Våldsamt i Skanör – våldsamt i Rosengård

I Skanör var 100-tals ungdomar igår inblandade i oroligheter med fylla skadegörelse och flaskkastning. Polisen ingrep till slut för att köra bort folk och lugna ner stämningen. Det verkar då som om det blev bråk mellan polisen och många ungdomar. Denna nyhet med 100-tals ungdomar inblandade och bråk med polsien har resulterat i ett par mindre notiser i tidningarna (kanske bara en enda).

I Rosengård var det också bråk igår då några tiotal ungdomar tycks ha uppträtt stökigt och angripit polis och ambulans. Denna nyhet med tiotals ungdomar inblandade har resulterat i jättelika larmrubriker i tidningarna.

Rasism? Var är proportionerna?

Ur min synpunkt är det ingen tvekan om att tidningarna i detta fall rider på rasism och uppmuntrar till rasism. Den mindre händelsen får större rubriker än den större. Den enda övriga skillnad som finns på de två händelserna, förutom storleken på dem, är att det i det fall som fått stora rubriker så var det invandrarungdomar (eller snarare barn till invandrare) inblandade och i överklassreservatet Skanör så var det svennar från lite bättre ekonomiska omständigheter. Sådant agerande från tidningarna kan inte kallas annat är rasism. Det är rasistisk nyhetsrapportering. Det är rasistisk nyhetsvärdering. Det är klassförakt mot arbetarklassen och överdriven respekt för de rika.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • H

  Men det är väl ändå lite allvarligare att attackera en ambulans som är på väg mot någon som är på väg att dö jämfört med skadegörelse? Skador på egendom är lättare att ersätta jämfört med människoliv.

  • Anders_S

   Följ kommentarsreglerna:
   http://www.zaramis.nu/blog/kommentarsregler/

   Påståenden ska beläggas med källor. Ingen rasism och inget ovidkommande.

  • Anders_S

   H: Nej det är lika allvarligt att angripa poliser och vakter (Skanör) i såna här sammanhang som att angripa ambulanser (Rosengård) som jag ser det. Det är helt onödigt och totalt fel att angripa ambulanser. Det är mindre allvarligt med skadegöresle än med angrepp mot person. Så långt är vi överens.

 • Reino

  Det mångkulturella helvetet håller sannerligen på att gå fullständigt överstyr. Det är nog dags att pausa ett par år och inte ta emot fler utlänningar, försörjningsbördan för de som redan är här är vansinnigt stor och enda chansen att lyckas integrera åtmindstone några av dem är att inte ta emot fler. De som är här behöver lära sig läsa och skriva, lära sig västerländska seder osv. Antagligen är det för sent men kan vara värt ett försök.

 • Reino? Det låter finskt så det förslår…. undrar vad de är för västerländska seder ”dom” ska lära sig då? Käka lever-, kålrots-, och morotslåda, karelska piroger med äggsmör och memma? Eller är västerländska seder bara en tro på att man är så jävla käck och kan sätta sig över andra? Eller det kanske t.o.m. är så att man måste trampa på andra för att växa själv?

  Idioti är universell, det har inget med etnicitet att göra!

 • Kuno

  Så Reino menar att Skanör är mångkulturellt? Ja, inte har du någon koll då inte. Skanör är ett riktigt rikemanstillhåll.

 • Helt sanslöst. Jag sökte med ljus och lykta efter mer info om Skanör och hittar samma notis i Skånskan och Sydsvenskan, på kanske 4 rader. Detta hade jag aldrig läst om jag inte sett din rubrik på Facebook.

  Tro mig, jag har sett mig beskärda del av bratfylla i Skanör-Falsterbo. Odrägligare svin får man leta efter. Jag tror det har att göra med deras kultur, dvs för mycket pengar och en miljö där det ger status att bränna dom på sprit. Det är dags att ta i med hårdhandskarna mot dessa ligister. Vi måste ta deras pengar ifrån dom!

 • Erik F

  Den dagen en ambulans blir attackerad av ungdomar i Danderyd, Askim eller Vellinge så ska du nog få se på rubriker. En fyllefest som ballar ur är ju knappast en nyhet numera.

  Jämförelsen haltar betänkligt.

  Och ska vi prata fyllefester så kan du ju se hur mycket negativ publicitet Båstadveckan genererar, trots överklassinslag. Snart är det dessutom dags för Stockholmsveckan på Gotland och seglarveckan på västkusten. Håll utkik i tidningarna får du se på negativa skriverier.

 • Robert

  Men gängvåld i förorten drabbar väl; förutom ambulanspersonal och polis, främst arbetarklassen i de egna områdena? Du har en riktigt bra poäng med att våldet i ex. vis Skanör förminskas i jämförelse, men problemet med attacker mot ambulanspersonal måste jag nog säga ändå är ett problem -i sig-. Socialt våld som detta leder sällan till något gott, men går givetvis att förstås bättre än genom främlingsfientliga eller borgerliga förklaringsmodeller.

 • Reino,
  Vilken försörjningsbörda talar du om? Liksom infödda svenskar i medeltal försörjer sig själva så försörjer sig invandrare i medeltal själva.

 • Mats Bladh

  Det är betydligt allvarligare att angripa ambulans som kommer för att rädda liv.. detta bör ses som försök till mord och hanteras därefter.

  Arr överklassungarna störar sej inför varandra då de befinner sej på fest intresserar mej mindre… det drabbar bara dem själva och där står inga liv på spel heller.

  • Anders_S

   Mats Bladh: Inget hände ju med ambulansen. Det var ju mest hotfullt. Och vad hade du sgat om vänstefolk slog sönder i Skanör och gav sig på polisen? Oförargligt? Jag tror du liksom media håller dig med dubbla måttstockar.

   Skanör: 100-tals personer, skadegörelse och angrepp mot polisen. Värre då det var fler inblandade. Lindrigare då det inte var angrepp på ambulans.
   Rosengård: 10-tale personer, hot och nagreppmot ambulans och polis. Värre då det var angrepp på ambulans. Lindrigare då det var få inblandade.

   Jag tycker nog att de båda förtjänar ungefär samma uppmärksamhet och smma storlek på rubrikerna. Av lite olika skäl, men de är klart jämförbara och klart nyheter i samma storleksordning. Om det inte vore för det med svennar och invandrare, rika och fattiga, som uppenbarligen gjort att media värderat de två olika.

 • Hur kan du vara så säker på att det var ”invandrarbarn” (en av de mest aggressiva var dessutom tydligen en 40-årig kvinna) i Rosengård och ”svennar” i Skanör? Är inte det tänkandet också väldigt fördomsfullt?
  Det som skiljer de här händelserna åt är ju, oavsett vilka som var inblandade, att det i ett fall är ambulanspersonal i tjänst som med våld hindrats att göra sitt jobb. Det finns väl ingen anledning att släta över sådant?

  • Anders_S

   Jah Hollis: Vad tror du? Var det arbetare i Skanör och överklass i Rosengård? Vissa saker är inte fördomar utan fakta. I detta fall fakta baserat på grundläggande kunskap om områdenas sociala klasskaraktär. Det är troligt att det var invandrad arbetarbefolkning i Rosengård (90% arbetare och 60% invandrare ungefär) och överklass i Skanör (90% överklass/övre medelklass som bor där misstänker jag). Att tro nåt annat vore att gissa utan kunskaps- och faktaunderlag.

   Och 100-tals personer i upplopp med skador på person och sak som följd är som jag ser det allvarligare än 10-tals aggressiva personer mot en ambulans och utan skador på något. Att värdera det hela som media gjort är däremot nyhetsvärdering baserade på rasistiska fördomar och utan sans och balans.

   Ambulanspersonalen gjorde sitt jobb vad jag förstår. De kände sig hotade och polisen kom.

 • Kuno

  Nej Jah hollis, inte bara ambulansen skiljer händelserna åt.
  10 tal mot 100-tal personer skiljer dem åt också fattigt område kontra rikt område skiljer dem åt.
  Det finns väl ingen anledning att släta över sådant?

 • Nu är det ju fritt för var och en att ta sig till både Skanör och Rosengård, och tro det får man göra i kyrkan. Vad är det som säger att det var folk från området som ställde till bråk?
  Sedan tycker jag det är mycket märkligt att man bara kan släta över det faktum att ambulanspersonal hindrades att göra sitt jobb. Tycker ni verkligen det är OK?
  Märkligt också att ni (du Anders och en del som kommenterat här) sätter så stor tilltro till uppgifterna i Kvällsposten när det gäller vad som hände i Skanör. Den tidningen brukar väl inte vara känd för faktakontroll?

  • Anders_S

   Jah Hollis: Skanskan och Sydsvenskan har rapporterat samma sak om Skanör. Ditt första stycke är patetiskt. Det finns ingen anledning att tro nåt annat än att det i huvudsak var lokala förmågor som agerade på bägge platserna.

   Om du tror att jag slätar över nåt så tror du fel och du har inte läst ordentligt. Det där är en så tröttsam och löjlig invändning så jag blir trött.

   1. I detta fall (Rosengård) har jag födömt att man angriper ambulansen och att man gjort så att personalen känt sig hotad (de hindrades dock inte från att göra sitt jobb, hur läser du tidningen egentligen, polisne kom när de kände sig hotade och de gjorde sitt jobb. Polien anser inte att händelsen var nåt att oroa sig för och komerm inte att vidta några åtgärder med anledning av den).
   2. Även om jag inte ahade födömt hoten mot ambulansmännen så hade det inte betytt att jag slätat över. Det hade bara betytt att jag inte skrev om det. Man kan inte utläsa någons ståndpunkter utifrån ett utlämnade eller ett icke-omnämnande. Trams är vad du sysslar med när du kommer med en sådan invändning. Han skrev inte om det, då måste han tycka det var bra! Genialt! Eller? Ju mer jag funderar på argumentet ju dummare framstår det.

 • Nej, har du den inställningen (att allt du skriver är rätt och inte får diskuteras) så är det ju inte mycket att snacka om.
  Titta på tv-filmen du själv länkar till och kolla hur ambulanspersonalen inte kan utföra sitt arbete utan måste fly från platsen (två gånger). Jag begriper inte hur då då kan envisas med att påstå att de fick utföra sitt jobb.
  Sedan skriver du om det som hände i Skanör att både Skånskan och Sydsvenskan skrev om det. I ditt inlägg står följande: ”Denna nyhet med 100-tals ungdomar inblandade och bråk med polsien har resulterat i ett par mindre notiser i tidningarna (kanske bara en enda).”
  Sedan tycker jag själv det är ganska svagt att gå i försvarsställning så fort någon vill ifrågasätta något av det man skriver. Att använda uttryck som ”patetiskt” och ”trams” och att försöka sätta sig på den som skriver en kommentar inbjuder ju inte till någon debatt om sakernas tillstånd.

  • Anders_S

   Jah Hollis:

   1. Det är trams när man ifrågasätter självklarheter. Och trams när man kommer med konstiga påståenden och insinuationer om vad jag tycker baserat på att jag inte skulle ha skrivit något om saken. Sluta hitta på saker om vad jag tycker så slipper du den typen av kommentarer.
   2. När jag skrev inlägget så hade bara KVP skrivit om det. Sen skrev Skånskan och Sydsvenskan också.
   3. Jag kan inte se filmen då jag har för långsam uppkoppling just nu. Jag har utgått från texten. Inte heller din beskrivning förändrar egentligen något i ska i mitt inlägg. Medias rapportering och hyhetsvrädering om de två sakerna var och är oerhört skev. Den ena händelsen var värre därför att det var fler inbaldnade och den nadra värre därför att man angrep en ambulans. Nyhetsvärderingen borde då har varit lika som jag ser det.

  • Anders_S

   Jah Hollis:

   1. Det är trams när man ifrågasätter självklarheter. Och trams när man kommer med konstiga påståenden och insinuationer om vad jag tycker baserat på att jag inte skrivit något om saken. Sluta hitta på saker om vad jag tcyekr så sliperp du den typen av kommentarer.
   2. När jag skrev inlägget så hade bara KVP skrivit om det. Sen skrev Skånskan och Sydsvenskan också.
   3. Jag kan inte se filmen då jag har för långsam uppkoppling just nu. Jag har utgått från texten. Inte heller din besrivning förändrar egentligen något i ska i mitt inlägg. Medias rapportering och hyhetsvrädering omd e två skerna var och är oerhört skev. Den ena händeslen var värre därför att det var fler inbaldnade och den nadra värre därför att man angrep en ambulans. Nyhetsvärderingen borde då har varit lika som jag ser det.