Wikileaks servrar finns i Sverige

Enligt media så finns de servrar, där det hemliga materialet om kriget i Afghanistan finns publicerat, i Sverige. Expter anser att det är torligt att detta är något som USA diskuterar med Sverige:

Sverige står i centrum för en amerikansk kris. Med hjälp av svenska datorer sprider sajten Wikileaks topphemliga militära dokument över hela världen. Sent i går kväll, svensk tid, vädjade amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon till Wikileaks om att få dokumenten som rör Afghanistan.

– Vi ber dem att göra det rätta. Vi hoppas att de tillmötesgår våra krav, sade Pentagons talesman Geoff Morrell, enligt Reuters.

Sveriges roll i spridningen samtalar man om på toppnivå, bedömer en av Sveriges främsta experter på USA:s utrikespolitik.

– Jag är övertygad om att man diskuterar det här mellan USA och Sverige. USA försöker med alla medel att förhindra ytterligare läckor, de är farliga för deras säkerhet och krigföring. Möjliggör vissa länder den här verksamheten och man har möjligheter att påverka så försöker man göra det, säger Anders Hellner, vid Utrikespolitiska institutet.

Enligt en svensk regeringsföreträdare så finns det mycket små möjligheter att på juridisk väg stoppa publiceringen av dokumenten och stänga wikileaks servrar i Sverige. Carl Bildt uppger för sin del att han inte känner till några diskussioner om detta överhuvudtaget.

Att myndigheter i Sverige har stoppat sajter på andra sätt har dock förekommit och vi får väl hoppas att Sverige inte ger efter för krav från storebror denna gång.

Intressant?
Borgarmedia: DN, AB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Per Altenberg – ett liberalare Sverige » Blog Archive » Sveriges “wikileak” stängdes ner()

 • Bosse

  Förra gången var det väl sossarna som pressade en co-locationleverantör att stänga av Sverigedemokraterna?

  • Anders_S

   Bosse: Inte sossarna. Borgarna och Strilaren var senast.

 • Mangan

  Aftonbladets rubrik ”Hemlig jättefil skrämmer USA” får en ju direkt att tänka på gångna tiders felmeddelanden ”Hittar ej filen” och ”Filen ej öppnad”. 😉 Låst kyl, typ.

 • Mangan: ”Who is General Failure and why is he reading my harddrive?” 😀

 • Molgan

  Ingen har glömt hur sossarna svek egyptierna och lät dom skickas ner till tortyr och risk att bli mördade. Både Mona och Reinfledt är naiva USA-slickare som kommer svika Julian Assange och Daniel Schmitt om de råkar befinna i Sverige och USA ger order om att de ska gripas.

 • Månkaninen

  Min uppfattning är att Bildt hävdar att det inte pågår några _officiella_ samtal med USA i ämnet, dvs FRA och NSA/CIA kan jobba på för fullt.