Ett typiskt svensk mord

När en person i missbrukarkretsar och känd av polisen blir knivmördad av en annan person som är känd av polisen och som umgås i missbrukarkretsar är det ett typiskt svenskt mord. De flesta sådana mord sker inomhus och förövaren och offret känner varandra. Men i vissa fall sker den typen av mord och så var fallet med mordet Linnégatan natten till onsdagen.

Ett typiskt svenskt mord alltså. Mordvapnet var kniv. Mordet utfördes av en påverkade människa som mördade en annan påverkad människa. Bägge de inblandade var kända av polisen och förekom i missbrukarkretsar. Inget spektakulärt, inget speciellt, bara ond bråd död, olust, olyckliga människor med problem och en död person. Det är så mord i Sverige brukar se ut. Det brukar inte vara som i Ronna eller som med Anders Eklund. Den typen av mord och mördare är ovanliga.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Nja ovanligt och ovanligt! Det är väl lättare att lösa mordet mellan två knarkare och då slipper man stöta sig med någon ”fin”. Men att andra typer av mord skulle vara ovanliga tror inte jag, de är bara mer svårlösta och ofta är det någon inblandad som kan köpa sig fri eller som polisen inte vill bli ovän med. Vem utreder alla mord som dagligen utförs runt om på våra svenska sjukhus? Då menar jag inte patienter som dör av sina sjukdomar utan som medvetet tas av daga av suspekt personal. Skulle HSAN utreda sånt eller? Knappast!

  • Anders_S

   HumanLabrat: Antalet döda genom dödligt våld i Sverige per år har de senaste åren varit 90 – 100 stycken. Av dessa är varje år 75-80 stycken av karaktären att en man slår ihjäl eller knivmördar en kompis, flickvän, fru eller annan nära anhörig eller vän. Ofta på fyllan eller knarkpåverkad. Dvs det är den vanliga typen av mord. Andra typer av mord är ovanliga. Mord är ett ovanligt brott i Sverige till att börja med och vi har en av världens lägsta mordfrekvenser (dödade genom våld per 100 000 invånare). Den svenska är 1 och har så varit sen 1700-talet (den påverkas alltså inte av vilken typ av straff eller påföljd som finns, utan av helt andra saker. (Källa: Forskning & Framsteg)

 • Men hur utreder man mord som inte anmäls och som inte går att bevisa? Det mesta kriminella beteendet kommer aldrig fram i dagens ljus. Här finns för övrigt ett exempel på ”rättssäkerheten”:
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4350187.ab

  • Anders_S

   HumanLabRat: Alla mord anmäls. Det anmäls till och med många fler mord än som faktiskt begås. Antalet anmälda mord är över 200 per år. Men antalet verkliga mord är alltså 90-100. För mord finns inget mörkertal alls. Källa: BRÅ.

 • Jag uttryckte mig nog knapert. När jag tänker på mord som intre utreds tänker jag t.ex. på alla de människor som försvinner spårlöst och som ingen hittar. Hittar man inte kroppen blir det ju svårt att veta ens om denna är död eller ej. När det gäller händelser och felaktigheter på sjukhus så utreds ju dessa sällan eller aldrig. HSAN har bara tillgång till journaler och det går inte att hitta nåt i dem, där kan läkare skriva vad som helst. Så om folk tas av daga inom sjukhusets väggar, kommer det knappast fram i dagens ljus. Tyvärr händer det…

  • Anders_S

   HumaLabRat: Det är nog väldigt få människor i Sverige som försvinner spårlöst. Jag vet inte hur många det kan röra sig om. Mest ungdomar kan man tro.