Polisen bildar specialgrupp mot skjutningar i Malmö

Med anledning av av den förhållandevis stora mängden skottlossningar i Malmö under senare tid så tänker polisen i Skåne nu bilda en specialstyrka för att försöka komma tillrätta med problemet. Mellan de senaste skjutningarna har polisen inte kunnat hitta några samband eller några kopplingar till organiserad brottslighet. Ett faktum som tycks oroa polisen och som den nu ska titta närmare på.

Det är ju ändå så att det troligen finns en koppling till organiserad brottslighet nånstans när skjutvapen används. att polsien inte kan göra kopplingen kan tyda på nya aktörer eller på att de kriminella just nu är långt före polisen och de existerande nätverken faktiskt inte blivit ordentligt kartlagda. Men ett faktum talar mot att de senaste skjutincidenterna handar om organsierad brottslighet. Offren pratar nämligen med polisen:

Däremot oroas polisen av att inte hitta någon slags förklaring.

– Läget är djupt ­oroväckande. Det här att det rör sig om oförklarliga händelser är det nya och det är obehagligt.

Hur vet ni att gärningsmännen har skjutit mot ”rätt” personer och inte bara slumpmässigt?
– Det vet vi givetvis inte heller och bland annat därför letar vi efter samband mellan de olika fallen. Det här är svårtutredda brott. Gängen pratar inte med oss. De vill lösa det här ­själva, med allt vad det innebär. Däremot tvekar offren i de senaste incidenterna inte att prata med polisen.

Vad tyder det på?
– Att de tre senaste skjutningarna tillhör en annan kategori.

Den första skjutningen i lördags natt var mot en 30-årig man. Han stod och tränade med hantlar på det nattöppna gymmet ­Fitness 24Seven i Lorensborg när han plötsligt kände att han blivit skjuten mellan ­skulderbladen.

Det kan ju vad jag förstår dock röra sig om att yrkeskriminella skjutit på fel personer. Det är ju inte första gången sånt händer. Häromåret sköts ju en student, utan några som helst känd kopplingar till organiserad brottslighet, ihjäl i Johanneberg i Göteborg.

Det är bra att polisen i Malmö nu inrätter en specialstyrka kring skjutningarna. Förhoppningsvis kommer det att leda framåt. Det är ytterst obehagligt när det skjuts ofta som i Malmö. Betänk då att det faktiskt är ändå värre i Göteborg. Trots detta så märker man som allmänhet faktiskt mycket lite av det som pågår.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements