Rättegången mot Göran Lindberg

I morgon startar rättegången mot den före detta polischefen Göran Lindberg. Han är åtalad för en rad våldtäkter och sexuella övergrepp. Åklagaren har hemligstämplat hela utredningen. Det beslutet har det framförts en rad besvär mot och tingsrätten ska ta ställning till sekretessen redan idag.

I våldtäktsmål är det inet helt ovanligt med sekretess för att skydda offren, måslägaran. men dett falla ä lite speciellt. Det är en man som itidgare var en av Sveriges högsta poliser som är åtalad och man kan misstänka att sekretssen är mer till frö att Skydda Göran Lindberg än att skydda offren. Dessutom borde det gå att skydda offren samtidigt som int hela utredningen är sekretessbelagd. Vissa delar av tingsrättsförhandlingarna kan ske bakom lyckta dörrar, andra inte. Att åklagaren dessutom vägrar svara på frågor från journalister är befängt. Det finns ingen anledning till det.

Ett fall där en mycket hög polis åtalas för en rad grova brott har ett storts allmänintresse och det bör därför vara så öppet man kan ha det utan att offren för brotten drabbas av öppenheten.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements