Hur man gör för att komma runt ett burkaförbud

I Turkiet så har man haft lagstiftning som är mycket negativ till religion och religiösa symboler. En del religiösa kläder har varit och är  fortfarande förbjudna, som ansiktstäckande slöja och fez. Hijab, dvs huvudduk, sjal, ska ha förbjudits 1998 men i praktiken tillämpas inte detta förbud (om det fortfarande gäller, misstänerk att så inte är fallet). Däremot så tillämpas förbud mot hijab, nikab, burka etc i skolor och andra offentliga inrättningar.

En minoritet bland kvinnorna i Istanbul bär olika former av sjal och hijab i olika färger och kulörer allteftersom vad man tycker är snyggt och, förmodar jag, vad som för tillfället är modernt. Ett fåtal bär huvuduken tillsammans med ett par jättelika solglasögon som täcker större delen av ansiktet. Och vips har de skapat en modern moderiktig nikab.

Ett förbud mot täckande klädsel är alltså rätt lätt att gå runt och med tanke på att antalet användare av nikab eller burka i Europa är minimalt, ja försumbart, så framstår lagstiftning mot burka och nikab som ganska överilad och meningslös. Eftersom det hela inte är ett problem och lagstiftningen meningslös så kan man inte se på lagstiftningen i vissa europeiska länder på annat sätt att än att det hela är ett utslag för islamofobi, en irrationell och rasistisk rädsla för det främmande, för muslimen, för den andre. Fördomar och rasistisk rädsla helt enkelt. Lagstiftning ska inte baseras på fördomar och rasism, i detta fallet islamofobi.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • göran

  Är också den Turkiska lagstiftningen ett utslag av islamofobi.
  Sedan går det väl inte alltid hävda att demokrati enbart ger medborgaren rättigheter utan också även skyldigheter.

 • Kuno

  Vem hävdar alltid att demokrati enbart ger medborgaren rättigheter och inga skyldigheter? Du bygger väl inte halmgubbar?.

 • Pingback: Jerlerup rekommenderar: Ravennas blogg om ”slöja” och islam | Sverige är inte världens navel!()

 • Mr. Dubai

  Jag staller mig nagot tveksamt till att solglasogon i kombination med sjal skulle vara nagon form av protest mot niqab-forbud, eller for den delen ett niqab subsitut. Av den enkla anledningen att det inte ar helt ovanligt att niqab kombineras med solglasogon, helst av dyrare designer marke.

  Niqab, burka, eller liknande kan omojligtvis vara ett problem i Sverige. Jag kan inte dra mig tillminnes att jag ens sett personer kladda pa detta sattet. Dar jag bor ar det hyffsat vanligt att kvinnor har niqab, och det ar svart att se att det skulle orsaka nagra problem. Inte ens i trafiken.

  • Anders_S

   Dubai: Jag har aldig hävdat att det var en protest att klä sig med solgalsögon för att täcka ansiktete. Men det gör att man kan uppfylla religionens krav även vid ett burkaförbud. En praktisk lösning för troende muslimer alltså.