Religiös slakt möjlig

Jag är för att både halal- och kosherslakt ska få förekomma i Sverige. Naturligtvis på ett vis som kan anses djurvänligt. Dvs djuren ska vara bedövade. Detta är ett förfarande som godkänns av många religiösa och det finns inget i religionerna i sig som förbjuder bedövning innan slakt. Alltså, det går att genomföra halal- och kosherslakt i Sverige med bedövning. Men det kanske då inte på ett sätt som extremreligiösa eventuellt vill. Men på ett sätt som de flesta accepterar.Den lilla minoritet som sen kvartsår får acceptera att slakt utan bedövning inte är tillåtet.

Så just förbudet mot slakt utan bedövning ska nog inte se som ett tecken på islamofobi utan som just ett skydd för djuren.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Halal-slakt förekommer redan på ett sätt som är djurvänligt, dvs med bedövning.

  • Anders_S

   Hampus: Ja, precis. Det är det som debattinlägget i DN handlar om.

 • Behövs det ens bedövning? Vad jag läst så är stresshormonerna i skäktade djurs blod mycket litet.

  Vad jag tycker är betydligt mer intressant är att ordna till djurhållningen så att djuren slipper lida under resten av livet, inte bara minuten före döden.
  Svinstallar är en evig plåga för grisarna som dessutom får leva mycket korta liv.
  Burhöns och frigående höns inomhus lider alla helvetets krav hela livet.
  Transporter av nötkreatur och får och behandlingen av dem före slakt är så inhumant att jag bara vill gråta.

  Vi har fan inte brist på utrymme i det här landet och närproducerat är ju i tiden. Håll grisarna i skogen (så tjänar man en extra slant på skogens återväxt och gallring också) och låt dem leva åtminstone ett helt år. Att fånga in dem är inga problem om man har en fast utfodringsplats. Arbetsåtgången måste bli mindre och grisarna blir helt säkert lyckligare (dock är detta svårt idag pga regler om tillsyn, veterinärbesiktning och medicinering som är anpassat till grisstallar). Köttet smakar dessutom bättre (något öht) när grisarna får lite varierat foder.

  Höns kan också hållas humant och kostnadseffektivt om man bara har stora voljärer åt dem i anslutning till stallarna. Ägg blir kanske lite dyrare, men köttet borde bli billigare att producera och mycket godare.

  Nöt och får kan slaktas på gården och sedan köras till slakteriet urtagna i kylbilar. Skillnaden i kostnad borde vara försumbar, vinsten i lidande är enorm.

 • Pingback: Halalslakt måste förbjudas » gothbarbie's blog()

 • Vad är det för slags bedövning som används? De får ju hela halsen avskuren, jag skulle inte tro att lokalbedövning räcker direkt. Gör man ryggmärgsbedövning på dem? Hur vet man att de inte lider? Döden tar minuter att uppnå, det är blod överallt och de andra djuren som känner blodslukten och kanske ser allt blod blir naturligtvis stressade och får dödsångest av ren instinkt utav detta. Att djuret inte känner själva skärandet känns mindre relevant, det är knappast det som orsakar största traumat i sammanhanget.

  • Anders_S

   Hanna: Jag har personligen slaktat medelst skäktning. Får på Kreta. Det tar några sekunder så är djuret dött. Verkar inte var nåt större bekymmer om jag ska vara ärlig. Men där använde vi inte bedövning. Det bedövas alltså idag innan man skär halsen av djuren (skäktning) så det fungerar alltså. Exakt hur man bedövar vet jag inte, men fråga de som sysslar med slakt i Sverige.

 • Anders_S:
  Bedövningen består i ett icke dödande slag i pannan, normalt utdelat med en typ av gammaldags slaktmask (krutladdning som ger kraft åt en pistong som slår djuret i pannan).
  Precis som man skäktade nötkreatur förr, ett slag med slägga i pannan och sedan skar man av halsen.

  Jag tror inte att djuret som skäktas hinner känna så mycket stress. De är inte medvetna om faran med att få halsen avskuren som en människa är. Mest troligt så blir de snabbt dåsiga och snurriga för att därefter förlora medvetandet (sekunderna du pratar om är nog tills det förlorar medvetandet, sedan tar det ju lite mer tid innan själva döden inträffar men det spelar ju ingen roll).

  Man kan jämföra med jakt där en god träff i hjärta eller lungor ger medvetslöshet på ca 10 sekunder (varierar med kaliber, kultyp, storlek på djuret m.m.). De flesta djur komma ägna de 10 sekunderna åt att försöka fly, eftersom de skräms av smällen från geväret. Jag har flera gånger sett djur stanna upp i flykten och se sig om som att de är osäkra på om de verkligen behöver springa sin väg. Jag hörde en gång från en bekant att ett rådjur han påskjutit på vakjakt hade stannat upp efter ca 30-40 meter, sett sig om och sedan kört ner huvudet som för att äta (de brukar göra så för att lura rovdjur att de äter när de i verkligheten är mycket vaksamma), sedan ramlade det omkull dött.
  Vid jakt med goda träffar är det mest sannolikt att djuren aldrig känner smärta eller ens förstår att de blivit skadade innan de dör (förlorar medvetandet).
  Detta vet man också från skottskadade människor, trots att de intellektuellt kan räkna ut vad som hänt så begriper de ofta inte vad som skett eller hur skadade de är då de träffats.

 • Hans Norebrink

  Vad jag läst så funkar inte de här religiösa slakterna så bra. Gör det som är bäst för djuren. Vad ska vi behöva ta hänsyn till gammal förlegad vidskepelse för. Varför ska sånt trams respekteras?

  Ska vi tillåta vodooslakt också (officiell religion på Haiti) där djurens munnar tejpas igen för att man ska slippa höra deras ångestskrin?

  Vi accepterar inte vilket trams som helst bara för att det är politik och ideologi (typ idiotierierna i Nordkorea). Varför ska just religiöst trams accepteras?

  Religionens grund är människokärlek, varför i helskotta koncentrerar sig inte folk på det istället för fjantiga pettitesser?

  Jag respekterar den religion, kristendom, islam, judendom ,buddhism som står för global altruism över gruppgränser. Det är tankar som ligger till grund för socialismen. Jag tror på en Gud själv.

  Men varför acceptera vad skit som helst bara för att det kallas religiöst.

  Fundamentalisterna får skärpa sig helt enkelt.

  • Anders_S

   Hans: Det går alltså att slakt medelst skäktning även när djuren är bedövade. Skäktning är den traditionella slaktmetoden i Sverige för får, getter osv. Det finns inget religiöst i sig över metoden. Det är så halalslakt i Sverige går till. Det är alltså inga problem att tillåta halalslakt i Sverige då många troende muslimer accepterar bedövning innan slakt. Det är svårare med kosher då det är svårt att få religiösa företrädare för judendomen att acceptera bedövning innan slakt. Däremot känner jag en del judar som accepterar det.