ALS och Parkinson på grund av giftalger

Ett nervgift, BMAA, som finns i giftalger och också i fisk från Östersjön och i musslor och ostron på västkusten, kan var en delorska till den ökning av antalet ALS-fall som vi haft de senaste decennierna i Sverige. Att giftet kan orsaka Parkinson och ALS vet man sen det konstaterats på ön Guam i Stilla Havet. Huruvida de låga halter som det ändå är frågan om i Östersjön kan påverka antalet fall av ALS och Parkinson vet man inte riktigt, men det är möjligt.

De stora algblomningarna i Östersjön är alltså inte bara äckliga och obehagliga när man vill bada utan kan kanske också vara en bidragande orsak till allvarliga och dödliga sjukdomar.  Algblomningarna är i så fall ett mycket större och allvarligare problem än man tidigare trott.

Algblomningarna och den stora förekomsten av blågröna giftalger i Östersjön beror på ett stort överskott av fosfor i vattnet. Denna fosfor kommer från jordbruker och beror på övergödning av åkrarna. Fosforn lakas ut och hamnar i våra vattendrag och slutligen i havet. Forskarna menar att det kan ta 50 år för att komma till rätta med fosforproblemet om åtgärder börja sättas in nu. För de åtgärder som än så länge gjorts inom jordbruket räcker inte för att få bort fosfor, utan fungerar främst bra vad det gäller kväve. Därför behövs andra åtgärder menar forskarna.

Å andra sidan kan kanske problemet så att säga ha löst sig själv om 50 år. Den fosfor som finns på jordklotet räcker nämligen inte hur länge som helst och en vacker dag har vi uppnått ”peak fosfor” som innebär att produktionen av fosfor därefter bara minskar. Något som kan orsaka ännu större problem på jorden, med livsmedelsbrist och svält.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Vi är totalt översvämmade av kemikalier och annat som med största sannolikhet bär ansvaret för mer ohälsa sa än bara ALS & Parkinson.

  Vill bara flika in och tala om att Parkinson, precis som magsår och homosexualitet betecknades tidigare som psykiatriska sjukdomar…

 • Mållgan

  Regeringen har avskaffat skatten på handelsgödsel, det kommer både ge mera näringsämnen i vattnet och mera kadmium i grödorna. Men om man som Statsminister Fredrik Reinfeldr, menar att algblomningen bara beror på vart vindarna råkar blåsa så gör man ju heller inget åt problemet.

 • lintan

  På svtplay var det nyligen en dokumentär om danska gosskören. Tydligen mognar en pojke flera år tidigare än på 1700 talet likt en mozartiansk mardröm, målbrott och annat gosskörs liknande show stoppers.

  Körgossarna kommer i målbrottet flera år tidigare än beräknat. Så de kan inte i beräknad ålder sjunga sånger från 16-1700 talet.

  Då när det bar sig för flera hundra år sedan, var de 18, nu måste man plocka dem när de är elva, innan de hamnar i målbrottet, det funkar tydligen inte, av mognads skäl? (jag förstod inte dokumentärens musikaliska ålders argument här direkt, men men).

  Det enda som fungerade var att ge ekologisk mat och ekologiska kläder i ett skyddat boende, konstigt nog, så fördröjde det målbrottet med två år.

  I dokumentären antydde de att naftalaner var boven, men jag vet inte?

  Man kan ju uppenbarligen strunta i algers giftighet eftersom man struntar i naftalaners eller andra ämnens giftighet. Det finns alltså inget giftigt. Så är det.