Nej till burkaförbud

Nu är det väl knappast aktuellt med burkaförbud i Sverige då det inte finns några ledande partier som företräder sådan tankar utan den typen av uppfattningar verkar bara figurerar i de mörkaste hörnen hos moderaterna, folkpartiet och i partisystemet, hos fascister och nazister som exempelvis sverigedemokrater och nationaldemokrater.

Juristen Mårten Schultz skriver mycket bra om frågan på SVD Debatt:

Ogillar man burkan för att den ger uttryck för ett förtryck vilket den kan göra ibland, ibland inte – så bör man naturligtvis ta fram en strategi för hur man skall komma till rätta med just förtrycket, inte dess symtom. Att förbjuda burka för att motverka förtryck av kvinnor är som att bekämpa kvinnomisshandel genom att tvinga slagna kvinnor att sminka över sina blåmärken. Tvingar man misshandlade kvinnor att dölja sina blåmärken så slipper omgivningen se resultaten av förtrycket. Det hjälper knappast offren.

Tvärtom så innebär en kriminalisering av burka i de fall där burkan faktiskt är en effekt av ett förtryck att lagstiftaren bidrar till ett dubbelt övergrepp: Först tvingas kvinnan att dölja sig och därefter bestraffas hon av samhället för att hon blivit förtryckt. Ett burkaförbud hör således lika lite som en burkaplikt hemma i en rättsstat. Däremot så är det rimligt att lagstiftningen är lyhörd för att det i vissa fall kan förekomma ett faktiskt och konkret tvång bakom användandet av burka.

Vissa använder burka för att de själva vill det. Vissa använder burka för att de upplever att traditionen kräver det, på samma sätt som traditionen påbjuder andra klädesplagg för andra kulturer i vissa situationer. Men vissa använder burka för att de mer handfast är tvingade att bära plagget genom hot eller våld. Och när sådant tvång föreligger måste rättsordningen tillhandahålla effektiva instrument för att bestraffa den eller dem som ger upphov till tvånget.

Ett burkaförbud är att bekämpa symptom när man borde bekämpa sjukdomen, dvs förtryck och övergrepp mot kvinnor. Ett burkaförbud kan bli kontraproduktivt då kvinnorna som redan lever i en situation med förtryck också blir förtryckta av samhället. Det finns inga hållbara demokratiska och funktionella skäl för burkaförbud som jag ser det. Utan ett förbud innebär bara att man ägnar sig åt islomfobiska åtgärder och underblåser islamofobiska tendenser.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Bra, Spanien! Förbud löser inte problemet « Johannes Blogg.()

 • Goran Bockman

  I de fall dar en kvinna tvingas bara burkha ar det oftast en forutsattning for att hon overhuvudtaget ska fa ga ut. Om hon inte tillats att bara den kladnaden kommer hon i de flesta fall istallet att bli en fange i sitt hem, sa i sjalva verket gor man henne en stor bjorntjanst genom att kraftigt minska hennes frihet.

  /*Påstående som kräver källa därför borttaget*/ #AS

 • Johnny Lilja

  Burka är oförsvarligt i ett demokratiskt samhälle. Det är inget orimligt krav att de vi möter ute i samhället inte ska dölja sitt ansikte. Det är faktiskt betydligt större inskränkning att vi tvingas bära kläder eller eller religiösa symboler i form av exempelvis solhjul.
  PS Burka är inte klädsel. Burka är maskering!