Björklund och burkan

Antalet burka- eller nikabbärande kvinnor i Sverige är minst sagt minimalt, för att inte säga i princip obefintligt. Antalet burka- eller nikabbärande kvinnor som arbetar i eller vill arbeta inom undervisningen är definitivt näst intill noll. När Jan Björklund kommer med ett utspel om skärpta regler på området är det alltså ett slag i luften. Problemet som han vill åtgärda existerar inte. Hans utspel blir därmed ett försök att vinna främlingsfientliga röster på högerkanten. Ett försök att se till så att sverigedemokraterna inte kommer in i riksdagen.

Denna typ av strategi har emellertid visat sig totalt misslyckad ur alla aspekter. När etablerade partier anammar främlingsfientliga uppfattningar och försöker vinna stöd för förslag som spelar på rasism och främlingsfientlighet så får det fler olika konskevenser. Dels att främlingsfientligheten, rasismen vinner genom att den gör insteg inom de etablerade partierna. Så har skett i Danmark. Detta leder till att det blir rumsrent bland vanligt folk att hysa rasistiska åsikter och att rösta på rasistiska partier. Något som i sin tur innebär ökat antal röster på de högerextrema och främlingsfientliga partierna och så har man hamnat i en ond cirkel. Så har också skett i Danmark. Ett utspel för att försöka förhindra framgångar för högerextrema partier innebär alltså motsasten till det tänkta.  På flera olika sätt.

Jan Björklunds utspel får alltså som konsekvens att det blir lättare för sverigedemokraterna att komma in i riksdagen plus att det bidrar till att göra rasistiska uppfattningar rumsrena och på så sätt ökar acceptansen för rasism, islamofobi och främlingsfientlighet på fler områden. En negativ utveckling tar fart. Folkpartiet springer alltså rasismens, islamofobins och främlingsfientlighetens ärenden. Det är inte första gången så sker.

Intressant?
Bloggat: Esbati,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Erik F

  Björklunds agerande är naturligtvis vanvettigt så här inför valet men frågan är principiellt intressant eftersom det ligger ett fall hos DO som inte är avgjort.

  Jag tror de flesta svenskar tycker att folk får klä sig hur de vill, men att man får ta konsekvenserna av det. Bär du i Hells Angels-väst kanske du inte får jobb på bank. Har du rosa mohikanfrisyr kanske du inte får kabinpersonaljobbet på SAS.

  Frågan är då om diskrimineringsverktyget skall få användas när det gäller religiösa symboler såsom klädsel? Svaret är inte enkelt. Vilka speciella rättigheter skall minoriter få ha?

  Ett klargörande från DO kunde vara på sin plats.

  För egen del är jag osäker på hur jag hade reagerat om barnens lärare eller förskollärare hade burit burka. Inte odelat positiv gissar jag.

 • Pragmatikern

  ”Björklunds agerande är naturligtvis vanvettigt så här inför valet men frågan är principiellt intressant eftersom det ligger ett fall hos DO som inte är avgjort.”

  Om jag minns rätt gäller detta en förskolärarstuderande med burka/nikab som förvägrades praktik.

  Det naturliga här är givetvis att invänta DO’s utslag. Om DO finner att det med nuvarande lagstiftning är möjligt att arbeta på en förskola med dolt ansikte kommer nog den politiska enigheten kring en översyn av lagstiftningen vara ganska stor. Om DO däremot finner att utbildningsinstitutionen/förskolan handlat rätt är det hela ett icke-problem.

  Sedan är alltid diskrimineringslagstiftning en svår och utmanande balansgång, där ofta flera, i sig enskilt välgrundade ståndpunkter, står mot varandra. I detta fall respekten för religonsfriheten mot kravet på att kommunikation kräver att man kan se varandra i ögonen.

 • Det här är av samma intresse som att göra utspel om kristnas tungomålstalande och om hur sådant inte bör få förekomma i skolan.

  ”Hos Högskoleverket handläggs årligen omkring 150 tillsynsärenden. Här är bilden densamma – burkan är en ickefråga.

  – Det är noll i statistiken hos oss. Vi har inte haft något ärende hos oss alls, säger Lena Hed, informatör på Högskoleverket.”

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/heltackande-sloja-inget-problem-i-skolan_5086787.svd

 • Kuno

  ”I detta fall respekten för religonsfriheten mot kravet på att kommunikation kräver att man kan se varandra i ögonen.”

  Jo, vi skall alla veta att det är omöjligt att kommunicera med någon med solglasögon eller fotokromatiska glasögon, likaså med blinda som bär mörka glasögon. Så är det med det kravet.

 • Kuno

  ”För egen del är jag osäker på hur jag hade reagerat om barnens lärare eller förskollärare hade burit burka. Inte odelat positiv gissar jag.”

  Hur vore om man tittade på om personen har god hand med barn och att barnen trivs och utvecklas, såsom man brukar göra?

 • Hans Norebrink

  Jag tycker varken religiösa eller politiska symboler hör hemma på arbetsplatsen. Jag återupprepar att jag numera ångrar att jag gick omkring med hammaren och skäran som ett stort silversmycke om halsen på 70-talet.

  På en arbetsplats ingår man i ett lag som tillhandahåller saker och service till andra människor. Man har en professionell roll. Sina personliga nycker kan man med fördel utrycka på vardagen på fritiden.

  Det tycker jag. Andra som tycker likadant kan vara rasister. Precis som jag är USA-kritisk är nazister det också. Det gör inte mig till nazist. Och det gör inte automatiskt folk till rasister att uttrycka åsikter om folks klädsel på jobbet.

  Jag spyr på denna tröttsamma hjärndödande politiska ankdamms-korrekthet i Sverige. Alla tycker lika, det man ska tycka. Så otroligt tröttsamt och visionslöst.

  Finns det rasism med hos Brörklund, bevisa det. Annars diskutera sakfrågan.

  Sakfrågan tack snälla.

  Är det en icke-fråga, en sällanfråga? Jaha, så om kvinnlig könsstympelse var ovanligt förekommande så skulle allt tal om att förbjuda kvinnlig könsstympelse per automatik vara rasism?

  Att efter allt ont som skett av vänstermänniskor det senaste hundra åren envist fortsätta med dogmatisk enögd tvärsäkerhet är bara förbluffande omöjligt att begripa.

  Alla vänstermänniskor borde vara ödmjuka och lyssnande. Det tvärsäkra fundamentalistiska svart-vitt-tänkande har lett till enorma brott mot de mänskliga rättigheterna av vänstermänniskor.

  Snälla, var ödmjuka. Verkligheten är inte så enkel som vi en gång trodde.

  Och varför inte för en gångs skull diskutera sakfrågan. Man bör inte ha döljande klädsel inom undervisning för det hindrar kommuniktion och är oprofessionellt oneutralt. Man är där som lärare, inte som en annonspelare för de egna åsikterna.

  På samma sätt ska muslimska kvinnor inte ha långärmat inom sjukvården för det är ohygieniskt. Det är självklart.

  Men varför tillåts då läkarna ha långärmade rockar fortfarande? Det är ett större problem. Borde diskuteras mer.

  Men båda är samma principproblem, man ska inte ha långärmat på sjukhus. Har inget med religion att göra.

  Och principen i undervisning är att man ska inte ha klädsel som hindrar kommunikation.

  Jag blir så trött. Samma tröttsamma harvande i samma tråkiga diskussionsspår. Var är de nya visionerna för en bättre värld.

  Funderar på att ge upp. Dn enda vänster jag kan tänka mig vara med i är en ödmjuk vänster.

  • Anders_S

   Hans: Jag har inte påstått att Björklunds utspel är rasistiskt i sig. Men det och han utnyttjar rasism.

 • Oskar

  Kan ni inte få bort förbuden mot keps i skolan? Det är mycket dummare.

 • Hans, det självgoda talet om PK-vänstern igen? Den är vi vanna vid att höra från ett parti.

  Annars en icke-fråga. Finns idag inga som helst problem med detta, bara något dussin människor i hela Sverige som klär sig så. Ingen undervisar i burka. Ingen jobbar i sjukvård med burka. Skolverket har inte observerat några problem som inte överkommits. Att så mycket babbel, otidigheter och fördomsfullt raseri kan spys ut om en icke-fråga.

  Då är det viktigare att vi ser till att socialisternas slagträn och knogjärn de förtrycker folk med försvinner. Ja, den frågan är minst lika stor och viktig. Minimal alltså.

 • göran

  Håller med Hans. Skolans uppgift,bland andra, är att lära ut att man och kvinna har samma värde. Burkan är väl en av de främsta symboler, som visar på motsatsen.
  Att hänvisa att burkan bara är ett klädesplagg som alla andra visar väl bara att man inte har en ideologisk ryggrad.

 • Hans Norebrink

  Nu var det ju mer folkmord, koncentrationsläger, nackskott, ockupation, etnisk fördrivning, religionsförtryck, diktatur, statlig maktkoncentration, statsterror, politisk förföljelse, nepotism, nytt privilegiesamhälle, dogmatiskextrem politisk fundamentalism, ny röd överklass, antisemitism, rasism, envälde, etcetera jag tänkte på snarare än baseballträn och knogjärn på vänstersidan under de senaste hundra åren…

  Andra pratar om PK, jaha. Det gamla vanliga guilt by association alltså. Du kritiserar Israel Hampus. Och det vet alla ju vilka som ogillar judarna. Alltså är du nazist och antisemit. Eller gäller inte guilt by association när det handlar om dig själv?

  Om könsstympning vore en ovanlig icke-fråga, skulle det då inte fördömas eller förbjudas?

  Tyvärr styr inte jag debatten. Jag skulle vilja föreslå och få diskuterat att jämställa islam med kristendom, och integrera det i Sverige, genom att betala deras moskébyggen med svenska skattemedel. Detta för att likställa dem med de kristna som fått sina kyrkor betalda med skattemedel i tusen år.

  Jag skulle även vilja att vi bjöd in förföljda muslimska minoriteter, bögmuslimer, hotade kvinnliga muslimer, förtryckta liberala muslimer, de som inte för tillfället kan verka i den muslimska världen. Låt dem komma till Sverige och bygga upp en liberal islam för Sverige, Europa och världen.

  Men jag är en vanlig människa från verklighetens folk som ingen lyssnar på så jag styr inte debatten.

  Det enda jag kan göra är att delta ibland i den debatt tyckareliten drar igång. Som nu detta med burka i undervisningen.

  Samma med långärmat i vården. Jag har åsikter om att muslimska kvinnor inte ska ha det av hygieniska skäl, och det funkar. Men ingen bryr sig om att debattera att läkarna har långa ärmar, rena klassförtrycket att de inte ifrågasätts. Hallå, diskutera det säger jag, men ingen lyssnar.

  För tyvärr, jag kan som vanlig simpel medborgare inte påverka debatten. Man är som vanlig arbetare fullständigt effektivt tystad i detta samhälle.

  Bra Anders att du säger att hans utspel inte är rasistiskt i sig. Då kan det diskuteras objektivt, och jag håller med honom i sakfrågan, även om det inte är en stor fråga.

  Sen kan han vara ute och fiska i rasistiska och främlingsfientliga vatten medvetet eller omedvetet. Men man kan väl inte bara utgå från det, måste man inte finna indikationer på att det är så först?

  Skolan är en arbetsplats. På arbetplatser kan viss klädsel gälla av olika skäl, så visst kan man påbjuda kepsfrihet, alltså frihet från kepsar. Bäst vore arbetskläder (men inte typ skoluniform utan praktiska vardagskläder) på skolan för få bort den konkurrerande modehetsen som drabbar de fula och fattiga och lär ungarna hur man bygger en social gemenskap med statusskillnader och hierarki. Och som underlättar den i grunden mansförtryckande sexualiserisengen av unga kvinnors klädsel. Precis det som man påpekat bland annat från muslimskt håll, att också den västliga kvinnan är beslöjad av makeup och sexiga kläder till mannens behag.

 • Om du vill att vi ska läsa får du hålla dig från uppsatser. Jag läste i alla fall första stycket.

 • Hans Norebrink

  Som sagt.

 • Kuno

  ”och jag håller med honom i sakfrågan, även om det inte är en stor fråga.”

  Du håller alltså med Björklund att det är ett problem när man ska kommunicera?
  Då bör du ju ha en liknande hållning när det gäller någon med ett ordentligt kraftigt helskägg och fotokromatiska glasögon. Det är en kombination där man inte ser mun, ansiktsmuskulatur eller ögon särskilt bra, i vissa fall inte alls. Den kombinationen är betydligt vanligare än burka i arbetslivet. Vad göra åt dem, om du nu håller med Björklund?

 • Hans Norebrink

  Jag vet inte vad fan fotokromatiska ögon är, men är man tvingad medicinskt så går det inte att göra något åt saken.

  Burka däremot är medeltida vidskepligt kvinnoförtryckande tjafs, som inte är tvingat att ha.

  Hade det handlat om kristna fanatiker som höll på med detta trams hade de aldrig fått stöd från vänstern.

  Men nu har vänstern fått för sig att krama fanatiska högerreaktionära religiösa extremister bara för att de är muslimer.

  Skäms på er!

  Om några år när debatten hyfsat till sig kommer ni att skämmas.

  Kom ihåg att jag sa det 2010 redan!!!

  Vänstern har fan viktigare saker att göra än att dalta med medeltida mörkermän!

  Jag blir så tröt på er.

  Inte undra på att högern gått framåt i 30 års tid!

  Vänstern gräver sin egen grav.

 • Hans, fåna dig inte. Det är ett icke-existerande problem. Drygt 10 personer i hela Sverige som klär sig så. Får jag se dig hetsa upp dig lika mycket över lärare som talar i tungor i klassrummet och kräva lagstiftning mot detta.

  Men visst, jag ska komma ihåg dina paranoida euroarabien-utspel senare.

 • Hans Norebrink

  Jag skulle verkligen hetsa upp mig över lärare som försöker smygindokrinera sina ungar i kristendom.

  Och jag hetsar upp mig över de föräldrar i den kristna Plymouth-sekten (i Ljungby där jag jobbat som journalist) som tvingar sina stackars barn att bära sjal och 1800-talskläder

  euroarabienutspel?

 • Hans Norebrink

  Och självklart inga skolavslutningar i kyrkor. Det gör muslimer till andra klassens medborgare.