Trevlig midsommar – svensken och vår riktiga nationaldag

Midsommar i Bohuslän med inte alltför mycket blåst och inget regn är inte så dumt. På det lilla ställe där vi har vårt sommarhus är det firande med dans runt stången, lotterier och olika lekar på eftermidddagen med start klockan 3. Det är främst en begivenhet för barnfamiljer. På kvällen är det dans på bryggan. Det brukar i praktiken börja sent och inte vara så jättemycket folk, men i går blev det till slut en hel del folk och en en hel del dans. Det var trevligt och roligt, fast i det lilla formatet.

Per Gudmundson, i sin övertygelse om sin egen förträfflighet, tycks dock snarare förakta vanligt folks firande av midsommar, det som i praktiken är vår icke-kristna nationaldag. Han pyser lite inlindat ut sitt förakt i samband med att han skriver om en bok om reggae (säkert intressant och kul, även om jag hörde en direkt felaktighet om Bob Marley i radioprogrammet jag hörde om boken). Inte har jag heller hört någon uttala sig negativt om midsommar, inte heller de politiker som Gudmundson så villigt attackerar i sin ratikel. På nåt sätt verkar det som om Gudmundson haft svårt att skilja den konstgjorda nationaldagen den 6 juni från midsommar och tar kritiken mot den förstnämnda för kritik mot midsommar. Det känns inte speciellt nyktert och intelligent. Inte helelr begriper jag helt och hållet mot vilka hans förakt riktar sig. är det både mot vanligt folk och de delar av eliten som int etycker som han själv? Eller är det bara mot vanligt folk? Han överdriver nog däremot ett problem som nog knappt ens finns.

Motsättningen mellan att vara svensk och stolt över det svenska gentemot att vara öppen mot omvärlden existerar i väligt liten uttsäckning i det svenska folket som sådnat. Och så har det alltid varit. Det vet man om man är en vanlig, hederlig svensk, men kanske inte om man tillhör stockholmseliten som Gudmundson gör. Stolthet över svenska saker som ishockeylaget, fotbollslaget, solidaritet, vacker natur, Bohuslän, Göteborg, havet, välfärdsstat, brännvin, majstång, dans står inte i motsättning till nyfikenhet över utländska saker som exotiska stränder, natur, solidaritet, fotbollslag, musik, dans etc. Att fira midsommar är en del av detta. Gudmundson är nog ute och cyklar.

Vi andra, vi som bor i Sverige, fortsätter firra midsommar som vanligt. Det fisnn inget problematiskt med det. Per Gudmundson och andra i eliten (som enligt Gudmundson eventuellt tycks finna midsommar problematiskt) kan sitta och sura i Stockholm om de nu hellre vill det.

Intressant?
Bloggat: Björnbrum, Kulturbloggen, Enn Kokk,
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, DN1, 2, 3, 4, GP1, 2, 3, 4, BL1, 2, GT1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements

8 Replies to “Trevlig midsommar – svensken och vår riktiga nationaldag”

    1. Hampus: Du har nog rätt. Garanterat rätt har du när du säger att midsommar och reggae passar bra ihop.

  1. Sjöfyllerilagen. Kunde väl gett mej fan på att det var den där fåntratten Johan Persson som låg bakom detta larv. Jävla nykterist! Han torde väl vara en av dom största fjantarna in riksdagen. Han som var pådrivare för FRA lagen och nu sjöfyllerilagen. Så säger tokfan att man kan ju ändå padda kanot. Det tar aldrig slut med alla fånerier bland dom där svansviftande folkpartisterna. Hoppas han åker ut vid nästa val.

    1. frasse: Fast jag tycker sjöfyllerilagen är rimlig. Precis som det ska vara förbjudet att köra bil full ska det också var förbjudet att framföra en båt i berusat tillstånd.

  2. Mona Sahlin förre detta integrationsminister och partiledare för socialdemokraterna. Helt sanslösa uttalande.
    Hon har sagt och jag citerar nu ordagrant ur Euroturk – Turkiska ungdomsförbundets tidning: ”Jag tror att det är lite det som gör många svenskar så avundsjuka på invandrargrupper. Ni har en kultur, en historia, någonting som binder er ihop. Och vad har vi? Vi har midsommar och sådana töntiga saker.”

  3. Vi svenskar är som alla andra folk. Vi behöver sammanhållande traditioner som typ midsommar.

Kommentarer inaktiverade.