Rasist-Sverige

Det finns saker även i Sverige som är att betrakta som rasism. Dels har vi det rasistiska, främlingsfientliga och islamofoba partiet Sverigedemokraterna, dels har vi diskriminering på arbetsmarknaden såväl som på andra håll. Exempelvis när svarta eller araber inte får komma in på nattklubbar och restauranger. Även från myndighetshåll finns det rasism, som när romer utvisas utan egentlig anledning.

Att tigga eller samla tomglas är såvitt jag vet inte olagligt och därför finns ingen som helt anledning att utvisa romer för detta. Det är inte heller bara arbetslösa romer som gör det, utan även många svennar, i allmänhet missbrukare eller människor som är psykiskt störda eller förståndshandikappade. Varför ska romer straffas för någonting när ingen annan straffas för samma sak. Romer bör alltså inte utvisas ur landet. Det är som jag ser det, en rasistisk förföljelse av romer.

Rasismen och främlingsfientligheten i Sverige är inte på långa vägar lika utbredd som i Danmark och den är inte heller en central del i regeringspolitiken i Sverige på det sätt den är det i Danmark. Rasist-Danmark. I stort sett alla partier i Danmark använder sig av främlingsfientlighet och rasism i sin propaganda. Undantagen är ett borgerligt parti och ett vänsterparti, Radikale venstre respektive Enhedslisten. I Sverige är det bara ett större parti som använder rasism och flyktingfientlighet i allt de gör. Det är Sverigdemokraterna (SD). Sen har vi folkpartiet, centerpartiet och moderaterna där det inom en del kretsar i partierna förekommer rasistiska uppfattningar och ståndpunkter. Men det är inget som dominerar de borgerliga partierna som helhet (förutom SD då).

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Mållgan

  Det är roligt att Tobias Billström säger att ”Tiggeri inte en rimlig försörjning”. Samtidigt förespråkar ju Moderaterna ett personvalssytem, och det innebär ju organiserat tiggeri som försörjningsmedel åt politikerna.

 • Felix

  Dom utvisas eftersom dom inte har en inkomst som anses tillräcklig/godkänd. Det är ju inte Romer som är svenska medborgare som utvisas, alla som inte är svenska medborgare kan utvisas om dom inte kan försörja sig i landet. Oftast är det dock efter tre månader, vet inte hur det var i det aktuella fallet. (Gäller inte flyktingar, vilka Romerna inte är).

  • Anders_S

   Felix: De flesta romer som lever i Sverige har kommit som flyktingar. Från det forna Jugoslavien och Polen främst. Men de romer vi ser som tiggare på gatorna är i allmänhet från Slovakien, Rumänien och Bulgarien och är EU-medborgare. Andra romer i Sverige har i modern tid invandrat från Finland, Frankrike, Ryssland och många olika länder i världen.

 • Jag tycker det är olyckligt att tiggeri blivit vanligare och vanligare, tyvärr. Oftast har jag råkat ut för det i närheten av systembolaget: ”Kan jag få en femma till mat…”. Lite olustigt detta. Personligen tycker jag upprepat tiggeri borde förbjudas och man skulle satsa mer på soppkök i så fall.

  Hoppas dock det ljusnar på arbetsmarknaden så att folk slipper gå arbetslösa och ta korta snuttanställningar på nåder.

 • JS

  @Anders: Det faktum att du, som det förefaller reflektionslöst, påstår att romerna kommit hit som ”flyktingar” från Jugoslavien och Polen, gör mig så fruktansvärt beklämd.
  Är det så EU samarbetet ska fungera? Sverige ska fortsätta att ha det mest generösa sociala trygghetssystemet och vi ska ta emot alla som känner sig ”kränkta” i sitt europeiska hemland? Kom igen! Hur tror du att det ska gå ihop?
  Jag tycker att det är SÅ rimligt att man utvisar personer som försörjer sig på tiggeri, att jag fullkomligt baxnar av att det finns personer som ser NÅGONTING att kritisera i detta.
  Och jag kommer EJ att rösta på SD…

  • Anders_S

   JS: Du har nog missuppfattat det mesta. De flesta romer som finns i Sverige har funntis här länge, under hela tiden från andra världskriget fram till murens fall har Sverige tagit emot ett visst antal romska flyktingar varje år. Främst från Polen. Det har liksom inget med EU att göra. Sedan kom en stor grupp romer från olika håll i forna Jugoslavien udner de år som det var krig där. Precis som många bosnier och albaner. Det har inget med EU att göra. Bägge dessa grupper som utgör majoriteten av romer i Sverige flydde alltså undan krig och/eller förföljelse. Det har också länge förekommit en mindre invandring av romer från andra delar av Europa.

   Därtill finns romer som kommit från Finland (de med de romska klänningarna), de så kallade svenska romerna som kom från Ryssland på 1800-talet har jag för mig. Tildl ett kan läggas de romer som numera komemr hit för att spela på gatorna, tigga och så vidare.

   Dessutom finns ytetrligare en grupp människor i Sverige som delvis har härstamning från romer, det är resandefolket som funnits här sen 1500-talet ungefär. Numer ser vi även resande från bland annat Irland som kommer hit för att göra diverse byggjobb (de så kallade asfaltläggarna).

   En person som lever på tiggeri utnyttjar inga trygghetssytem.D e flsta av de rumänska romeran vet inte ens om att så kallade trygghetssystem ens finns. De kommer hit för att leva av samma saker som de lever av i Rumänien. Det är bara det att man lever bättre på det här än i fattiga Rumänien. Därför kommer man hit. Utvisning föändrar inte det utan skickar dem i händerna på människosmugglare och annat skumt folk som utnyttjar dem.

 • Ab

  ÄR SD rasistiska? Det tycker jag är ett tveksamt och populistiskt ordval. Xenofobiskt är en mer korrekt beskrivning av deras politik.

  Att romerna är arbetslösa kan ju ha med deras kulturs värderingar att göra och sekundärt med samhällets arbetslöshet då det har 80% arbetslöshet. Frågan är hur man får dem i arbete och samtidigt låter dem behålla sin kultur? Här finns onekligen mycket pengar att spara så en satsning från staten är rättfärdigad även ur ett ekonomiskt perspektiv.

 • Urban Wingård

  Använd konsumentmakt. Ge inga allmosor. Enkelt. Men så länge det finns dom som ger finns även anledning att sitta där och tigga.

 • Ja, SD är mycket riktigt rasistiska.

 • Pingback: Varför uppmuntra till lagbrott?()

 • JS

  @Anders: Jag erkänner villigt att jag är mycket okunnig om romernas historia i Europa och Sverige.
  Det ändrar ju inte att det faktum att romerna som nu utvisades nyligen kommit till Sverige. De är inte ”flyktingar” i någon av ordets betydelse. Utom den definition som kulturvänstern och journalistkåren vill använda dvs en person som upplever sig ”kränkt” på något sätt i sitt hemland.
  Jag tänker aldrig acceptera ett Sverige där vi försvarar personer som kräver att få leva utanför samhällets normer och dessutom försörja sig på tiggeri.

  • Anders_S

   JS: De romer vi ser på gatan som tigger är inte flyktingar. Helt riktigt. Had de varit flyktingar hade de inte tiggt. Men de har enligt EU:s regler rätt att åka var de vill. Stanna ett tag, åka vidare. Det är så de lever och så de gör. Att tigga i Svrige är bättre än att tigga i Slovakien eller Portugal. Att tigga är int ebevis på att man ”ställer” sig utanför. Det är ett bevis på attd et finns extrem fattigdom i Euorpa. För att bli av med tiggeriet är det fattigdomen som måste åtgärdas, inte tiggeriet.

   Romeran från Rumänien och Slovakien komer hit för att jobba. De komer inte för att de är förföljda (även om de är det). Att jobba innebär i deras fall att tigga, spela på gatan och samla tomglas.

 • kalle

  Om det vore ex infödda vanliga Gnosjöbor som betedde sig som romerna gör skulle alla lägga skulden på individen, alltså föräldrarna etc.
  Nu är det romer och då är det plötsligt samhällets fel?
  Romernas problem beror på romerna själva

  • Anders_S

   kalle: På individen var det ja. En människa som tiggerr begår ingen olaglighet och ska inte straffas. Den grupp han tillhör ska inte kollektiv skuldbeläggas, föraktas och fördrivas. En människ om begår brott ska få sitt straff för det. mend en grupp han tillhör ska inte bestraffas, fördrivas, förtalas osv. Svennar och romer ska alltså behandlas lika. Brott är individuellt och inte en grupps ansvar.

   Du anser att ett brott av en svenne, en gnosjöbo, är individens ansvar medan något som inte ens är ett brott beor på romerna som grupp. Något inkonsekvent och rasistiskt, eller hur? För övrig har väl ingen talat om att något är samhället fel här? Förutom att fattigdom är ett samhällsproblem som bara kan lösas med kollektiva lösningar, välfärdssystem och gemensamt ansvarstagande. Det var så vi löste det en gång i tiden i Sverige. kanske dags att lösa det på samma sätt i hela Europa.

 • Jens

  I ett alltmer nyliberalt samhälle borde man ju kunna betrakta tiggeri som en service: ”försäljning av samvetsförbättringar”. Jag har alltså ganska svårt att förstå borgerlighetens upprördhet över tiggeriet.

  Själv tycker jag det är intressant att Sverige plötsligt har blivit en marknad för denna ”servicesektor”. Tiggeri har alltid varit en internationell verksamhet drivet som ett slags företag. Men för tjugo år sedan såg man ytterst sällan tiggare i svenska städer.
  Man kan självklart skylla utvecklingen helt på den fria rörligheten inom EU, men även innan EU reste tiggare mellan olika länder. Så något har kanske hänt i Sverige? Tiggeri har blivit både stigmatiserande och samtidigt accepterat – för romska tiggare är bördan dubbel. Samtidigt, tiggarentreprenörerna har uppenbarligen skickligt identifierat en ny marknad.

  Nu tror jag ju inte tiggeri är ett etiskt försvarbart entreprenörskap. Romerna som grupp behöver också lyftas socialt snarare än att stigmatiseras ytterligare. En grundsten för detta är att lagarna följs och Anders S är helt rätt ute.

 • Henke

  Märkligt att vänstern vurmar så mycket för tiggeri, men (riktigt) bekämpar prostitution. Slantarna trillar ju ändå ner i samma fickor. För allvarligt, ni tror väl inte att det är de tiggande _individerna_ som får behålla slantarna?

 • Søren, Danmark

  Som dansker, der kommer meget i Sverige og holder meget af landet, er det underligt at se, hvordan svenske medier konsekvent forvrænger, hvad der sker i Danmark og hvorfor.
  Samtidig er det svært at tage kritikken alvorligt, når den kommer fra et land som Sverige, der har et demokrati, som ikke lever op til den internationale standard i andre vestlige lande. Måske burde Sverige i højere grad se på sig selv med kritiske øjne?

  Se eksempelvis:
  http://politiken.dk/debat/kroniker/article907822.ece

 • Pingback: Peter Andersson - med rätt att tycka....: Det verkligt glömda Sverige()

 • Pingback: annarkia()

 • Henke: Ingen här har väl vurmat för tiggeri, alla har gett uttryck för att det är något som bör bekämpas så som det framgångsrikt bekämpades under större delen av 1900-talet. Men så länge det inte är olagligt ska ingen godtyckligt bestraffas.

 • Pingback: Proffstyckarna flockas kring WikiLeaks – Anti-Bushiness-Business As Usual? « Nemokrati()

 • Pingback: Vänsterpolitiker skyddar romer | Svensson()

 • Anonym

  Denna vintern har varit så kall, att till och med zigenarna har hållit händerna i sina egna fickor.