Monstruös ”socialism”

Boknytt
Philip Short
Pol Pot
John Murray Publ.

Monstruös ”socialism”

Så lurade vi i vänstern och Vietnamrörelsen var. Den socialistiska internationalismen mellan Kina, Vietnam och Kambodja var mest fraser – som dolde maktkamp, väpnade strider och sekelgamla etniska, kulturella och nationella hatkänslor folken emellan. ”Pol Pot – The History of a Nightmare” visar att de röda khmerernas samvetslösa terror byggde på ledarnas personliga erfarenheter, på den kambodjanska nationalkaraktärens extremsvängningar mellan våld och frid, på bondehatet mot utsugarna i städerna, på de intellektuellas elitistiska vana att påtvinga vanliga människor sin radikalism, på den djupa buddhistiska anti-individualismen och anti-girigheten med en ny marxist-leninist-maoist-stalinistisk fernissa.

Men allra mest berodde tragedin i Kambodja på khmer-nationalismen, på den kollektiva rädslan att utplånas som folk av arvfienden Vietnam. En fruktansvärd historia om övergrepp och ”ändamålen helgar medlen”. Suveränt berättad. Lärdom: Ta vi-dom-känslor på djupt allvar!

Läs mer: SVT, DN1, 2, AB1, 2, Motbilder, SR, EX, SVD, Fokus, Marxistarkiv,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements

3 Replies to “Monstruös ”socialism””

  1. Ideologiska begrepp går visst att använda. Den som inte med grov måttstock vet skillnad på höger och vänster är bra okunnig och virrig. Och omöjlig i ett seriöst samtal.

    Att som Hans i ovanstående text prata om ”vi i vänstern” är kanske okunnigt och säkert ordentligt sektigt och trångsynt. Dels finns och fanns betydande radikala vänsterriktningar, Socialistiska partiet med internationell organisation t ex, som aldrig ställde upp i nån hyllningskör till stalin-maoistiska regimer på bekvämt avstånd. Dels ägnade sej sällan svensk eller internationell fackföreningsrörelses miljoner aktivister åt nåt kryperi för mördarregimer som aldrig tillåter fackföreningar värda namnet. Maoisterna var och är, tack och lov, utan inflytande i de flesta länders arbetarrörelser.

    1. Hans: Jag upplever att duär väldigt okunnig om de traditioner inom socialismen som jag och Torberg är anhängare av. Det gör att din bildblir skev. Du är delvis förblindad av din egen tidigare organisering. Jag har uppmanat dig att läsa på om andra traditioner än den stalinistiska/maoistiska. Det är dags att du gör det nu.

Kommentarer inaktiverade.