Norrköping – tidig industristad som blev omkörd

Del 1 av 6 i serien Norrköping - textilstaden

När industrialismen och den moderna kapitalismen gjorde sitt intåg i Sverige så var Norrköping en av de viktigaste städerna efter Göteborg och Stockholm. I staden startades stora textilindustrier och skapades finansfamiljer väldigt tidigt. Det var familjer som Philipson, Swartz, Swartling och Wahren. Men allteftersom 1900-talet gick så hamnade staden allt mer i bakvattnet och blev omkörd av Malmö, Helsingborg, Gävle, Sundsvall och andra städer. Näringslivet var föga dynamiskt. När texilindustrierna las ner så försvann också Norrköpings finansfamiljer.

I modern tid har dock Norrköping fått en ny finansfamilj. Nämligen en av dagens stora finansfamiljer, Lundberg, som dessutom äger det företag inom vilket Norrköpings historiskt största företag numera finns. Dessutom har moderbolaget, som tidigare hette Modo, fått namn efter norrköpingsföretaget. Nämligen Holmen. Så ägandet i Holmens är numera tillbaka i Norrköping efter att under en lång period varit utlokaliserat till Stockholm, i form av familjerna Söderberg och Bonnier.

Bland stadens tidiga finansfamiljer så var både Wahren och Philipson engagerade i Holmens bruk.

Andra källor:
Jan Glete, Ägande och industriell omvandling, 1987

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Series NavigationWahren – textilfabrikanter som tog över skogsindustri >>
Advertisements