Ett statligt regionalt kinesiskt investmentbolag, Daqing (tidigare Taching), med sin huvudsakliga verksamhet i nordöstra Manchuriet (provinsen Heilongjiang) samarbetar med Geely om Volvoköpet. Bolaget är döpt efter en stad i  det område man funnit olja.

Visserligen är de alltså sant att det borras efter olja i Manchuriet och utvinns en del, men det är också så att provinsen en gång var Kinas viktigaste industriregin, men idag är många städers forna storindustrier nerlagda och det kan istället sägas vara (ha varit) Kinas motsvarighet till Bergslagen. Ett rostbälte med nedlagda industrier på 1990-talet som kan exemplifieras med situationen i Shenyang, och en region som fortfarande är i behov av arbetstillfällen.

Idag har dock detta delvis ändrats på vissa håll i och med att oljan inneburit mer investeringar i området. Just nu växer därför ekonomin i en del stora städer som Harbin. Det vore inte förvånande om Daqing ser en investering i Volvo som en möjlighet att få fräscha pengar och en bilfabrik till Manchuriet. Jag tror det är naivt att blint lita på vad företrädare för Geely sagt, även om de är ägare som Li Shufu.

Det kan också nämnas att de japanska ockupationstrupperna under andra världskriget hade ett visst stöd från makthavarna i område. En lydstat till Japan upprättades, Manchukuo, .

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • HA! Jag var delägare i en Volvo PV redan på 1970-talet! Den skar när vi åkte till Dalarna en midsommar…

    Men allvarligt, jag håller med! Vem fan vet vad Geely egentligen har i bakfickan?

  • Pingback: Volvo på väg till Kina | Svensson()