En svensk svindlare – Ingela Jansson

Del 9 av 22 i serien Bedragare och fifflare

Ingela Jansson är en bedragare, svindlare, smugglare och fifflare som nu är fängslad i Etiopien för svindleri och människosmuggling. Något som kan ge upp till 25 års fängelse i det landet.

År 2005 dömdes Ingela Jansson för grovt bedrägeri i Göteborg. Hon fick skyddstillsyn istället för fängelsestraff då hon vittnade mot ledande personer i Naserligan, bland annat Naser Dzeljilji själv. Hon fick dessutom skyddad identitet och det är något som hon sen utnyttjat i senare bedrägerier som hon ägnat sig åt. De brott om hon åtalades för år 2005 handlade bland annat om olaglig internationell bilhandel, mutade tjänstemän på bilprovningen och handle med stulna bilar. Hon greps den gången i Belgien år 2004 tillsammans med sin dåvarande pojkvän.

I februari 2006 var det dags igen. Hon lurade till sig 30 000 från socialtjänsten i Mariestad och därefter bode hon på hotell och köpte en mängd varor, lyxbilar, TV-apparater utan att betala. För att begå brotten använde hon sig av sin skyddade identitet plus två stulna identiteter, däribland sin egen systers. I september 2006 greps hon, men lyckades fly till utlandet innan rättegången genomförts.

Nu har hon alltså återigen utnyttjat sin skyddade identitet för att begå brott. Denna gång i Etiopien. Men hon greps alltså i slutet av juni och kommer att ställas inför rätta för de brott hon misstänks för i landet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Fifflarna – Peter Rosendahl och Habo FinansTorgny Jönsson – maffians bankir >>
Advertisements