Antalet rån ökar på sommaren

Som vanligt har antalet rån ökat denna sommar. Så är fallet varje sommar enligt statistik som finns. Polisen menar dock att det ökat lite mer denna sommar än tidigare. Hittills har 142 personrån rapporterats i Göteborg under juni och juli, jämfört med 106 under samma period förra året. Vilket är en ökning med 34 procent. Ökningen jämfört med förra året beror främst på att det är bättre väder i år. Vilket innebär fler människor ute och det i sin tur innbä fler brott inklusive rån.  Det som vore intressant att jänmföra med viore ett år med lika bra väder om i år. 2006 exempelvis. Finns det i så fall en ökning eller inte? Misstänker att så inte är fallet.

Obehagligt är det förstås med rånen och rånarna som varit/är inriktade på äldre människor. Inte trevligt alls. men samtidigt som vi blri upprörda över detta så får vi inte hemfalla åt falska bidler av en accelererande brottslighet. För det är långtifrån fallet. Det mesta tyder på att brottsligheten som helhet minskar (främst minskar egendomsbrotten, medan det finns en ökning av antalet anmälningar när det gäller våldsbrott). I enkätundersökningar har dock ingen ökning av antalet våldsbrott kunnat beläggas.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements