Stäng SVD:s ledarsida – ett bra steg mot bättre hyfs

PJ Anders Linder, ledarskribent på SVD efterlyser mer vänlighet och hyfs. Eftersom deras ledarsida är en av Sveriges mest arroganta, otrevligaste, oinsatta och okunniga kan de bidra till ett vänligare och trevligare samhällsklimat genom att stänga ner den. Innan man gnäller på andra kanske man ska ta itu med sin egen skit.

Annars är jag helt överens med Linder om folks beteende på bussar. Vill man komma ut från innersätet får man faktiskt säga nåt. Ursäkta brukar vara ett bra ord. Det är trevligt om folk pratar med varandra och är vänliga. Prata underlättar kommunikationen. Fast jag brukar skylla på att folk är blyga när de inte vågra tilltala nån främmande på bussen. Tråkigt då att de kan få som resultat att de får äka en extra hållplats.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Advertisements
 • Linder har självkart ett mycket arrogant och ohyfsat beteende på bussen. Det handlar om att vara uppmärksam på sina medmänniskors behov. Ser man någon börja resa sig eller förbereda sig för att resa sig upp gör man plats. Man sitter inte surgnälligt och blockerar. Man ska inte behöva be om ursäkt för att man vill av en buss.

  Däremot kan kan ett ”ursäkta” vara på plats då en person faktiskt inte märker att man vill av, exempelvis när om personen läser eller tittar åt ett annat håll. Är han bara ovillig och sur borde en örfil passa bättre(!).

  Ett tack eller en hövlig nick är dock på sin plats om man blir framsläppt. Kommunikationen får gärna vara tyst så man inte stör de andra passagerarna.

  • Anders_S

   Jag hatar när folk inte pratar till mig när de vill ut. Jag sitter ofta och läser eller pratar med nån annan på bussen och då står de fjantiga/blyga/rädda/tystlåtna inresta studenterna (för det är oftast dem det handlar om i Göteborg) och komemr inte av. Och tilltalar mand em, som man gör på en buss eller psårvgan i Göteborg, för ett kort samtal om bussens försening, värdet makter, bussförarens arrogans, biljettsystemet eller nåt annat så ser de ut som om de just tilltalats av en våldtäktsman. Östsvenskar och uppsvenskar beter sig i sanning underligt. Tystnad är arrogans 😉

 • Pragmatikern

  ”Östsvenskar och uppsvenskar beter sig i sanning underligt. Tystnad är arrogans”

  Jag har bott på lite olika ställen, varav 12 år i Göteborg, och faktum är att Göteborg är den enda plats jag bott på där folk, som inte känner varandra, pratar spontant med varandra i någon större utsträckning. Ett ”göteborgskt” fenomen att vara lite stolt över.

 • Intressany

  Ännu fler indikationer på att det är bättre i Gbg än i Sthlm och att det är bäst i USA!

  • Anders_S

   Intressany: Det där med vänligheten i USA är enligt min erfarenhet ingenting annat än yta och New York är bättre än andra ställen jag varit på. Jag har ockås mött många exempel på motsatsen. Jag har många gånger sett att folk verkligen inte tar hänsyn på tunnelbanan, att de inte reser sig för gmal attd e inte hjälper folk med stora väskor, att de skäller på barn, att de knuffas och puttas i trapporna osv. Dessutom finns det poliser på plattformaran på många större stationer. Det tyder ju på allt inte står rätt till.

 • New Yorks tunnelbana har inte säten man behöver släppa fram folk på. Alla ligger i rad längs med väggarna. Jämförelse går knappast att göra.

  Själv minns jag från den tid jag bodde där att en man hade dött på tunnelbanan och åkt fram och tillbaka mellan ändstationerna i ett dygn. Inte direkt folk som är uppmärksamma på sina medmänniskor.

  • Anders_S

   Hampus. Hur säten sitter i New Yorks tunnelbana beror på vilken linje det handlar om (nummerlinjerna har smalare vagnar än bokstavslinjerna) och vilken årsmodell av vagn det är. Det finns även sådana som har säten i bredd och bussarna har de definitivt.