Littorin träder fram

Så har då Sven Otto Littorin själv trätt fram till slut för att uttala sig osm anklagelserna om sexköp. Han uppger i intervjun skälen till att han valde att avgå och det viktigaste är hänsynen till familjen. Han menar att anklagelser som sexköp inte går att rentvå sig ifrån och att han avgick för att han inte orkar mer press än vad vårdnadstvisten innebär. Avgången var också ett desperat försök att försöka avstyra en publicering hävdar han också:

–?Det jag sa på presskonferensen i Visby var alldeles sant. Jag orkar inte mera. Jag behöver få vila och samla krafterna. Även om långt ifrån alla medier har behandlat mig illa har de grova och osanna anklagelserna mot mig gjort att jag hellre skriver svar på era frågor än möter medierna igen. Jag tror de flesta kan förstå det.

Varför avgick du?

–?Återigen. Jag orkade inte mer. Trycket mot mig och min familj har länge varit starkt på grund av vårdnadstvisten. När Aftonbladet konfronterade mig med uppgiften att jag skulle ha köpt sex förstod jag vilken uppmärksamhet en sådan anklagelse skulle skapa och att jag inte skulle kunna värja mig mot den. Ord skulle stå mot ord. I det läget gjorde jag vad jag kunde för att inte publiceringen skulle ske.

Många kände sympati för dig när du berättade om hur dina barn drabbades av mediebevakningen av din person, men den sympatin vändes i besvikelse när det senare framgick att du inte hade gett hela bilden. Hur ser du på presskonferensen i Almedalen i dag?

–?Jag vet att det är svårt att förstå, men faktum är att hade jag nämnt att en kvällstidning hade allvarliga anklagelser mot mig hade alla velat veta vilka de anklagelserna var. Genom att inte nämna dem hoppades jag att Aftonbladet inte skulle publicera.

Intervjun verkar öppenhjärtig men det är alltid mycket svårt att veta vem man ska tro på i såna här ärenden. med anklagelser om sexköp osv. Politikers och företagsledares trovärdighet i såna här affärer är dock generellt låg. beroende på andra liknande fall, i Sverige kanske främst Geijeraffären, som visar att man ofta ljuger om sånt här i första läget och utgåt från att media ska svälja vad man som makthavare och elit säger. Men vad som är sant eller inte sant när två personers ord står mot varandras är omöjligt att veta. Då måste man fall tillbaks till grundläggande proinciper. En människa är oskyldig till det kunnat bevisas annorlunda. Så kommer inte att kunan ske i Littorins fall. Därför måste han tills vidare betrakas som oskyldig.

Men det är också uppenbart att han i intervjun med DN agerar för att rentvå Fredrik Reinfeldt, regeringen och moderaterna generellt. De ska inte ha haft något med beslutet att avgå att göra och de ska inte ha hjälpt Littorin med vad som sades på presskonferensen. Jag finner detta osannolikt och ett försök från Littorins sida att se till att hela affären inte ska skada Fredrik Reinfeldt, moderaterna, regeringen och alliansen i valrörelsen. Detta är förmoligen ett av de viktiga syftena med att ställa upp på intervjun och det understryks av att Svenska Dagbladet faktiskt länkar till konkurrentens artikel. Något jag aldrig sett tidigare. Borgarna agerar alltså tillsammans på många plan för att minska skadorna av Littorinaffären.

Intressant?
Bloggat: Jinge, Röda Berget,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Daniel

  Sedan har Littorin alltid en förmåga att låta uppriktig och ärlig i sina formuleringar, såsom skitår m.m.

 • Skulle det på något sätt vara värre att ”Borgarna agerar tillsammans på många plan för att minska skadorna av Littorinaffären”, än att VÄNSTERN agerar tillsammans på många plan för att ÖKA skadorna av Littorinaffären?

 • Tack! Man kan lätt få den uppfattningen av ditt blogginlägg annars!

 • Kuno

  Det var väl en intervju via e-post? Om så är fallet kan precis vem som helst eller flera ha suttit vid spakarna och konstruerat svaren. Det borde Maud Olofsson påstådda chattande, där det var någon helt annan som svarade läsarna, ha lärt oss.

  • Anders_S

   Kuno: I vilket fall som helst är det en iscensatt kampanj för att minimera skadorna av hela affären. Skador som följt av en mycket dålig hantering mer än av Littorins eventuella sexköp.

 • Att Reinfeldt är ursur på Littorin går inte att ta miste på. Vad har den stackarn gjort som får Reinfeldt att reagera på det här sättet? Något måste det ju vara, inte bara att Littorin mått dåligt det senaste dygnet före avgången.

  Skulle vara intressant att få klarhet i vari han faktiskt har syndat alltså.

 • Pingback: Ingen sympati för den iskalle cynikern Littorin « Jöran Fagerlund()

 • Människor planerar inte att klappa ihop, de bara gör det. När det minst av allt passar.

  • Anders_S

   MAry: Jag ifrågaästter inte at Littorin klappat ihop och mår dåligt. Men det verkar som omd et finns andra krafter som ”utnyttjat” honom här.

 • roland nilsson

  LITTORIN ENKEL BILJETT

  Moderaterna: Åter en affär
  Jag? Oskyldig – Littorin svär
  Påminner om gammalt skit
  Ministrarna som åkte dit

  Några ej betalt sin TV-avgift
  Statssekreteraren ute på vift
  4-5 ministrar är det nog
  Som fått lämna sina knog

  Reinfeldt gömmer sig igen
  Förtränger en gammal vän
  Verkligheten kommer ju fram
  Ledaren får stå med skam

  Återigen: Vår statsminister
  Tvingas avslöja sina brister
  Omdömeslösa utnämningar
  Lämnar bara kväljningar

  Mardröm eller skämt
  Har det verkligen hänt
  Utraderad så ingen ser
  Littorin finns inte mer!

  Reinfeldt bjöd enkel biljett
  Regeringsplanet lyfte lätt
  Gotlands murar försvann
  Ovanför: Där satt han

  Utraderad på sätt och vis
  Men det skulle ha ett pris
  Strategerna hade ju missat
  Nåt´ som andra hade gissat

  1,3 miljoner mildrar en del
  En tröst för begångna fel?
  Här gäller ingen vanlig lag
  Med dålig A-kassa ett tag

  Roland Nilsson
  Grovplåtslagare