Inskränkningar av demokratiska rättigheter plus övergrepp

Som vid många andra toppmöten i världen så har G20-mötet i Toronto omgivits av inskränkningar i de demokratiska rättigheterna och övergrepp av olika slag från polisens sida. Så här skriver en grupp i Toronto om det hela:

The Ontario Movement Defence Committee, an organization that provides legal support to Toronto activists, released a statement shortly after 5 p.m., saying the regulation gives police officers:

”… the power to require anyone entering or attempting to enter or approaching the public work ‘to furnish his or her name and address, to identify himself or herself and to state the purpose for which he or she desires to enter the public work, in writing or otherwise’.

”The police may also ‘search, without warrant, any person entering or attempting to enter a public work’. The police can also search ‘a vehicle in the charge or under the control of any such person or which has recently been or is suspected of having been in the charge or under the control of any such person or in which any such person is a passenger’.

”Finally, the police ‘may refuse permission to any person to enter a public work and use such force as is necessary to prevent any such person from so entering’.

”Police may arrest, without warrant ‘any person who neglects or refuses to comply with a request or direction of a guard or peace officer, or who is found upon or attempting to enter a public work without lawful authority.’

”Neglecting or refusing ‘to comply with a request or direction made under this Act by a guard or peace officer’ or if you are a person found upon a public work or any approach thereto without lawful authority means you could be found guilty of an offence and be liable to a fine of not more than $500 or to imprisonment for a term of not more than two months, or to both.”

This evening the Canadian Civil Liberties Association reacted with alarm, saying in a statement it ”is obviously extremely concerned about the implications of this measure and will seek to challenge them.”

Mycket i det upplägg som polisen haft i Toronto är likt det agerande som polisen använde i Göteborg. Ett mycket misslyckat agerande med våldsamma kravaller tre dagar i följd. I den statliga utredningen som gjordes efter Göteborg 2001 fick polisen en stor del av skulden för att det gick som det gick i Göteborg under EU-toppmötet år 2001. Nu påminner agreandet i Toronto precis om det misslyckade agerandet från polisen i Göteborg år 2001, Till och med fällorna är gjorda på samma sätt, en falsk kallelse om en presskonferens kring fångarna i Toronto. I Göteborg var det en falsk kallelse till ett möte för att protestera mot polisvåld på Järntorget. Alla som samlades på Järntorget omringades av polisen och många omhändertogs. På grund av att en enskild polisman, ett befäl, insåg det befängda i polisens agerande och avbröt polisens aktion så att många slapp gripande eller att bli omhändertagna.

I Toronto har dock inte lika många omhändertagits och gripits som i Göteborg år 2001. I Göteborg omhändertogs 1 200 personer ungefär. I Toronto handlar det om 400. Och precis som i Göteborg stoppas folk över hela stan och undersöks. De förolämpas, fängslas och trakasseras utan någon som helst anledning.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Ab

  Är inte de här lite ensidigt rapportering? Vid dessa typer av demonstrationer brukar det finnas ganska stora grupper som vill få till en konflikt med polisen och därmed förolämpar och trakasserar dessa. Sen är det ju ren gruppsykologi att det också kommer leda till att många poliser blir aggressiva.

  • Anders_S

   AB: Jag har mycket stor erfarenhet som arrangör och deltagare i stora demonstrationer (Göteborg 2001, ESF Malmö, Rostock, Strasbourg 2009, Stoppa Matchen med flera) och vet att det finns mycket små grupper bland demonstranter som vill ha bråk. Men de finns och det är demonstrationsarragörens uppgift att hantera det problemet. Vilket inte är helt lätt, speciellt inte om polisen agerar på ett sätt som gör det svårt, vilket är vanligt. Det är dock betydligt vanligare att bråk utlöses och strats av poliser som tappar kontrollen eller som agerar på ett sätt som enbart provocerar folk. Vilket ju den statliga utredningen om Göteborg 2001 också konstaterade. Toronto är mycket likt Göteborg. Vi vet också att media konstant ljög om Göteborg 2001. Det är också troligt att medias rapporter om Toronto är lika osanna som deras artiklar om Göteborg 2001.

 • Hur stor anledning har man att tänka sig att det finns rena provokatörer bland demonstranterna, som har till uppgift att starta upplopp – för att ge media maffiga bilder av de hemska demonstranterna?

  • Anders_S

   Kerstin: Det kan det finnas. Vi har bevisade fall från Barcelona och Köpenhamn 2002. Och misstänkta fall från Göteborg 2001, förutom på Järntorget där vi har bevisade fall. Civila poliser i Göteborg 2001 har dessutom erkänt att de bröt upp gatstenar och gav till demonstranter. Men menade att det inte var provokation och inte var nåt brott.