Fler och fler märkliga inslag i Assange-affären

Del 4 av 33 i serien Assangeaffären

Assangeaffären

Anklagelserna mot Wikileaks talesman mot Julian Assange verkar ha mycket lite fog för sig och det blir fler och fler underliga turer i affären. En är hur de två anmälande kvinnorna kom i kontakt med varandra, om de nu ö.h.t. varit i kontakt med varandra. Det är ju inte vad som är normalt vid polisanmälningar från olika personer att de sätts i kontakt med varandra. En annan underlig sak är att det inte förelåg någon som helst skriftlig dokumentation på anmälningarna och åklagaren beslutade om anhållan enbart utifrån ett telefonsamtal från en enskild polis:

Orsaken till att Eva Finné ändrade beslutet om anhållan anges vara att hon igår fick tillgång till mer information än vad den jouråklagare Maria Häljebo Kjellstrand hade i fredags kväll.

Och skälet till att en ny åklagare har tagit över ärendet är att jouråklagaren under lördagen behövde avlastas. Jourfunktionen kan inte blockeras av ett uppmärksammat ärende, enligt pressmeddelandet.

Till Expressen säger Maria Häljebo Kjellstrand att hon inte på något sätt ångrar sitt beslut om att anhålla Assange som misstänktes för våldtäkt på sannolika skäl, vilket är den starkare graden av misstanke.

– De uppgifter som jag fick var så övertygande att jag fattade mitt beslut, säger hon till Expressen.

Det var en polis som ringde Maria Häljebo Kjellstrand och talade om vad de två kvinnorna hade sagt. Det fanns inga skriftliga förhör till grund, skriver Expressen.

Hon säger också till tidningen att hon inte är besviken över att Eva Finné hävde anhållan, för att hon hade fått nya uppgifter.

– Det bör hon ha fått. Annars överprövar man inte någon annans beslut, säger hon till Expressen.

Frågan är vad för slag polis det första samtalet kom från och frågan är varifrån den ytterligare informationen kom som fick anhållan att hävas. Det hela är faktiskt mycket underligt. Och mycket tyder på att det hela är en iscensatt affär där ett par kvinnor eventuellt har utnyttjats på något sätt. Som lockbeten, för att göra falska anmälan eller på något annat sätt är svårt att veta just nu. Om det är en iscensatt fälla från en underrättelstjänst understryker detta hur allvarligt USA och Pentagon ser på de dokument som läckt från armén.

Att naiva åklagare också utnyttjas av polisen i skumma syften såg vi klara exempel på i samband med kravallerna i Göteborg 2001 där en åklagare lurades med falsk information till att godkänna stormningen och omringningen av Hvitfeldtska gymnasiet. Om det är en liknande sak som nu hänt i fallet Assange är för mig okänt, men jag hålelr det inte fö otroligt. I samband med Göteborg 2001 var US-amerikansk intressen också inblandade då George Bush besökte staden och EU-toppmötet. Olika US-amerikanska underrättelse- och säkerhetstjänster utnyttjade då motsättningar och kontakter inom den svenska polisen för att sprida desinformation och för att manipulera den svenska polisen på olika sätt. Även den svenska militära underättelsetjänsten MUST var inblandad i detta genom sina kontakter med US-amerikanska underrättelstjänster som DIA och CIA. Säpo tycks dock ha stått utanför cirkusen den gången. (Hans Abrahamsson, En delad värld, 2006) Vad som hänt denna gång är än så länge mer oklart.

Enligt uppgift ska Julian Assange fortfarande vara misstänkt för nån form av brott. Men det verkar mycket oklart vad det i så fall skulle vara för något. Kanske bara ett försök av åklagarmyndigheten att dölja att man blev grundlurade av främmande makts intressen i form av nån underrättelse- och säkerhetstjänst.

Och som jag ser det är det helt riktigt av Julian Assange att vara hemlighetsfull och paranoid. Det pågår så mycket skit i underrättelstjänstland därute så man blir mörkrädd. Det kan man utläsa av böcker som Hans Abrahamssons redan nämnda bok som är som en thriller, fast allt är hämtat från verkligheten. Assange och Wikileaks är självklara mål för en del av denna skit.

Intressant?
Bloggat: DeepEd, Opassande, Westerholm, Scaber, Kulturbloggen,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Anhållan mot Assange hävdSmutskastningskampanj betyder inte att Assange är oskyldig till brott >>
Advertisements

10 Replies to “Fler och fler märkliga inslag i Assange-affären”

 1. Detta är helt otroligt. Hur kan den där åklagaren Maria Häljebo Kjellstrand bara få gå fri efter detta? Hon borde ju stämmas för förtal och diverse annat. Nu får det fan i mej vara nog med vad dom här till synesa galna åklagarna kan ställa till med utan att dom själva ställs till ansvar. En civilrättsprocess är verkligen på sin plats. det borde sättas ett pris på vad detta har och kommer att kosta Julian Assange. Detta skall den där åklagaren betala och inte staten. Man blir bara mer förbannad för varje gång det sker ett sådant här rättsligt övertramp.

 2. @Ulf Oreest

  Åklagaren har nog bara gjort sitt jobb. Anklagan har rests, någon har svurit dyrt och heligt på att Assange avsatt tid i sin späckade kalender för att hinna begå våldtäkt och övergrepp mot ett par kvinnor i lunchpausen mellan sina seminarier, föreläsningar och intervjuer.

  Och att ge sig på anmälaren kommer nog bara att ge i håven att han ”på vad han såg som god grund” anmält.

  Vad man däremot måste överväga kraftigt är vem som har något att vinna på att Assange frihetsberövas. Det kan vara enskilda som bara har agg mot Assange. Eller så kan det vara en enkelt utförd markering av CIA som i bästa fall ger dem möjlighet att begära att få ta del av utredningen – och därigenom Assanges personliga dator med förmopdat graverande material om Wikileaks verksamheter.

  1. Scary: Snarare handlar det om smutskastning. Och förmodligen inte om CIA utan om det större DIA (mångdubbelt större om man räknar med de oliak säkerhetsorgansiatoner man också samordnar) som ju är Pentagons underrättelsetjänst och mycket aktivare än det förhållandevisa lilla CIA (som är presidentens säkerhets- och underrättelsetjänst). Secret Servicevar finansdepartmentets säkerhetstjänst och tillhör numera Homeland Security Department, och står för presidentens livvakter.

   DIA är belagda i Göteborg 2001 och det är också Secret Service. Namnet på den US-amerikanske agenten som stod för de officiella kontakterna med svensk polis är också känt, Kurt Olsson (han heter nog faktiskt så, det var namnet han använde i Bolivia också). Riktigt vilken organisation han representerade är dock oklart, förmodligen Secret Service. Efter Göteborg 2001 arbetade han några år på okänd ort (förmodligen Mellanöstern) för att sedan dyka upp i Bolivia.

 3. Öhm, det är inte kvinnorna som lurats till något, din förvirrade radikalfeminist. Det är ju de som, förmodligen, gjort falska våldtäktsanklagelser.

 4. Det är alltid knepigt våldtäkter då ev. bevis (läkarundersökning, DNA-prov) måste införskaffas omgående. Något om detta har vi inte hört än, men av vad som sägs i media så är det endast odokumenterade samtal med den polis som tog upp anmälan som finns i dagsläget.
  Taskigt bevisläge för kvinnorna i fråga.

Kommentarer inaktiverade.