Våldtäktsanmälan mot Wikileaks talesman

Del 1 av 33 i serien Assangeaffären

Assangeaffären

Talesmannen för Wikileaks, Julian Assange, har anhållits i sin frånvaro. Han är misstänkt för våldtäkt enligt åklagare i Stockholm. Enligt uppgifter i Expressen ska han var anmäld av två kvinnor.

Bara det faktum att han blivit anhållen är allvarligt. Det betyder att det finns en viss substans i anmälningarna. men samtidigt vet vi inte om de verkligen är så att han begått ett brott eller om det hela ingår i en smutskastningskampanj mot honom och Wikileaks. Sådana smutskastningkampanjer är vanligt i storpolitiska sammanhang och USA:s säkerhets- och underrättelsestjänster (DIA, CIA m.fl.) drar sig säkerligen inte för sådant.

Jag vet från personlig kännedom av att det förekommer smutskastning av denna typ i betydligt mindre sammanhang (där olika instanser/intressen utnyttjat kvinnor för att genom anklagelser om sexbrott smutskasta aktivister) och att det är oerhört svårt att försvara sig mot dem. Bara anmälan innebär ju att Assanges trovärdighet minskar. Att det kan kan röra sig om en från USA-orkestrerad smutskastningkampanj är en möjlighet och det känns som ganska troligt.

Samtidigt måste vi dock vara medvetna om att anklagelserna om våldtäkt kan vara sanna och riktiga och då är det väl så att både Assange, Wikileaks och Piratpartiet får sin trovärdighet naggad i kanten. Det kanske de får ändå men inte lika mycket som om Assange verkligen åtaals och sedan kanske fälls för brott. Hur det förhåller sig med eventuellt brott får väl en utredning visa. Tills dess måste vi nog alla förhålla oss skeptiska till allt som förekommer i denna affär. Både sådant som talar för att Assange är oskyldig som sådant som talar för att han är skyldig.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Series NavigationJulian Assange förnekar anklagelser >>
Advertisements

17 Replies to “Våldtäktsanmälan mot Wikileaks talesman”

 1. Wikileaks är större än en individ. Spelar det någon roll för Wikileaks om han skakar galler? Tror inte det va?

  Så han bör träda fram och bemöta anklagelserna oavsett om de är falska eller ej. Han bör se till att Wikileaks inte dras i skiten tillsammans med hans person.

  1. martin: Jo det spelar roll dör trovärdigheten om han skakar galler för sexbrott. I alla fall i Sverige.

 2. Jag tror inte man kan säga att ” bara det faktum att han blivit annhållen visar på att det finns viss substans i anklagelserna ” I Sverige utgår man från att anmälaren talar sanning även om bevisning helt saknas i sådana här fall. Man bedömmer om personen verkar troväridg och det räcker som grund för anhållan. Detta visar också på hur låg rättssäkerheten har blivit i landet. Gott om oskyldiga frihetsberövas och får sina liv slagna i spillror för att sedan befinnas oskyldiga. /*off topic, borttaget*/

 3. Anders,
  skumt. Trodde det var i tonåren som man lärde sig skilja på sak och person. Men jag är medveten av att många vuxna missat den delen i en persons utveckling.

  1. martin: Den förmågan får människan aldrig fullt ut misstänker jag. Det går bra när man kan ha ett klart intellektuellt ställningstagande i en fråga, men ack så svårt när man har en känslomässig bindning till något.

 4. Vad vi lärt oss av littorinaffären är att det räcker med ett anonymt ”offer” för att fälla en offentlig person i Sverige. Det bästa med littorinaffären var ju att han i praktiken inte kunde försvara sig. Vågar vi hoppas på en repris, där åklagaren kanske säger ”Flickorna vågar tyvärr inte vittna, så Julian Assagne går fri”. Dömd!

  1. Bosse: Detta handlar inte om Sverige utan något större.

   När det gäller Littorin så valde han att inte försvara sig. Men i det fallet finns inget som helst bevis på att skulle ha begått nåt brott. I Assange-fallet kan det finnas. Det vet vi i nuläget egentligen inget om. Fallen är inte jämförbara.

 5. Bosse,
  förstår inte varför alla indignerade borgare kommer dragande med littorin i denna soppan. Visst en kapitalistisk våldtäkt kanske kan jämföras med en våldtäkt. Men där slutar likheten, den inbillade konspiration som var ute efter Littorin är, om den fanns, raka motsatsen till denna konspiration, om den finns. Apropå konspirationer, Bosse, ingen besudlar trådar om Julian med gråt om horbockssossarna, där har vi kanske en äkta konspiration, kanske den enda i sammanhanget.

  Nej, jag tycker wikileaks kan kasta Julian till vargarna och vandra vidare. Kan förstå att det krävs att man ser till att man städar bort wikileaks saker från Julians person innan, men sedan…

 6. ”Bara det faktum att han blivit anhållen är allvarligt. Det betyder att det finns en viss substans i anmälningarna. men samtidigt vet vi inte om de verkligen är så att han begått ett brott eller om det hela ingår i en smutskastningskampanj mot honom och Wikileaks”

  Ja en anhållan innebär att det finns någon form av substans. Sedan är det också så att det görs anhållanden där bevisen inte visar sig hålla. Detta lär de rättsvårdande myndigheterna reda ut.

  Mer intressant är frågan om och i så fall hur vanligt det är att det förekommer konspirationer. Ibland har jag en känsla av att vi är lite ”blåögda” när det gäller detta ämne samtidigt som man inte får frestas att okritiskt ta till sig diverse ”rättshaveristiska” konspirationsteorier som ibland kommer upp till ytan i de mest skilda ämnen.

Kommentarer inaktiverade.