Sjöräddningen på Käringön 90 år

Sjöräddningen Käringön

Sjöräddningssällskapet är en av få organisationer som jag brukat skänka pengar till (påd en tiden jag hade hyggliga inkomster). Anledningarna till att jag skänkt pengar till sjöräddningssällskapet är att jag är född på en ö där det finns en Sjöräddningsstation och min far var sjöman och fiskare när jag var liten. Dvs han tillhörde grupper i beolkningen som hade behov av sjöräddningen.

Livräddningskryssaren på Rörö, som på den tiden hette Wilhelm R. Lundgren, har också haft en större betydelse för mig än bara det. Jag var mycket ofta sjuk när jag var liten. Blindtarmen och tarmvred. Det senare flera gånger. Livräddningskryssaren fungerade ju då som en sjöambulans som kund kära oss till Röda Stjärnans ambulans som mötet upp i Hjuvik för vidare transport till Mölndasl sjukhus. Jag har några tydliga ärr på magen som alltid kommer att påminna om de tre eller fyra somrar jag hamnade på lasarettet i Mölndal.

Dessutom kommer jag ihåg när en av mina yngre bröder, nummer 4 i ordningen av syskonen, skulle födas (de syskon som är närmast mig i ålder föddes hemma), så fick mamma åka med livräddningskryssaren till fastlandet. Hon har esnare berättat att skepparen Eric Westerström och besättningsmannen Alf Lundgren (jag tror han var med, han blev senare skeppare på Ulla Rinman) var mycket bekymrade över att min bror skulel födas ombord. Så transporten gick undan.

Att jag kommer ihåg det hela väl var att jag som 7-åring fick gå runt på ön och väcka de männsikor som skulle passa oss barn och den som skulle hjälpa mamma till båten. Det var två äldre flickor eller yngre kvinnor som hette Ethel och Solveig. Jag tror Ethel hette Lundgren (hom gifte sig sen och flyttade till Långelanda på Orust) men Solveig minns jag inte namnet på. Pappa var ju inte hemma utan nånstans på medelhavet eller Östersjön.

Sjöräddningsstationen på Rörö har funnits där sen 1917 och är alltså lite äldre än den på Käringön.

Sjöräddningen Rörö

Intressant?
I media: GP1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements